Uncategorized

Een bijzonder dal : het Briksdal

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Een bijzonder dal, het Briksdal. Briksdalsbreen is een zijarm van de grote gletsjer Jostedalsbreen, een paar honderd kilometer boven de plaats Bergen ter hoogte van de kustplaats Florø onder Geiranger.. Briksdalsbreen ligt ten noorden van de Jostedalsbreen, in een schitterend dal Briksdalen (Briks vallei) vlakbij het dorp Olden dat tot de gemeente Stryn behoort in de provincie Sogn og Fjordane in Noorwegen.

Vanuit Olden is het een kleine 23 km naar het meer Oldevatnet waar je te voet of met een soort golfkarretje langs een waterval bij de gletsjer kan komen. De Briksdalsbreen ligt midden in het nationaal park Jostedalsbreen. Briksdalsbreen komt voort uit in het gletsjermeer Briksdalsbrevatnet, dat 346 meter boven zeeniveau ligt.

De afgelopen tijd is de gletsjer kleiner geworden. In 1996-97 kwam de gletsjer dicht bij het meer Briksdalsbrevatnet. In 2004 lag die 230 meter verder van de Briksdalsbrevatnet.

Een mooi filmpje van Destinasjon Briksdalsbre door Tansel Guney op Vimeo.

Op zo’n 1200 meter hoogte begint de stroom water zijn weg naar beneden. met 300.000 bezoekers per jaar een van de grote bezienswaardigheden van Noorwegen. Op briksdalsbre.no vind je alle informatie over de omgeving, overnachtingsmogelijkheden en nog veel meer.

1 Comment

  1. Het slingerpad naar de gletcher is uitgehakt door de boeren uit het dal. Afhankelijk van de hoeveelheid werkuren mochten zij 1 of meerdere fjordenpaarden inzetten bij het vervoeren van toeristen naar de gletcher (= bre). Toeristen werden opgepikt vanaf het meer aan de voet van het dal en in een 2- wielig karretje naar Kleivanne gebracht, het hoogst bereikbare punt voor de paarden. Terwijl toeristen de gletcher bezochten werden de paarden uitgespannen en gevoerd. De paarden zijn een aantal jaren geleden vervangen voor golfkarretjes vanwege een aantal ernstige ongelukken. Het is en blijft een mysterie wat de oorzaak was waardoor de paarden telkens bij dezelfde plek op hol sloegen. Het verdeel principe van de paarden is met de komst van de karretjes gelijk gebleven en wordt van generatie op generatie doorgegeven. De meeste paarden zijn uit het dal verdwenen. Naast het toerisme is ook de plaatselijke waterfabriek (Olden brevatn) een belangrijke vorm van inkomsten voor de lokale bevolking. Het bronwater is afkomstig uit de diepere lagen van de gletcher en is erg oud, zeer zuiver en mineraalrijk.
    Elk voorjaar is het een gevaarlijke periode voor de bewoners. Voor hun boodschappen en schoolgaande kinderen moeten zij dagelijks het dal verlaten. Door de steile bergen en de smeltende sneeuw zijn lawines een groot gevaar. Vandaar de kleine donkere tunnels die je door moet om in Oldedalen te komen.

Write A Comment