Nieuws

Fjord Line overweegt nieuwe veerdienst naar Strømstad aan de Oslo Fjord

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

De Noorse rederij Fjord Line heeft een aanvraag ingediend bij de gemeentelijke overheid in Strømstad, Zweden om gebruik te mogen maken van de havenfaciliteiten voor een nieuwe verbinding die de grote regio van de Oslo Fjord zal aandoen. “We willen concurreren in een belangrijke markt voor zowel passagiers als goederen op deze overtocht”, verklaart Ingvald Fardal, Chief Executive Officer (CEO) van Fjord Line.

Het in 1993 opgerichte Fjord Line onderhoudt op dit moment een passagiersveerdienst tussen Bergen, Stavanger en Hirthals met de MS Bergensfjord; en de HSC Fjord Cat verzorgt een sneldienst gedurende de zomermaanden tussen Kristiansand en Hirthals. De veermaatschappij heeft twee nieuwe schepen in aanbouw. Zodra deze uiterlijk in het voorjaar van 2013 in gebruik zullen worden genomen, zal de maatschappij dagelijkse veerdiensten tussen Bergen, Stavanger en Hirthals, en tussen Hirthals enLangesund gaan verzorgen.

Fjord Line is een geduchte uitdager op de markt van veerdiensten tussen Noorwegen en de Europese Unie. Zij heeft de noodzakelijke expertise om een uitstekende transportservice met de grote regio rondom de Oslo Fjord te kunnen bieden. In een belangrijke uitspraak van de Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) is Color Line veroordeeld voor het maken van ongeoorloofde afspraken met de autoriteiten van Strømstad. Het mededingingsrecht verzekert een effectieve concurrentie en is in het belang van de consument. Op basis van deze uitspraak verwacht Fjord Line, dat de autoriteiten van Strømstad later deze maand een positief besluit zullen nemen op de aanvraag van Fjord Line.

Fjord Line wil dagelijks twee retourovertochten gaan uitvoeren. “Maar we zijn daarbij wel afhankelijk van de medewerking van Color Line om (mede)gebruik te kunnen maken van de havenfaciliteiten”, aldus Ingvald Fardal.

MS Bergensfjord zal uit de vaart worden genomen tussen West-Noorwegen en Denemarken, zodra de eerste nieuwe veerboot, MS Stavangerfjord, in de herfst van 2012 zal worden opgeleverd. Na een paar maanden van onderhoudswerkzaamheden, zal de MS Bergensfjord de veerdienst met de grote regio van de Oslo Fjord gaan verzorgen. Volgens planning moet dat in het voorjaar van 2013 het geval zijn.

Langesund meest waarschijnlijke Noorse haven
Fjord Line ziet de haven van Langesund als de meest voor de hand liggende toegangshaven in Noorwegen voor de veerdienst naar de grotere regio van de Oslo Fjord. Op dit moment worden de havenfaciliteiten van Langesund opgewaardeerd om de twee nieuwe veerboten te kunnen afhandelen. “Onze inschatting is, dat de haven van Sandefjord onvoldoende capaciteit heeft. We zullen ons nog verder buigen over de keuze voor de Noorse toegangshaven, waarbij we tevens de laatste hobbels met Strømstad willen gladstrijken”, aldus Ingvald Fardal.

Feiten over Fjord Line
Fjord Line is een moderne veermaatschappij die veilige en comfortabele veerdiensten tussen Noorwegen en het vaste land verzorgd. De veermaatschappij opereert met de passagiersferry  MS Bergensfjord – tussen Bergen, Stavanger en Hirthals – en de HSC Fjord Cat – een expresdienst in de zomermaanden tussen Kristiansand en Hirthals. Naast het vervoer van passagiers, verzorgt Fjord Line ook het vervoer van allerlei soorten (vracht)wagens en goederen. De divisie goederenvervoer van Fjord Line in Noorwegen en Denemarken zorgt voor een snelle een efficiënte afhandeling. De veermaatschappij heeft twee nieuwe schepen in aanbouw, en zodra deze in de vaart worden genomen, zal er gedurende het gehele jaar sprake zijn van een dagelijkse verbinding tussen Bergen, Stavanger en Hirthals, en tussen Hirthals en Langesund.

Fjord Line werd opgericht in 1993 en heeft circa 250 mensen in dienst, waarvan 85 werkzaam aan land in Bergen, Stavanger, Egersund, Kristiansand en Hirthals, en 165 op de veerboten. Gedurende de zomermaanden neemt het aantal werknemers met zo’n honderd toe. Ingvald Fardal is de CEO van Fjord Line sinds 2007.

Comments are closed.