Natuur

De Voringfossen waterval

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Watervallen of fossen genoemd in Noorwegen, die zijn er in dit land in groten getale te vinden. Er zijn er misschien wel honderden. En de één is nog mooier en spectaculairder dan de ander. Een absolute aanrader bij een rondreis door Noorwegen is een bezoek aan de Voringfossen. Deze waterval heeft een vrije val van zo’n 182 meter en is hiermee één van de hoogste watervallen van Noorwegen. Het water klettert hier letterlijk met grote kracht naar beneden vanaf het bergplateau. En als bonus is er in de buurt ook nog een kleinere waterval te vinden, de Tyssvikjo.

Gelegen in de Hardangervidda

Met zo’n 650.000 bezoekers per jaar is de Voringfossen de op twee na best bezochte bezienswaardigheid van Noorwegen. De waterval bevindt zich in Zuid Noorwegen gelegen in het grootste natuurpark van Scandinavië, namelijk de Hardangervidda. In dit park is het gelijknamige Hardangerfjord te vinden. Kenmerkend zijn de kuddes rendieren, gletsjers, de bosrijke omgeving, de bergplateau’s en fjorden in dit gebied. Het is dan ook niet voor niets een belangrijke plek voor het maken van wandelingen en de bekende huttentochten. Zo is de wandeling naar Trolltunga vanuit Odda een absolute aanrader!

De wandeling naar de Voringfossen

De Voringfossen is goed bereikbaar per auto. De waterval is gelegen aan de weg 7 tussen Oslo en Bergen in de gemeente Eidfjord (gemeente Hordaland). De route leidt door de prachtige Måbødalen vallei. Een mooi stukje natuur in Noorwegen. Bij Storegjel (net voor de Måbøtunnel) is een parkeerplaats waar de auto geparkeerd kan worden en de wandeling naar Voringfossen start. Het voetpad vanaf de parkeerplaats loopt eerst over de oude weg. Volg vervolgens het voetpad naar beneden richting de Voringfossen. Onderweg dient nog een hangbrug gepasseerd te worden. Na een klein uur wordt de voet van de Voringfossen bereikt.

Voringfossen Noorwegen
Gaby Bohle – VisitNorway.com

Daarnaast is het mogelijk om de Voringfossen te bekijken op een stopplaats aan weg tussen Geilo en Eidfjord. Vanaf dit punt is de kleinere waterval Tyssvikjo als eerste zichbaar. Veel mensen zien deze waterval al voor de Voringfossen aan. Deze kleinere waterval ligt echter aan de andere kant van de vallei. In de namiddag als de zon bijna onder gaat is de kans op regenbogen groot. Dit levert prachtige panorama en foto beelden op.

Gezien de verschillende weersomstandigheden in Noorwegen wordt geadviseerd om de waterval te bezoeken van medio mei t/m eind oktober. Buiten deze periode zijn de wandelpaden door winterse weersomstandigheden slecht begaanbaar. De kans op mooi weer is in de periode juni t/m augustus het grootst. Het is dan echter ook vakantie hoogseizoen in Noorwegen. Hierdoor is het doorgaans drukker bij de waterval dan buiten deze periode.

Comments are closed.