Aust-Agder

Ontdek het setesdal.

Aust-Agder (Aust (nynorsk: oost) en Agder (het land dat in de zee steekt)) is een provincie met 2,3% van de inwoners van Noorwegen.

Aust-Agder telt 15 gemeenten (5 stadsgemeenten) en grenst in het oosten aan Telemark, in het westen en noordwesten aan Vest-Agder en Rogaland en in het zuidwesten aan het Skagerrak. Aust- en Vest-Agder zijn samen een landstreek in het zuiden van het land – Sørlandet (“het zuidland”).

Ongeveer 77% van de inwoners wonen aan de kust. De natuur in deze provincie is zeer gevarieerd: het noorden van de provincie (het Setesdal) is een hoogvlakte, in het midden van de provincie zijn er agrarische gebieden en bosbouw terwijl er aan de kust (rots)eilanden en kleinere stranden zijn.

In deze provincie zijn er veel tradities wat betreft cultuur en architectuur. Voorbeelden hiervan zijn dat Lyngør werd uitgeroepen tot het best bewaarde dorp in Europa terwijl Setesdalen een kerngebied is wat volkscultuur (dans, handwerk, muziek etc.) betreft.

Vandaag zijn de hoofdindustrieën in Aust-Agder metaalproducten, productie van hout voor constructie of meubelproductie, scheepsbouw en bouw van vrijetijdsboten (zowel van hout als van andere materialen) en toerisme. Met waterkrachtcentrales dekt de provincie haar behoefte aan energie, en in een gemiddeld jaar wordt ongeveer 50% hiervan geëxporteerd.

Aust-Agder is verdeeld in 15 gemeenten:

 1. Åmli
 2. Arendal
 3. Birkenes
 4. Bygland
 5. Bykle
 6. Evje og Hornnes
 7. Froland
 8. Gjerstad
 9. Grimstad
 10. Iveland
 11. Lillesand
 12. Risør
 13. Tvedestrand
 14. Valle
 15. Vegårshei

(Bron : Wikipedia)