Nieuws

Groente voor Noorwegen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Onlangs heeft de Europese Commissie een 3 miljoen euro kostend programma goedgekeurd voor voorlichting en afzetbevorderende activiteiten voor Roemeense groente en fruit, zodat ze de lokaal geteelde verse en verwerkte  producten naar Noorwegen, Oekraïne en Rusland kunnen exporteren. Het project, in samenwerking met Griekenland dat voor Argentinië kiest als project land, wordt voor 50% mede gefinancierd door de EU, duurt 3 jaar en omvat deelname aan beurzen, proeverijen, promoties en vooral contacten met de winkelketens in de betreffende landen met het oog op het leveren van verse of verwerkte AGF-producten vanaf 1 januari 2010.

“Nu exporteert Roemenië slechts 5% van de 200.000 ton geteelde producten, maar wil dat binnen 3 jaar opvoeren naar 40 tot 50 % van de binnenlandse productie van groente en fruit. Noorwegen is een duur land en geeft de voorkeur aan Europese producten en het zijn grote consumenten van tomatenpuree, augurken, groente stoofschotels, jams en honig”, aldus Aurel Tanase van de Roemeense verwerkers organisatie Romconserv.

De export naar Rusland zal bestaan uit de veelgevraagde Topoloveni-pruimenjam en in de Oekraïne kunnen we het tekort aan gepelde tomaten aanvullen, verklaarde Tanase.

Bron : Agf.nl

Write A Comment