Vestfold

Vestfold is een provincie in Zuid-Noorwegen, die grenst aan Buskerud en Telemark. Het is de op een na kleinste provincie van het land, en ligt aan de westzijde van de Oslofjord.

Vestfold heeft 220.736 inwoners (2004). De oppervlakte is 2216 km². De provincieadministratie ligt in Tønsberg. De grootste steden in Vestfold zijn Sandefjord, Larvik en Tønsberg.

De provincie omvat de vroegere graafschappen Jarlsberg en Laurvig (Larvik). De graafschappen werden in 1821 opgeheven, toen Jarlsberg en Laurvig Ambt opgericht werden.

De provincie is bekend door haar toerisme. Het is een geliefd gebied voor Noren en buitenlanders om er vakantie te houden. Lågen is een beroemde zalmrivier. De kust is rijk aan vis en mosselen. Het gebied heeft meerdere uitgravingen en vondsten die teruggaan tot de Viking-periode zoals het Osebergschip, een 9e-eeuws vikingschip.

De industrie bestaat in hoofdzakelijk uit scheepvaart, houtveredeling, chemische industrie en IT/communicatie. Het gebied was vroeger vooral bekend door de walvisvaart.

Vestfold is verdeeld in 14 gemeenten:

 1. Andebu
 2. Hof
 3. Holmestrand
 4. Horten
 5. Lardal
 6. Larvik
 7. Nøtterøy
 8. Re
 9. Sande
 10. Sandefjord
 11. Stokke
 12. Svelvik
 13. Tjøme
 14. Tønsberg

(Bron : Wikipedia)