Kamperen in de vrije natuur

Heb je tips voor deze pagina gebruik dan het contactformulier.

In Noorwegen is het toegestaan voor iedereen om overal te wandelen, het ‘allemansret’. In de bossen, de bergen en fjorden, genieten van de kust en talloze strandjes ongeacht wie de eigenaar is van het land. Dit is een ongeschreven wet die geldt voor iedereen. Maar er gelden wel een paar regels.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘outlying land‘ en ‘infields‘.

Stranden, rotskusten, meren, bossen en heuvels zijn voorbeelden van outlying lands en toegankelijk voor iedereen.

Infields daarentegen is de grond direct om een huis heen, grond rond een vakantiehuis, gecultiveerde landbouwgrond  en weiden alsmede gelijkgestelde gronden.

In de outlying lands kun je gaan en staan waar je wilt, maar bij de infields gelden strictere, veelal lokale, regels. In de outlying lands kun je genieten en wandelen in de natuur, bessen, bloemen en paddestoelen plukken en je mag er zonder meer je tent opzetten voor een overnachting. Dit moet dan wel tenminste 150 meter van een andere tent of vakantiehuis staan. Wil je langer dan 2 nachten staan dan moet je toestemming an de landeigenaar vragen.  In verlaten gebieden kun je altijd zonder toestemming je tent opzetten. Houdt altijd rekening met en toon respect voor de natuur. Let op! jagen en vissen zijn niet vrij te doen.