Nieuws

Elanden

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Veel bezoekers van Noorwegen hopen er op dat ze een eland tegenkomen. Dit prachtige dier staat mijn of meer symbool voor Noorwegen. Het is de grootste nog levende hertensoort en kan wel zo groot worden als een paard.

elgtun.noDe eland is een zeer groot dier met een opmerkelijke snuit. De vacht is ruw en grijsbruin van kleur. De rui valt in het Lente weer in Noorwegen. De poten zijn lang, waardoor hij in de diepe sneeuw kan lopen, en zijn grijzig wit. Bij vrouwtjes (koeien) loopt deze kleur over tot bij de staart. Volwassen mannetjes (stieren) hebben een baard en een gewei. Elanden hebben een sterk ontwikkeld reuk- en gehoororgaan. Het zicht is echter beperkt.

 

 

[/vc_column_text][vc_cta h2=”Dit is de ideale route voor Noorwegen” txt_align=”center” add_button=”bottom” btn_title=”> Lees meer” btn_color=”success” btn_size=”lg” btn_align=”center” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fallesovernoorwegen.nl%2Frondreis-noorwegen%2F|||”]Prachtige fjorden, meren, bergen, nationale parken en campings. Met onze ideale reisroute voor Noorwegen vind je het allemaal![/vc_cta][vc_column_text]

De eland heeft een kop-romplengte van 200 tot 290 centimeter. Het vrouwtje is ongeveer 25% kleiner dan het mannetje. Het mannetje heeft een schofthoogte van 180 tot 220 centimeter en een lichaamsgewicht van 320 tot 800 kilogram, het vrouwtje een schoft van 150 tot 170 centimeter en een gewicht van 275 tot 375 kilogram. De staart is vrij klein, en wordt slechts 7 tot 10 centimeter lang. Het gewei kan gemakkelijk een spanwijdte bereiken van 2 meter.

Elandstieren hebben over het algemeen een breed, bladvormig schoffelgewei met korte uitsteeksels, maar er zijn ook individuen met een takvormig stanggewei. Het voorkomen van beide typen is geografisch bepaald: zo hebben stieren in Zuid-Scandinavië vaker een stanggewei en in Noord-Scandinavië vaker een schoffelgewei. Met name grote schoffelgeweien zijn geliefde jachttrofeeën. Het gewei wordt ieder jaar tussen december enkaart www.elgtun.no maart afgeworpen. In april zal het weer aangroeien, en in augustus of september of oktober wordt de basthuid afgeschuurd.

Wil je elanden van dichtbij zien dan kun je ook een bezoek brengen aan de Elgtun in het Setesdal, nabij het fjord bij Bygland. In het zuiden van Noorwegen langs de RV9 van Evje og Hornes richting Hovden. Maar ook vanuit Bergen, Oslo of Stavanger zijn er genoeg mogelijkheden om elanden te zien in Noorwegen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Write A Comment