Banden

Heb je tips voor deze pagina gebruik dan het contactformulier.

  • Als de weersomstandigheden dat vereisen moet de auto met winteruitrusting, winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden (Noors : piggdekk), worden uitgerust. Meestal van eind oktober tot eind april. Het rijden zonder winteruitrusting kan leiden tot (mede) aansprakelijkheid voor ongevallen. In Noorwegen kunnen in juni zelfs nog gladde wegen voorkomen. Sneeuwkettingen dienen gebruikt te worden indien het weer en de weg dit vereisen. In sommige delen zijn in de winter spijkerbanden verplicht domweg omdat je dan niet zonder kunt rijden. Voor toeristen is het mogelijk om winterbanden te huren bij diverse bedrijven.
  • Belangrijk is het om er voor te zorgen dat je in de auto ook een deken, verlichting (zaklamp of kaars) en wat etenswaren hebt. In geval van pech onderweg kan het bij temperaturen van -15 / -20 graden onder nul behoorlijk koud zijn als je wat langer moet wachten op hulp.
  • Koop je in Noorwegen een tweedehandsauto dan is het verstandig on te kijken of er een “to Hjullsett” bij zijn, of wel een tweede set wielen met winterbanden.