Kinderbijslag

In Noorwegen wordt aan gezinnen met kinderen kinderbijslag toegekend.Dit wordt geregeld door de NAV , de organisatie die vrijwel alles op het gebied van werk en inkomen regelt. Kinderbijslag (barnetrygd) geldt voor alle kinderen tot 18 jaar die in Noorwegen wonen. Hierbij moet het kind tenminste 12 maanden of langer in Noorwegen wonen. In sommige gevallen kan, bijvoorbeeld bij een éénoudergezin, extra kinderbijslag worden uitbetaald. Ook is er een toeslag voor kinderen tussen 1 en 3 jaar. In de provincie Finnmark en deels in de provincie Troms bestaat ook een extra toeslag.

Als het lokale NAV kantoor of NAV International uw aanvraag heeft  ontvangen (nadat u uw persoonsnummer hebt gekregen), zal de NAV in het algemeen informatie nodig hebben van de SVB in Nederland. Een overzicht van het ontvangen bedrag in het lopende jaar kunt u bij de SVB aanvragen.  U dient dus bij de aanvraag een uitreksel van de gemeente en/of een geboorteakte te overleggen. Een internationaal uitreksel, dat u ook nodig heeft om u in het Noorse bevolkingsregister in te schrijven, kunt u bij uw eigen gemeente in Nederland verkrijgen. Op deze pagina van de NAV vind je uitleg hoe je kinderbijslag kunt aanvragen. De uitkering kan na de aanvraag lang duren maar wordt altijd met terugwerkende kracht uitbetaald vanaf het moment dat je in Noorwegen bent gaan wonen. Voor het aanmelden moet formulier E401 door de SVB in Nederland ingevuld worden.

Let ook op de kontantstøtte , dat is een vergoeding die je krijgt  als je je kind thuis houdt in plaats van het naar de officiële erkende (en door de staat gesubsidieerde) barnehage te sturen. Dit is vanaf het moment dat je kind 1 jaar is en duurt maximaal 23 maanden.