Reizen

8 tips voor je Lofoten vakantie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Wil je één van de mooiste landschappen van Noorwegen ervaren? Een gebied van onvoorstelbare schoonheid? Bezoek dan de Lofoten! Gelegen in Noord-Noorwegen vind je deze schitterende eilandengroep. Deze unieke en ongerepte archipel voor de kust van Noorwegen in de provincie Nordland bestaat uit een aantal prachtige Noorse eilanden.

De bekendste hiervan zijn Skomvær, Røst, Værøy, Gimsøya, Moskenesøya, Vestvågøy, Austvågøy, Flakstadøya. Enkele plaatsen op de Lofoten zijn Svolvær, Leknes, Vågan, Ramberg, Moskenes en Reine.

Svolvaer Lofoten
Svolvaer Lofoten, Martin Kra, Pixabay

Wil je de Lofoten bezoeken tijdens een vakantie? Dan raden we deze rondreizen aan. Benieuwd waarom de Lofoten zo bijzonder zijn? Bekijk dan onze 8 speciaal voor jou geselecteerde tips!

1. Ervaar de Lofoten op het prachtige Kvalvika strand

Een must visit wanneer je de Lofoten bezoekt! Dit prachtige witte zand strand met turquoise zee gelegen tussen kenmerkende granieten bergtoppen landschap is alleen te bereiken na een wandeling van ongeveer 1,5 uur. Vanaf Kvalvika is het ook mogelijk om een wandeling te doen naar de berg Rytten. Deze wandeling is behoorlijk steil, maar eenmaal boven geniet je van een adembenemend mooi uitzicht.

Kvalvika strand, MartinKra, Pixabay

Ondanks dat deze afgelegen plek steeds bekender wordt, hoef je hier geen hordes toeristen te verwachten. Wil je het strand helemaal voor je alleen? Ga dan kamperen en wordt ’s ochtends als eerste wakker op deze mooie plek!

2. Overnacht in een rorbuer op Sakrisøy

Het ontbreekt op de Lofoten niet aan overnachtingsmogelijkheden. Zo zijn er genoeg hotels, hutten & campings. Maar wil je echt een keer speciaal overnachten? Kies dan voor een “rorbuer” op het eiland Sakrisøy, een traditioneel Noors vissershuisje.

Svolvaer Rorbuer
Svolvaer Rorbuer, Pixabay

Deze rorbuer is gelegen in het dorpje Sakrisøy. Een prachtig en rustig vissersdorpje vanwaar je een aantal mooie wandelingen kan ondernemen of kan genieten van de ongerepte natuur!

3. Ga hiken, fietsen of vissen op de Lofoten

Op de Lofoten haalt een actieve vakantieganger die van avontuur houdt zijn of haar hart op. Zo kan je op de eilandengroep hiken, kayakken, fietsen en vissen. Ga orka’s spotten met een RIB boot vanuit Andenes of ga op een natuur safari in Svolvaer.

Reine Lofoten
Reine Lofoten, Oberlehner, Pixabay

Ben je een liefhebber van wandelen? Doe dan de hike naar Festvagtind of Reinebringen. Genoeg te doen dus! Je vindt op de Lofoten genoeg betaalbare accommodaties. Deze hutten en hotels organiseren ieder actieve uitstapjes.

4. Bezoek het vissersdorpje Henningsvær

Op zo’n 40 minuten rijden van Svolvaer vind je het Noorse vissersdorpje Henningsvaer. De reis naar Henningsvaer is spectaculair door de geweldige vergezichten. In dit traditionele dorpje wonen zo’n 500 mensen.

henningsvaer lofoten
Henningsvaer, Gustav Melin, Pixabay

Je vindt er leuke straatjes, huisjes en typische Noorse vissersboten. Vanuit het dorpje kan je een aantal prachtige hikes ondernemen, zoals de hike Festvagtind.

5. Bezoek het schiereiland Kjerringøy

Breng een bezoekje aan het schiereiland Kjerringøy, met haar prachtige turquoise kleur zee en gelegen tussen de bergtoppen. Dit schiereiland is ook wel bekend van de beroemde verfilmde romans van Knut Hamson. Op het eiland vind je de Kjerringøy handelsstad. Deze handelspost, gelegen op een idyllische locatie, floreerde in de Gouden Eeuw en is dé best bewaard gebleven handelspost van Noorwegen.

