Informatie

I / IK / EG Een drietalige, internationale coproductie van de Toneelmakerij en Det Norske Teatret (Oslo)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Regie: Jonas Corell Petersen (DK)
Gebaseerd op een tekst van: Oscar van Woensel
Première Oslo: zaterdag 23 februari 2013
Première Amsterdam: donderdag 14 maart 2013

Amsterdam, 19 december 2012 – Op donderdag 14 maart 2013 gaat bij de Toneelmakerij in Amsterdam de drietalige, internationale coproductie I / IK / EG in première. Een drietalige voorstelling (Nederlands, Noors en Engels) gebaseerd op een tekst van Oscar van Woensel, waarin twee Nederlandse en een Noorse acteur de mythe van Narcissus te lijf gaan. De jonge, veelbelovende Deense regisseur Jonas Corell Petersen tekent voor de regie van I / IK / EG.

 

Speellijst
Oslovr 22 feb t/m za 9 mrtDet Norske Teatretdetnorsketeatret.no
Amsterdamwo 13 t/m za 16 mrtToneelmakerijtoneelmakerij.nl
Amsterdamwo 20 t/m za 23 mrtToneelmakerij
Utrechtvr 5 en za 6 aprtweetakt festivaltweetakt.net
Amsterdamdi 9 apr t/m za 13 aprTheater Bellevuetheaterbellevue.nl
Den Haagvr 19 en za 20 aprTheater a/h Spuitheateraanhetspui.nl
BerlijnDo 16 meiETC festivalet

Je bent jong, succesvol, mooi en intelligent. Jij bent een jager, je vangt alles wat je wilt vangen. Jij reist over de wereld, komt op de hipste feestjes, hebt honderden volgers op Twitter en je haar zit altijd goed. De druk is hoog, wil je de godenzoon of -dochter blijven die iedereen denkt dat je bent. Het gaat niemand wat aan dat je soms het jagen moe bent. Dat je nog nooit een aflevering van Dexter hebt gezien. Dat je jezelf wel eens in slaap huilt.

I/ IK / EG is gebaseerd op een tekst van Oscar van Woensel: grillig en associatief, rauw en vol zelfspot, zoals al zijn werk. Hij liet zich inspireren door interviews en filmpjes die Nederlandse en Noorse jongeren speciaal voor dit project maakten. Over wat ze willen, wat ze moeten en de angst om te falen. Het resultaat is een drietalig stuk, waarin drie jonge mensen de oeroude mythe van Narcissus en Echo te lijf gaan.

De veelbelovende Jonas Corell Petersen (Denemarken) regisseert I / IK / EG. Hij studeerde in 2010 af aan de prestigieuze Kunsthøgskolen in Oslo en staat aan het begin van een grote internationale carrière als regisseur. Met zijn voorstelling “Die Leiden des jungen Werther” won hij in 2011 de European Fast Forward Award voor jonge regisseurs en werd hij genomineerd voor The Hedda Award 2011.

Credits I / IK / EG
tekst: Oscar van Woensel vertaling: Maren E. Bjørseth, Ola E. Bø regie: Jonas Corell Petersen dramaturgie: Paulien Geerlings vormgeving: Nia Damerell spel: Keja Klaasje Kwestro, Oddgeir Thune, Chiem Vreeken publiciteitsfoto: Steve Zeidler

DE TONEELMAKERIJ INTERNATIONAAL
I / IK / EG wordt gemaakt in het kader van Young Europe 2. De Toneelmakerij is het Nederlandse lid van de European Theatre Convention (ETC). Eén van de projecten die de ETC initieert is Young Europe, een tweejaarlijks Europees kunst en kusteducatie project. Na Young Europe 1 in 2008 presenteert de ETC dit seizoen: Young Europe 2: Multilingual Creation and Education in Theatre. Doelen van Young Europe 2 zijn: bijdragen aan een groter Europees toneelrepertoire voor jong publiek, uitwisseling binnen Europa van best practices in de theaterpraktijk, jonge kunstenaars de kans geven hun internationale mogelijkheden te verkennen en duurzame relaties tussen theaters en scholen leggen, in aanvulling op de reeds bestaande artistieke onderwijsprogramma’s.

Aan Young Europe 2 doen acht ETC leden uit zeven landen (Cyprus, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Nederland, Noorwegen) mee. Zij werken in koppels over de eigen landsgrenzen en elk koppel schrijft een opdracht uit voor een nieuwe toneeltekst. Die stukken ontstaan aan de hand van inspiratiemateriaal gemaakt door jongeren. Regisseur Jonas Corell Petersen presenteert met I / IK / EG een experimentele, drietalige voorstelling. De voorstelling wordt in 2013 in Noorwegen, Nederland en Duitsland gespeeld.

Comments are closed.