Reizen

Weer in Noorwegen. Wat is de beste reistijd?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

De beste tijd om Noorwegen te bezoeken qua weer is volledig afhankelijk van hetgeen je gaat doen in Noorwegen. Kom je voor het Noorderlicht of de Wintersport? Dan is de periode september – februari uitermate geschikt om Noorwegen te bezoeken. Hou je van fietsen, wandelen of trek je het liefst van camping naar camping in Noorwegen dan is de periode juni t/m augustus het meest ideaal qua weer in Noorwegen. Noorwegen is en blijft een Scandinavisch land waar je stralend zomerweer kan hebben rond de 20/25 graden maar ook zeker tegen een fikse bui aan kan lopen!

Mooi weer in de Naroyfjorden

Het weer in Noorwegen per maand

Om de beste reistijd qua doel en temperatuur voor je vakantie naar Noorwegen weer te geven hebben we deze opgesplitst in verschillende maanden:[vc_cta h2=”Dit is de ideale route voor Noorwegen” txt_align=”center” add_button=”bottom” btn_title=”Lees meer” btn_color=”success” btn_size=”lg” btn_align=”center” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fallesovernoorwegen.nl%2Frondreis-noorwegen%2F|||”]Prachtige fjorden, meren, bergen, nationale parken en campings. Met onze ideale reisroute voor Noorwegen vind je het allemaal![/vc_cta][vc_column_text]

januari en februari – winter weer in Noorwegen

Wil je het Noorderlicht zien of ben je gek van Wintersporten? Dan zijn januari en februari één van de betere maanden om Noorwegen te bezoeken. Deze maanden kenmerken zich door donkere dagen en koudere temperaturen, waarbij februari te boek staat als de koudste maand van het jaar in Noorwegen. Dus zeker een aanrader om bijvoorbeeld Noord Noorwegen te bezoeken, maar zorg wel dat je goed warm aangekleed op pad gaat.

Weer Noorwegen winter

maart, april & mei – wisselend lente weer in Noorwegen

Noorwegen staat bekend om de lange dagen met daglicht en maart is misschien wel de maand om dit te ervaren. Daarnaast ligt er in deze maand volop sneeuw in de Wintersport gebieden in Noorwegen. Dit maakt januari t/m maart de beste periode om Noorwegen te bezoeken voor Wintersport activiteiten. De maand april is qua weer een overgangsmaand waarin het weer langzaam aan beter begint te worden. Het weer begint op te warmen in de maand mei. De maand waarin de lente in Noorwegen goed zichtbaar is in de vorm van de natuur die in bloei staat. Dit gaat nog steeds gepaard met lange dagen. Let op, hou je van wandelen/hiken langs de fjorden in Noorwegen? Dan ligt er op veel plekken nog te veel sneeuw en krijg je te maken met veel water gezien het smelten hiervan.

juni, juli & augustus – de Noorse zomermaanden

De mooiste zomermaanden om Noorwegen te bezoeken als je komt voor wandelen, fietsen & rondreizen. De weersverwachtingen in Noorwegen zijn doorgaans erg aangenaam en de dagen zijn nog steeds erg lang. Zo is het in Bergen in deze maand slechts een aantal uur donker en in Noord Noorwegen (rond Tromso) gaat de Noorse zon nauwelijks onder. Juni is tevens de start van het toeristische seizoen. Het weer in Noorwegen is deze maand mild en helder, echter blijft het Scandinavië waardoor er altijd kans bestaat op minder weer. Met name langs de kust van Noorwegen is het weer onvoorspelbaar.

Juli en augustus zijn waarschijnlijk de drukste en dus meest toeristische maanden van het jaar. Dit heeft te maken met de beste weersverwachtingen in deze maand en de start van de schoolvakanties. Het is aan te raden om in deze maand je accommodaties vooraf te boeken, al kan je natuurlijk ook lekker vrij kamperen in de Noorse natuur.

Mooi weer in lofoten noorwegen

september & oktober – herfst weer in Noorwegen

September is qua weer in Noorwegen een overgangsmaand. Het toeristische hoogseizoen is achter de rug. De kans bestaat dat in de wat meer afgelegen gebieden enkele hotels, restaurants en musea al sluiten. Uit ervaring weten we echter dat dit reuze meevalt en niet als hinderlijk wordt ervaren! Het weer in Noorwegen is in deze maand wisselvallig. De kans op mooi weer en verlenging van de zomer is zeker aanwezig, echter ga je deze maand niet zonder buien doorkomen. De natuur is in deze maand prachtig, met midden/eind september en begin oktober de start van de Herfst wat zorgt voor schitterende kleurtinten in de natuur, heuvels en bergen. Kortom, wat ons betreft een prima maand om Noorwegen te bezoeken.

