Informatie

Nieuwe veerboot Fjordline gedoopt

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Nieuwe veerboot Fjord Line gedoopt
Stavangerfjord_20130606_0001 - christening new ship Begin deze maand werd de MS Stavangerfjord officieel gedoopt op de scheepswerf van de Bergen Group Fosen in Noorwegen. De MS Stavangerfjord is de eerste van in totaal twee nieuwe schepen, die de Noorse rederij Fjord Line in gebruik zal nemen. Het is nu nog slechts aftellen tot half juli a.s., voordat het nieuwe schip daadwerkelijk aan zijn eerste vaart zal beginnen. Met de ingebruikname van de twee nieuwe schepen krijgen de overtochten een enorme kwaliteitsimpuls en wordt tegelijkertijd de bereikbaarheid van Noorwegen aanzienlijk verbeterd. Op dit moment vaart Fjord Line al gedurende het hele jaar tussen het Deense Hirtshals en Stavanger en Bergen, toegangspoorten tot het zuidwesten van Noorwegen met zijn unieke fjordengebied. Met de levering van de nieuwe cruiseferry zal ook het Noorse Langesund, de toegangspoort tot Zuidoost-Noorwegen met onder meer de prachtige Oslofjord, aan het netwerk worden toegevoegd. Tijdens het zomerseizoen blijft daarnaast de catamaran HSC Fjord Cat op de snelverbinding Hirsthals-Kristiansand varen.Belang voor toerisme
Met de nieuwe veerboten en de nieuwe verbinding met Langesund zal het toerisme naar het zuidwesten en zuidoosten van Noorwegen naar verwachting een enorme impuls krijgen. Niet voor niets is Janne Johnsen, burgemeester van de Noorse provincie Rogaland, de patrones van het nieuwe schip, dat zij dan ook symbolisch mocht dopen. Daarbij benadrukte Johnsen het belang van Fjord Line voor de regio: “We verwachten een scherpe toename van toeristen uit Europa. Maar door de toename van het vrachtvervoer per schip verwachten we ook nog eens een enorme milieuwinst te kunnen bewerkstelligen.”

Groene veerboten
Fjord Line heeft het milieu hoog in het vaandel. De nieuwe cruiseferry’s zijn uitgerust met brandstofbesparende motoren, om de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht en op het water tot een minimum te beperken. Tevens zal gebruik worden gemaakt van vloeibaar aardgas (LNG – Liquefied Natural Gas) in plaats van zware stookolie. De MS Stavangerfjord is zelfs de eerste en grootste cruiseferry ter wereld met een zogenaamde ‘Single LNG Engine’: het schip zal uitsluitend worden aangedreven door LNG, de meest milieuvriendelijke brandstof. Hiermee voldoet Fjord Line al aan de nieuwe en strengere regelgeving met betrekking tot het zwavelgehalte in brandstof, die vanaf 2015 van kracht wordt. Ingvald Fardal, managing director van Fjord Line, was dan ook trots toen hij op 4 juni j.l. uit handen van secretaris-generaal Koji Sekimizu van de International Maritime Organization (IMO) de prijs voor meest energie-efficiënte en milieuvriendelijke scheepsaandrijving mocht ontvangen. “Dit is een erkenning voor het werk dat we sinds 2009 verrichten, waarbij we naast een goede verbinding voor passagiers- en goederenvervoer tussen het Europese vasteland en Noorwegen, ook het milieubelang constant laten meewegen”, aldus Fardal.

Write A Comment