Natuur

Mooiste fjorden Noorwegen. Onze top 5!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Mooiste fjorden Noorwegen. Onze top 5!

Ga je dit jaar op vakantie naar Noorwegen? Zie je jezelf al kajakken in of hiken langs kraakhelder water en imposante berghellingen? Dan moet je kennismaken met de mooiste en meest bekende fjorden van Noorwegen, zoals het Geirangerfjord, Sognefjord, Lysefjord en Lusterfjord.

Wat zijn fjorden?

Fjorden en Noorwegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze door gletsjers uitgesleten dalen met steile hellingen of wanden zijn kenmerkend voor Scandinavië en in het bijzonder Noorwegen. Ze staan symbool voor de schoonheid van het land Noorwegen.

Top 5 mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen kent duizenden fjorden, waarbij de bekendsten zich bevinden in het gebied aan de westkust van Noorwegen. Ben je dit jaar in Noorwegen? Breng dan sowieso een bezoekje aan één van onderstaande fjorden.

1. Het Lysefjord

Bekend van de hike naar Preikestolen, een geweldig uitzichtpunt, en de Kjeragbolten is het Lysefjord. Dit fjord ligt in de gemeente Forsand in de provincie Rogaland en is prima te bereiken vanaf de stad Stavanger. De naam betekent lichtfjord refererend aan de granieten stenen langs het fjord die een lichte kleur hebben.

Preikestolen Noorwegen
©allesovernoorwegen.nl

Het fjord is 42 km lang en het is mogelijk om een boottocht te maken over het fjord. Het fjord kenmerkt zich verder met andere fjorden in de regio door zijn woeste natuur en imposante berghellingen. Zo steekt de hoogste helling zo’n 1.000 meter boven zeeniveau uit.

2. Het Geirangerfjord

Het Geirangerfjord is een wereldberoemd en kraakhelder blauw fjord. Het fjord is omringd door kleine dorpjes, bossen, kliffen en watervallen. Het ligt in de provincie Møre og Romsdal en de regio Sunnmøre en is een 15km lange zijtak van het Storfjord.Geiranger Fjord Noorwegen

Aan het fjord liggen een paar beroemde watervallen zoals de “zeven zusters” en “bruidsluier” watervallen. Sinds 2005 staat het fjord samen met het smalle Nærøyfjord op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kortom, een must see als je in Noorwegen bent!

3. Het Lusterfjord

Het Lusterfjord ofwel Lustrafjord heeft een lengte van 42km en bevindt zich in de provincie Sogn og Fjordane. Het is een zijarm van het Sognefjord. Bekende plaatsen aan dit fjord zijn Luster, Skjolden en Gaupne. Het fjord is tevens bekend van de staafkerk Urnes en de waterval Feigafossen. De zijn beiden met een ferry tocht over het Lusterfjord te bereiken.

Lustrafjorden, Norge

De kleur van het fjord is opvallend blauw/groen. Dit komt door het smeltwater van de gletsjer. Het fjord wordt omgeven door de bergtoppen van de Jotunheimen. Een populaire activiteit op het fjord is kajakken, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de bergtoppen.

4. Het AurlandsfjordAurlandsfjorden frå Snøvegen

Het Aurlandsfjord ligt vlakbij twee van de andere mooiste fjorden van Noorwegen, het Sognefjord en het Nærøyfjord. Peddel met een kajak over het Aurlandsfjord en stop bij het plaatsje Undredal. Ontdek hier een staafkerk die al sinds de 12e eeuw gebruikt wordt.

5. Het Nærøyfjord

De laatste in ons lijstje van mooiste fjorden Noorwegen maar zeker niet de minste, het Nærøyfjord. Deze ligt in de gemeente Aurland in de provincie Sogn og Fjordane. Het is een zijtak van de hierboven genoemde Aurlandsfjord en ongeveer 20km lang en eindigt bij het plaatsje Gudvangen.Nærøyfjord (6-2007)

Een trip door het Nærøyfjord is adembenemend mooi. Het fjord is erg smal en kent bergtoppen tot wel 1.700 meter hoog. Er zijn tal van activiteiten om het fjord en de prachtige, pittoreske omgeving te leren kennen zoals wandelen, kajakken en fietsen.

Comments are closed.