Informatie

Coronamaatregelen en reisadvies

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Voor het laatst bijgewerkt op zondag 26 juni 2020

De Corona situatie houdt de wereld de afgelopen maanden in haar greep. Het heeft een wellicht een blijvende impact op de manier van leven en in de omgang met anderen. Door het (tijdelijk) sluiten van de landgrenzen was ook de impact voor reizen en vakanties groot, zo ook in  vakantieland Noorwegen. Gelukkig lijkt het de goede kant op te gaan en worden de maatregelen langzamerhand versoepeld, waardoor een reis naar Noorwegen weer tot de mogelijkheden behoort. 

In deze reisupdate nemen we je mee in de laatste status met betrekking tot een vakantie naar Noorwegen, zodat je weet waar je aan toe bent. Het is op dit moment van schrijven, zondag 28 juni, nog niet mogelijk om op vakantie te gaan naar Noorwegen. De verwachting is dat Noorwegen rond 15 juli de grenzen zal openstellen voor Europese reizigers. We willen benadrukken dat gezondheid boven alles staat en het dus ten alle tijden de adviezen van de Noorse en Nederlandse overheid op te volgen!

Het reisadvies voor Noorwegen

Begin maart 2020 nam het aantal Corona besmettingen in Noorwegen aanzienlijk toe. De Noorse overheid heeft diverse maatregelen genomen om verdere verspreiding van het Corona virus in het land te voorkomen. Sinds medio april neemt het aantal besmettingen gelukkig af, waardoor de genomen maatregelen langzamerhand meer worden versoepeld.

Sinds 15 juni is het weer mogelijk om onderling te reizen tussen de meest Noordelijk gelegen landen in Europa. Dit zijn de Faeröer Eilanden, Denemarken, Finland, Groenland, IJsland en Noorwegen. Inwoners van deze landen hoeven niet meer in quarantaine na een bezoek aan één van deze landen. Zweden, met uitzondering van Gotland, behoort niet tot deze groep Noordelijk gelegen landen. De Noorse overheid wil daarnaast niet dat Noren op vakantie gaan richting Zuid-Europese landen.

Mag ik weer naar Noorwegen reizen?

We willen maar wat graag weer op vakantie naar Noorwegen. Echter is het zoals aan het begin van dit artikel aangegeven als vakantieganger nog niet mogelijk. Wie mogen er dan wel naar Noorwegen reizen? Indien je voldoet aan de volgende regels mag je het land bezoeken:

 • Je bent een staatsburger van Noorwegen
 • Je bent werkzaam in Noorwegen
 • Je bent eigenaar van een (vakantie)huis
 • Je moet voor werk naar Noorwegen reizen
 • Je bent een partner of kind (onder de 18) van een inwoner van Noorwegen

Een vakantie naar Noorwegen zit er dus nog niet in en het land is alleen te bezoeken voor essentiële doeleinden. Naar verwachting zal Noorwegen haar landgrenzen rond 15 juli weer openen voor Europese reizigers. Vanaf dan kunnen we weer genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft. Een rondreis in de maanden augustus en september door Noorwegen behoort dus nog zeker tot de mogelijkheden in 2020. Daarnaast is er in de Wintermaanden nog genoeg te doen, zoals een bezoek aan het Noorderlicht of een actieve Wintersport vakantie.

Wat zijn de reisbeperkingen?

De volgende reisbeperkingen gelden voor een bezoek aan Noorwegen:

 • Er gaan geen veerboten vanuit Duitsland en Denemarken naar Noorwegen
 • Het openbaar vervoer rijdt maar gebruik hiervan wordt alleen indien strikt noodzakelijk geadviseerd
 • Bij aankomst een verplichte quarantaine van 10 dagen 
 • Campings, hutten en hotels zijn grotendeels geopend, maar worden dus uitsluitend gebruikt door reizigers afkomstig uit de Noordelijk gelegen landen

Wat zijn de regels en omgangsnormen in Noorwegen?

De volgende regels en omgangsnormen gelden in Noorwegen en zijn opgesteld door de Noorse overheid.

 • Blijft thuis bij klachten (zoals koorts en hoesten)
 • Houd minimaal één meter afstand onderling
 • Geef elkaar geen hand
 • Het is niet verplicht om een mondkapje te dragen
 • Er is een verbod op bijeenkomsten met meer dan 50 personen
 • Buitensport activiteiten zijn toegestaan mits de geadviseerde afstand van één meter wordt gehandhaafd

Wil je op de hoogte blijven van het meest actuele reisadvies? Het advies is om dan de website van de Nederlandse overheid of de ANWB in de gaten te houden. Daarnaast zullen we ook op allesovernoorwegen.nl proberen om dit artikel te voorzien van de meest actuele informatie. 

Uitgelichte afbeelding: Zachtleven fotografie – Pixabay

 

Comments are closed.