Natuur

Geirangerfjord: mooiste fjord van Noorwegen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Het Geirangerfjord: omringt door prachtige watervallen, met sneeuw bedekte toppen, diepe kliffen, groene bomen en idyllische dorpen. Dit wereldberoemde fjord wordt door velen beschouwd als het mooiste fjord van Noorwegen. Niet voor niets is het Geirangerfjord samen met het Nærøyfjord opgenomen in de UNESCO Werelderfgoed lijst. De helder blauwe kleur van het water en de prachtige omgeving maken het een must visit wanneer je op rondreis door Noorwegen bent!

Ontdek het beeldschone Geirangerfjord

Het 15 kilometer lange Geirangerfjord is gelegen in Zuid-West Noorwegen vlakbij de Noorse kuststad Ålesund. Rondom het fjord vind je indrukwekkende watervallen zoals de Syv Søstre (Zeven Zusters), de Friaren (de Bruidegom) en de Brudesløret (de Bruidssluier). Deze watervallen zorgen voor een spectaculair schouwspel doordat het water hier van de kliffen naar beneden valt.

Waterval Friaren, Arvid Olson, Pixabay

Daarnaast is er van alles te doen in de omgeving. Zo zijn er tal van wandelingen rondom het fjord. Een wandeling naar de historische en verlaten bergboerderij Skageflå of een wandeling langs het Geirangerfjord naar Homlong behoren hier tot de mogelijkheden. In de buurt van het fjord zijn genoeg lokale punten waar wandelkaarten worden verkocht, zodat een geschikte route kan worden uitgezocht. Verder beschikt de omgeving over prachtige fiets- en mountainbike routes en ook voor de visliefhebber zijn er volop mogelijkheden. Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op de de officiële site van het Geirangerfjord.

Seven Sisters Geiranger
Waterval Syv Søstre, T. Jensen, Pixabay

Cruise of boottocht door het fjord

Om het Geirangerfjord écht van dichtbij te ervaren zijn er vele mogelijkheden, zoals een boottocht of een cruise. Vanuit de plaatsen Geiranger en Hellesyth worden er diverse boottochten georganiseerd. Eenmaal onderweg zijn de watervallen (Syv Søstre en Friaren) en verlaten bergboerderijen (Knivsflå en Skageflå) te bezichtigen. De plaats Skageflå is zelfs via een leuke wandeling te bezoeken!

Met een beetje geluk is het daarnaast mogelijk om bruinvissen te spotten in het heldere blauwe water van het fjord. De boottochten duren ongeveer 60 tot 90 minuten en varen doorgaans uit tussen april en oktober. In het hoogseizoen is het erg druk in deze regio. Het advies is daarom om op tijd een plekje te reserveren en vroeg te vertrekken.

Voor de actieve vakantieganger is het wellicht een aanrader om het fjord te verkennen door middel van een kajaktocht, waarbij het mogelijk is om vlak langs de watervallen te peddelen. Een unieke ervaring!

Geiranger Fjord Noorwegen

Prachtig uitzicht vanaf Dalsnibba

Een echte aanrader is het uitzicht over het Geirangerfjord vanaf Dalsnibba, gelegen op zo’n 1.500 meter hoogte. De weg naar dit uitzichtpunt is steil, smal en al een hele belevenis op zich ,maar eenmaal op de top is er een adembenemend uitzicht over de met sneeuw bedekte bergtoppen, de bosrijke omgeving en natuurlijk het fjord. Vanaf Geiranger is de afstand tot Dalsnibba ongeveer 30 á 40 minuten. In het hoogseizoen, van juni tot en met augustus, is het verstandig om vroeg in de ochtend of wat later in de middag Dalsnibba te bezoeken. Dit aangezien het erg druk kan zijn op dit populaire punt.

Dalsnibba Geirangerfjord
Uitzichtpunt Dalsnibba, Ilkka Koivula, Pixabay

Vanuit Dalsnibba is het mogelijk om de gletser Briksdalbreen te bezoeken. Een mooie route door de bergen leidt naar deze gletsjer, waarbij onderweg een stop bij de Kleivafossen, een imposante waterval, aan te bevelen is.