Hier kan je het echte Noorse leven in de 19e eeuw ervaren. Een rondleiding door dit Noorse vissersdorp is zeer de moeite waard. Tip, doe na de rondleiding de wandeling Middagshaugen en geniet van de prachtige omgeving! Kjerringøy vind je op zo’n 30 minuten afstand van Bodø.

6. Waan je in het leven van een Noorse Viking

Een bezoek aan de Lofoten is niet compleet zonder een bezoek aan het Lofoten Viking museum. Hier komt de Noorse geschiedenis en Viking weer tot leven. In het museum wordt het leven van de Viking vertolkt door acteurs en vind je film voorstellingen, nagebouwde gebouwen uit die tijd en vele gebruiksvoorwerpen. Het museum is deels binnen als buiten, wat het zeer afwisselend maakt. Zo vind je op het museum terrein ook een Viking boot, waarmee in de zomer maanden een rondje geroeid kan worden.

Viking Museum Lofoten, Pixabay

Het is aan te raden om het museum in de zomer maanden te bezoeken. Dan zijn er volop activiteiten in het museum, dit is in de winter maanden beduidend minder. Openingstijden variëren door het jaar heen. Raadpleeg hiervoor de website!

7. Spot het Noorderlicht op de Lofoten

Ga je in de Winter periode naar de Lofoten dan is de kans aanwezig dat je het Noorderlicht kan spotten. Dit natuurfenomeen mag je niet missen! In combinatie met het ruige landschap van de Lofoten levert dit prachtige plaatjes op. De beste weer omstandigheden om het Noorderlicht te spotten zijn bij een heldere nacht. De flikkering van het Noorderlicht in de zee levert dan geweldige beelden op.

Noorderlicht Lofoten
Noorderlicht op de Lofoten, Manolo Franco, Pixabay

Je kan het Noorderlicht op eigen initiatief ervaren. Echter is het aan te raden om dit middels een excursie te doen, bijvoorbeeld bij Lofoten Lights in Svolvaer. De gidsen ter plaatsen hebben kennis van zaken, de omgeving en weten de beste en meest exclusieve plekjes te vinden om het natuurfenomeen te fotograferen.

8. Cruise door het Trollfjord

Het Trollfjord is een twee kilometer lang fjord liggend tussen de Lofoten en Vesteralen eilandengroep. Het fjord kenmerkt zich door een smalle doorgang en de typische bergtoppen van de Lofoten reikend tot wel 1100 meter. Ervaar dit fjord en prachtig stuk natuur van Noorwegen met een cruise.

Lofoten, Pixabay

Zo kan je verschillende cruises boeken variërend van een rib boot tot een cruise schip. Onderweg vaar je door het spectaculaire Trollfjord en zijn er mogelijkheden om te vissen, de Noorse zee arend te spotten en te genieten van de spectaculaire natuur.

Hoe kom je op de Lofoten?

Ondanks dat de Lofoten gelegen zijn vlakbij het poolgebied in Noord-Noorwegen is het per vliegtuig, boot én voor de fanatiekelingen onder ons zelfs per auto goed te bezoeken. Zo is de eilandengroep de afgelopen jaar door aanpassingen aan de snelweg E10 een stuk toegankelijker geworden. De meeste eilanden zijn goed aan elkaar verbonden en bereikbaar.

Een aantal eilanden zijn uitsluitend te bereiken per boot of vliegtuig. De eilandengroep beschikt over een tweetal vliegvelden met directe vluchten naar andere bestemmingen binnen Noorwegen.

Vakantie in Noorwegen

Een prachtige ervaring is om Lofoten te bezoeken met een boot overtocht per auto vanuit Bodø naar Moskenes. Afhankelijk van het weer in Noorwegen duurt deze reist zo’n 3 á 4 uur.

Ben je om en wil je de Lofoten bezoeken? Allesovernoorwegen.nl heeft een drietal prachtige rondreizen naar de Lofoten voor je op een rijtje gezet:

Comments are closed.