Natuur

Spitsbergen: de ongerepte eilanden van de ijsberen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Spitsbergen (onderdeel van de archipel Svalbard) is een eilandengroep met een oppervlakte van ongeveer 60.000 km2, gelegen tussen de Noordpool en Noorwegen. De archipel van Svalbard ligt ruim 600 kilometer van Noorwegen en is officieel nog onderdeel van dit land. Svalbard is grofweg opgedeeld in twee grote eilanden, namelijk Nordaustlandet en Spitsbergen.  Hier omheen liggen diverse kleinere eilanden die allen onderdeel zijn van een van beide eilanden.

Spitbergen dankt zijn naam logischerwijs aan de spitse bergentoppen die van een behoorlijke afstand al zijn te aanschouwen. Op zoek naar een unieke reis door het weelderige pool landschap? Dan kan dit wel eens de perfecte bestemming zijn. 

De ongerepte natuur in Spitsbergen

Het weelderige pool landschap van Spitsbergen wordt gekenmerkt door de bijzondere natuur die hier te vinden is. Door de ligging is het in te beelden dat het natuurschoon hier uniek is ten opzichte van andere plaatsen in de wereld. De natuur gaat hier nog zijn eigen gang, waardoor Spitsbergen op bepaalde plekken zelfs grimmig kan aan doen. Dit heeft anderzijds ook weer zijn charme. Reizigers met liefde voor de pure natuur zullen hier hun neus ophalen. Vanwege de pure natuur die hier te aanschouwen is, zal het vast niet verbazen dat een groot deel hiervan beschermd is. 

Spitsbergen Svalbard
Spitsbergen Svalbard, Kiril Dobrev, Pixabay

Het klimaat in Svalbard

De eerste gedachte aan een eilandengroep vlakbij de Noordpool is wellicht dat de weersomstandigheden er erg koud zijn. Zo betekent de Noorse benaming voor de archipel Svalbard vrij vertaald ook ‘koude kust’. Toch valt het met deze extreme kou nog wel mee. Over het algemeen ligt de temperatuur in de winter ongeveer om en nabij de -14 graden Celsius. In de zomer ligt deze iets hoger met een gemiddelde van 6 graden. 

De inwoners van Spitsbergen 

Zoals het begin van dit artikel al doet blijken, verblijven er enorm veel ijsberen op de Spitsbergen eilanden. Om even een beeld te geven: op de eilanden verblijven zelfs meer ijsberen dan dat er mensen wonen. In totaal wonen er momenteel ongeveer 3.000 inwoners, verspreid over de diverse eilanden. Het merendeel (2 op de 3 inwoners) woont in de hoofdstad: Longyearbyen.

Een bezoek aan de hoofdstad Longyearbyen

Longyearbyen was vroeger een van de grotere mijnwerkersdorpen die Spitsbergen rijk is. Qua omvang is deze hoofdstad, gezien het aantal inwoners, meer een dorp te noemen. De ‘stad’ heeft daarentegen enorm veel charme door de kleine gebouwen en het vele kleurgebruik. Het doet gezellig aan.

Longyearbyen
Longyearbyen, Pixabay

Daarnaast kent Longyearbyen aardig wat bedrijvigheid en moet het net als veel andere Noorse steden hebben van de culturele variëteiten. Denk hierbij aan festivals, voorstellingen en concerten. Uiteraard blijft het een kleine plaats, dus verwacht hier niet al te veel van.

Verder biedt de stad redelijk wat eetgelegenheden met uiteraard vis als specialiteit. Verser dan hier zal de vis niet vaak worden gegeten. Een leuk weetje is dat in Longyearbyen het meest noordelijk gelegen sushi restaurant is gevestigd. Het zal vast niet verbazen dat aan deze bijzondere manier van sushi eten ook een aardig prijskaartje is verbonden. 

Bereikbaarheid van Spitsbergen

Spitsbergen is te bereiken met het vliegtuig vanaf Oslo (ongeveer 5 uren vliegen) of vanaf Tromso (ongeveer 1 uur vliegen).  Daarnaast varen enkele cruiseschepen ook naar de archipel van Svalbard, met als stop Spitsbergen.  Over het algemeen is het geen bestemming waar dagelijks volop mogelijkheden zijn om naar toe te gaan, dus kijk hier van te voren goed naar mocht een bezoek aan Spitsbergen op de planning staan. Een tip kan wellicht zijn om een reis naar Spitsbergen te combineren met een bezoek aan Groenland, aangezien dit vanaf hier slechts twee uren vliegen is. 

Veel reizigers bezoeken de eilanden ook onder begeleiding van een gids of als onderdeel van een reis door Noorwegen. De reden hiervan is de ongerepte natuur en over het algemeen geringe faciliteiten. Qua verblijf zijn er bijvoorbeeld vrijwel alleen accommodaties te vinden in de hoofdstad Longyearbyen. 

Wat is er te doen in Spitsbergen?

Spitsbergen of Svalbard staat bekend om de wilde dieren en is de beste plek in Europa om ijsberen te spotten. Maar ook o.a. poolvossen, walrussen, orka’s, robben en bultruggen leven in de omgeving van Spitsbergen. Er worden expeditiecruises georganiseerd waarbij de kans groot is om wilde dieren te spotten. Andere aanraders zijn een een sneeuwscooter of hondenslee tocht, sneeuwschoenwandelingen of een zoektocht naar het Noorderlicht en de Middernachtzon! Op de officiële website van Svalbard vind je nog meer informatie, activiteiten en meer over Spitsbergen.

Sneeuwscooter Svalbard
Sneeuwscooter tocht Spitsbergen, Noel Bauza, Pixabay

Comments are closed.