Reizen

Welke autobanden nodig voor je vakantie in Noorwegen?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Dit jaar op rondreis door Noorwegen? Als het weer in Noorwegen dat vereist moet de auto met winteruitrusting, winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden (Noors : piggdekk), worden uitgerust. Meestal van eind oktober tot eind april. Het rijden zonder winteruitrusting kan leiden tot (mede) aansprakelijkheid voor ongevallen. In Noorwegen kunnen in juni zelfs nog gladde wegen voorkomen. Maar wees gerust, in de maanden mei t/m augustus zijn zomerbanden of all season banden in Noorwegen op de meeste plekken geschikt.

Hou de weersvoorspellingen in de gaten

Sneeuwkettingen dienen gebruikt te worden indien het weer en de weg dit vereisen, bijvoorbeeld tijdens je wintersport in Noorwegen. In sommige delen zijn in de winter spijkerbanden verplicht domweg omdat je dan niet zonder kunt rijden. Voor toeristen is het mogelijk om winterbanden te huren bij diverse bedrijven. Hou de weersvoorspellingen in Noorwegen dus goed in de gaten. Meer informatie over winterbanden is te vinden op de website van de ANWB.

Belangrijk is het om er voor te zorgen dat je in de auto ook een deken, verlichting (zaklamp of kaars) en wat etenswaren hebt. In geval van pech onderweg kan het bij temperaturen van -15 / -20 graden onder nul behoorlijk koud zijn als je wat langer moet wachten op hulp.

Koop je in Noorwegen een tweedehandsauto dan is het verstandig om te kijken of er een “to Hjullsett” bij zijn, of wel een tweede set wielen met winterbanden.

Comments are closed.