Roadtrip Trollstigen en Geiranger

Onderweg al genieten van de natuur rondom het Geirangerfjord? Kies dan voor de roadtrip tussen Trollstigen en Geiranger. Deze bijna 70 kilometer lange weg is tevens één van de 18 nationale toeristische routes in Noorwegen. Let wel op het weer, aangezien in de Winter maanden delen van deze route mogelijk gesloten zijn vanwege sneeuwval. Doorgaans is de route goed begaanbaar van begin mei t/m eind oktober.

Trollstigen bergweg

Vanaf Geiranger begint de rit over de Ørnevegen weg, ook wel de Aardelaarsweg genoemd. Deze weg gaat over de bergzijde van Geiranger richting Eidsdal en staat bekend om de scherpe haarspeldbochten. Het is aan te bevelen om even uit te stappen bij het uitzichtpunt Ørnesvingen. Dit punt is te vinden bij de hoogst gelegen haarspeldbocht en valt niet te missen. Vanaf dit punt is er een panoramisch uitzicht op Geiranger, het Geirangerfjord, de Syv Søstre watervallen en de bergboerderij Knivsflå. Vergeet de camera daarom niet!

Op de route ligt vervolgens de bergpas richting Eidsdal, gelegen aan het Storfjord. Dit fjord is over te steken per boot, voordat de weg vervolgt kan worden richting Valldal. Onderweg doemt er opnieuw een fraai uitzichtpunt op, namelijk Gudbrandsjuvet. Na deze mooie route van ongeveer 15 kilometer is één van de mooiste populaire attracties van Noorwegen bereikt, Trollstigen.

De route naar het Geirangerfjord

Er zijn tal van mogelijkheden om het Geirangerfjord te bezoeken. Dit kan op eigen vervoer, bijvoorbeeld per auto, caravan of camper. Daarnaast zijn er een tal van goed georganiseerde rondreizen door Noorwegen, waarvan naast de omgeving van Geiranger ook highlights als de Lofoten, Bergen & Preikestolen onderdeel zijn.

Het fjord ligt in de Noorse provincie Møre og Romsdal in Zuid-West Noorwegen op een kleine 1.800 kilometer van Utrecht. Geiranger is met de auto, caravan of camper uitstekend te bereiken via weg 15 en vervolgens bij Langvatnet weg 63 richting Geiranger. Vanuit de hoofdstad Oslo is aan te bevelen om via Vagamo of Lom te reizen. Een andere optie is om vanuit Hellesylt de boot te nemen naar Geiranger.

Per vliegtuig naar Noorwegen? Vlieg dan op het vliegveld van Ålesund en huur vervolgens een auto om de prachtige route richting Geiranger te vervolgen. Vanuit Ålesund duur het ongeveer 3 uur om het Geirangerfjord te bereiken. Daarnaast vertrekken er vanuit andere Noorse steden zoals Oslo, Bergen en Trondheim dagelijks bustochten richting het fjord. Volop mogelijkheden dus!

Wakker worden aan het Geirangerfjord

In de omgeving van Geiranger en het fjord bevinden zich tal van idyllische dorpjes waar legio overnachtingsmogelijkheden zijn. Hierbij valt te denken aan campings, hutten & hotels. Aangezien het aardig druk kan zijn in het hoogseizoen (juni tot en met augustus) is het aan te bevelen om voortijdig te reserveren. Vrij kamperen behoort uiteraard altijd tot mogelijkheden. De ervaring leert dat vanwege de populariteit van deze regio en de populaire rondreizen veel accommodaties snel bezet zijn!

‘s Ochtends wakker worden aan het fjord? Dan is camping Grande Hytteutleige og Camping wellicht een geschikte verblijfsplek. De hutten zijn goed uitgerust met onder andere kook faciliteiten en een terras met uitzicht over het fjord. Naast hutten beschikt de camping uiteraard ook over plaatsen voor tenten, caravans en campers. Het is mogelijk om op de camping een boot of een kajak te huren. De camping is gelegen aan de Ørnevegen en ligt op slechts 2 kilometer van het dorp Geiranger. Ideaal!

Comments are closed.