Fietsen in Noorwegen?

Noorwegen is een prachtig land om te verkennen per auto, bus én fiets. Van de Noorse fjorden tot de nationale parken, van bossen tot de kraakheldere meren, ontdek de mooiste plekjes van Noorwegen per fiets. In de zomer zijn de dagen in Noorwegen ook nog eens lang, wat voor fietsers vele mogelijkheden biedt. Gezien het weer in Noorwegen kan schommelen maar in de zomermaanden aangenaam kan zijn, is de beste reistijd voor je fietsvakantie van mei t/m juli. In de maanden augustus en september wordt het namelijk weer eerder donker en valt er meer neerslag dan in de maanden mei t/m juli.

Top fietsroutes in Noorwegen

In tegenstelling tot wat je misschien denkt is Noorwegen en met name het zuiden van het land een uitstekend fietsgebied. De routes gaan veelal over binnenwegen en zijn goed bewegwijzerd en obstakels kunnen eenvoudig vermijd worden via tunnels en veerboten. Met de fiets ontdek je tal van dorpjes, fjorden en natuurgebieden. We hebben een aantal populaire fietsroutes voor je op een rijtje gezet:

1. Rallarvegen, van Haugastøl naar Flam

De Rallarvegen, op het bergplateau Hardangervidda in Noorwegen, is misschien wel de populairste fietsroute in Noorwegen. De route voert van Haugastol naar het toeristische plaatsje Flam aan het Sognefjord. Het is mogelijk om de gehele route van zo’n 82 kilometer binnen één dag af te leggen. Heb je de tijd? Doe er dan wat langer over en geniet van de prachtige Noorse natuur. De beste tijd om de Rallarvegen te fietsen is van juli t/m september!

Rallarvegen Bergenbahn

2. Fietsen in het nationale park Jotunheimen

Het Jotunheimen nationale park kent een aantal van de hoogste bergtoppen van Noorwegen. Fietsen in dit gebied is dan ook een uitdaging voor de gemiddelde fietser, echter zijn de routes en vergezichten adembenemend. Denk aan kraakheldere meren, bergtoppen nog bedekt met sneeuw en uitzicht over pittoreske bergdorpjes.

3. De kanaalroute van Porsgrunn naar Stavanger

Het betreft één van de kortste fietsroutes van Noorwegen, een echte aanrader. De route start in Porsgrunn en gaat langs het Telemark kanaal via Dalen naar de havenstad Stavanger. Het telemark kanaal is meer dan 100 jaar geleden uit de bergen gehakt en staat sindsdien ook wel bekend als het achtste wereldwonder.

In de provincie Oppland, omgeving van Vang i Valdres, zijn door de “sykkelturisme” zo’n 800km aan fietsroutes uitgezet.