Nieuws

Emigratiebeurs

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

De Emigratiebeurs in het Utrechtse Houten heeft dit weekeinde meer dan 9000 bezoekers getrokken. Zij konden terecht bij 190 exposanten uit bijna dertig landen en regio’s.

Volgens een woordvoerder was meer dan de helft van de bezoekers tussen de 30 en 45 jaar. Andere belangstellenden waren onder meer studenten die stage willen lopen in het buitenland én gepensioneerden die een gedeelte van het jaar buiten Nederland willen wonen.

De meeste landen op de Emigratiebeurs proberen Nederlanders naar hun land te krijgen om daar een eigen zaak op te zetten en zo de plaatselijke economie te stimuleren. Frankrijk heeft vooral behoefte aan medisch personeel. Zweden is op zoek naar dierenartsen en Noorwegen heeft veel werk voor weg- en waterbouwers.

Ook Zeeuws-Vlaanderen staat sinds drie jaar op de beurs. De regio heeft inmiddels 75 gezinnen binnengehaald die elders in het land woonden. Zeeuws-Vlaanderen zit te springen om mensen, om de bevolking weer op peil te brengen.

Vorig jaar waren binnen Europa de Scandinavische landen het populairst bij de bezoekers, gevolgd door Frankrijk, Spanje en Duitsland. Buiten Europa trokken vooral Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Nederlandse Antillen de aandacht.

Curaçao en Bonaire willen graag dat voormalige bewoners remigreren, onder andere om de verhouding tussen Westerlingen en autochtonen weer in evenwicht te brengen.

Ook Radio Nederland Wereldomroep was op de beurs aanwezig met een stand met informatie over onder meer het WereldExpat-magazine, de WereldKrant en BVN TV.

Het was de veertiende editie van de Emigratiebeurs.

Comments are closed.