Informatie

Grens Noordpoolgebeid

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

De ondertekening van het akkoord maakt een einde aan een lang voort slepend probleem. Het omstreden gebied was 175.000 vierkante kilometer groot, ongeveer de helft van Duitsland.

De Russische president Dmitri Medvedev en de Noorse premier Jens Stoltenberg zeiden na de ondertekening dat de overeenkomst de stabiliteit in de regio verstevigt en de economische samenwerking tussen de buurlanden verbetert. ‘Het heeft ons 40 jaar gekost om dit akkoord te sluiten’, zei Medvedev.

De interesse in het Noordpoolgebied neemt toe, nu door de wereldwijde opwarming van de aarde het ijs smelt. Voorheen was het boren naar olie en gas door het ijs op zee onmogelijk. De twee landen zijn nu overeengekomen dat de gas- en olievelden die langs de afgebakende grens liggen, samen zullen geëxploiteerd worden.

Rusland en Noorwegen zijn al begonnen met het delven van de minerale rijkdom die op de bodem van de Barentszzee ligt. Bovendien begon het Noorse oliebedrijf Statoil in 2007 met gaswinning in het gebied. Daarnaast ontwikkelt het Russische gasbedrijf Gazprom een gasveld samen met Statoil en het Franse Total.

Comments are closed.