Activiteiten

Op zoek naar koper in de groeve van Amdals Verk

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Amdals Verk kopermijnZoeken naar koper in de groeve Amdals Verk in Noorwegen

In de provincie Telemark, in het zuiden van Noorwegen, vinden we een klein plaatsje genaamd Amdals Verk. Ooit was in dit plaatsje een van de grootste kopermijnen actief : Åmdals Verk Gruver.

De historie keert terug naar het einde van de 15e eeuw. Koning Kristian 3 van Denemarken (en ook Noorwegen) stuurde Duitse mijnwerkers naar Telemark om de mijnbouw te starten. Nadat het koper uit de mijn werd gehaald werd het getransporteerd naar het Bandakmeer en vanaf daar per boot verder vervoerd over het Telemarkskanaal.
De eeuwen daarna kwam de kopermijn vaak in nieuwe handen. Tussen 1870 en 1900 had de mijn zelfs mee dan 300 arbeiders in  dienst met een eigen school en dokter. Gedurende de 2e wereldoorlog namen de Duitse bezetters de exploitatie over. Eind 1945 werd de mijn voorgoed gesloten. Sinds de oprichting in 1691 is er koper in Amdals Verkongeveer 1 miljoen ton rots massa en waarschijnlijk meer dan 8.000 ton koper uit de grond gehaald. Het museum neemt je mee op een spannende tocht door de schachten geven een indruk van het leven onder de grond. Belangrijke tip :  De temperatuur in de mijn is slechts zo’n 6 graden, breng dus een trui of jas mee!

 

 

Prachtig landschap rijk aan mineralen

In het museum is er ook een grote geologische tentoonstelling, die is uitgebreid in 2015.groeve
De mijn is omgeven door het prachtige landschapen is rijk aan mineralen. Er is een plek waar gezocht kan worden naar stenen en ook vindt je er stukjes koper. Het museum is geopend in het zomerseizoen van begin juni tot half augustus.

Meer info : Neem contact op met West Telemark Museum.

E-mail: post@vtm.no
Tel. 35069090

Write A Comment