Tip: Bezoek Noorwegen in september. De temperaturen liggen dan wel iets lager dan in de Noorweegse zomer. Het grote voordeel is echter dat Noorwegen in deze maanden minder toeristisch is. Daarnaast start in deze periode de Herfst in Noorwegen wat resulteert in schitterende Herfst tinten in de natuur, heuvels en bergen!

Herfst in weer noorwegen

november & december – koud & donker Noors weer

De dagen in november en december worden donkerder en kouder, waarbij november waarschijnlijk de donkerste maand van het jaar is. De kans op neerslag in de vorm van regen en sneeuw is in deze maanden groot. In december ontbreekt het aan zonlicht in Noord Noorwegen. Waarbij de kans wel groot is dat je het Noorderlicht gaat zien. Het is tevens een zeer geschikte maand om Wintersport te beoefenen.

Wat is de beste reistijd qua weer in Noorwegen?

Zoals je ziet is dit volledig afhankelijk van het doel dat jou naar Noorwegen brengt. Wil je de ervaring van nagenoeg 24 uur daglicht en hou je van activiteiten als wandelen, hiken en fietsen of ben je een kampeerder? Dan zijn de maanden mei t/m medio september voor jou bij uitstek geschikt. Natuurlijk heb je in deze maanden nog steeds kans op een bui, maar de weersverwachtingen in Noorwegen zijn gemiddeld aangenaam en perfect om Noorwegen in haar schoonheid te ontdekken. Kom je voor de Wintersport of wil je het Noorderlicht bekijken? Bezoeken Noorwegen dan vanaf de maanden medio september t/m begin april.

Weer in Noorwegen: Zonuren & neerslag

Noorwegen is een nat land maar ondanks de regen schijnt de zon er langer dan in ons land. Dat komt vooral door de langere daglengte: in het noorden boven de poolcirkel gaat de zon gedurende een aantal zomerweken niet onder. Bewolking gooit wel vaak roet in het eten, maar toch is de zon er op veel plaatsen vaker te zien dan bij ons. Ook het zuiden van Noorwegen profiteert van de langere dagen. De langste dag, rond 21 juni, duurt in hoofdstad Oslo 18 uur en 30 minuten, in De Bilt 1,5 uur korter en nog verder naar het zuiden in Madrid is dat verschil zelfs 3,5 uur. In Oslo schijnt de zon in juni 244 uur tegen 192 uur in De Bilt. Ook in juli schijnt de Noorse zon in Oslo zo’n 40 uur langer dan in De Bilt, in augustus en september gaan De Bilt en Oslo wat zonuren betreft vrijwel gelijk op.

De meeste regen valt in Noorwegen langs de fjordenkust. Het reliëf bevordert de buienactiviteit in de vochtig warme lucht die vanaf de zee binnenkomt. Vooral de aan zee gelegen stad Bergen in het zuiden van Noorwegen staat bekend om de vele regen. In de drie zomermaanden valt hier zo’n 500 mm tegen 200 in De Bilt.

De zomer is echter de droogste tijd qua weer in Noorwegen: de jaarsom bedraagt in Bergen 2250 mm. Toch is Bergen niet het natste plekje: Brekke I Sogn in het westen van Noorwegen vangt gemiddeld 3575 mm in een jaar, in 1990 viel hier 5596 mm. Andere plaatsen zijn minder nat en zeker landinwaarts valt het mee met de regen. Oslo is nauwelijks natter dan De Bilt en de droogste plaats is Sjak in Oppland met 278 mm. De laatste decennia is Noorwegen gemiddeld natter geworden, vooral de zuidkust.

Noorwegen profiteert echter ook van het warmere klimaat. De zomers zijn de laatste jaren prima geweest met soms zeer hoge temperaturen. In Finmark in het uiterste noorden zijn de laatste jaren herhaaldelijk tropische temperaturen gemeten van meer dan 30 graden.

De zomer is het warmst in het zuidoosten met maandgemiddelden tussen 16 en 19 graden, overdag 20 tot 22 graden. In het noorden ligt de temperatuur ondanks de middernachtzon gemiddeld niet hoger dan 10 tot 15 graden. De hoogste temperatuur van het land staat op naam van Nesbyen (in het binnenland een eindje ten noordwesten van Oslo) met 35,6 graden op 20 juni 1970. Dat is 85 graden warmer dan het winterse kouderecord in Noorwegen. De afgelopen jaren kwam de temperatuur in Nesbyen enkele malen dichtbij het warmterecord. Bijzonder was de zomer van 1982 toen het hier twaalf dagen achtereen meer dan 30 graden werd. Ook in ons land is dat een zeldzaamheid.

Weersvoorspellingen van Noorse websites:

Comments are closed.