Hallingdal

Hallingdal is gelegen in het noordelijke deel van de provincie Buskerud. Het dal strekt zich uit van de Gulsvik Krøderen naar de grens van Bergen en de Sogn og Fjordane. De oppervlakte  is 5840 vierkante kilometer. Er zijn zes gemeenten in het dal, FLA, Nes, Gol, Hemsedal, Al en Hol. Het gebied omvat de zijdalen Rukkedalen in Nes, Nordbygda in Ål, Hemsedal en Dagali Skurdalen Øystre en alle drie in Hol.

Ten noorden van de Hallingdal vinden we Valdres, in het zuid-westen Numedal. Bergensbane en de weg RV 7 loopt dwars door het dal. De Rv7 loopt over de Hardangervidda naar Hardanger en Bergen. Van Gol via de Rv52 door Hemsedal naar Sogn. De Rv 50 gaat van Hol naar Aurland. En van Gol via de Rv51 naar Valdres, terwijl de RV40 via  Geilo Numedal gaat.
Het dorp FLA ligt geografisch gezien op de oude zeebodem, ongeveer 150 meter boven de zeespiegel met hoge bergen tot 2000 meter boven de zeespiegel. Ongeveer 70 procent van het gebied is meer dan 900 meter boven de zeespiegel. Hierdoor is het te begrijpen dat de lokale klimaatveranderingen erg groot kunnen zijn binnen dit gebied. Centraal gelegen is een relatief platte berg op een hoogte van 700 tot 1100 meter boven de zeespiegel. Deze grote vlakten zijn gemakkelijk te bereiken, ideaal voor wandeltochten en andere outdoor-activiteiten.

Toerisme in Hallingdal is divers. Aanbod van activiteiten variëren van zwemmen tot alle soorten ski activiteiten en nog veel meer extreme winterse activiteiten zoals o.a ijsklimmen. De meeste mensen die verblijven combineren een activiteit met dd heerlijke ontspanningmogelijkheden. Wandelen, zwemmen, vissen, voor elk wat wils. De combinatie van zomer en winter activiteiten maakt het Hallingdal gedurende het hele jaar aantrekkelijk voor toeristen.

Hallingdal kent een gestage groei van de bevolking als een van de weinige regio’sover een periode van 10 jaar. Er waren ca. 20.500 inwoners aan het begin van 2000-2001. Groei is in de eerste plaats gekomen door de ontwikkeling van de toeristische industrie. Prognoses laten een groei zien van 2,2%.

Hallingdal is van oudsher een agrarisch gebied. Langs de belangrijkste routes tussen Oost en West ontstond een levendige handel en industrie die niet alleen is gebaseerd op de lokale markt. Belangrijk was de bouw van de Bergen Spoorlijn in het begin van deze eeuw. De volgende  vooruitgang kwam met een elektriciteitscentrale, vlakvoor voor de Tweede Wereldoorlog. De bouw duurde tot het einde van de jaren 70 in de vorige eeuw. De gemeenten profiteerden van goede jaarlijkse inkomsten uit de exploitatie van centrales. De derde vooruitgang osntaat op dit moment. Investeringen in de toeristische sector zorgen in hoog tempo voor de verder ontwikkeling van het gebied.