Reizen

Wandeling naar de Kjeragbolten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gelegen in Noorwegen aan het Lysefjord vind je de wandeling naar Kjerag ofwel Kjeragbolten, een groot rotsblok gelegen 1.084 meter boven het fjord. Deze wandeling of hike past in het rijtje met andere spectaculaire wandelingen in Noorwegen, zoals Preikestolen of Trolltunga. De wandeling naar Kjerag is zwaar, maar eenmaal boven word je beloond met een adembenemend mooi uitzicht over het Lysefjord. Dus ga je dit jaar op vakantie of rondreis door Noorwegen? Dan mag deze wandeling niet op je bucketlist ontbreken!

De wandeling naar Kjerag in het kort

  • Afstand: 10KM (5KM heen en 5KM terug)
  • Tijd: Ongeveer 6 uur totaal
  • Hoogtemeters: Ongeveer 600 meter
  • Periode: Eind juni t/m eind september
  • Wat mee te nemen: Wandelschoenen, kleding met laagjes, eten en drinken
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
  • Kosten parkeren: 200 NOK
Credits: Simen Haughom, Noorwegen

Het fjordengebied in Noorwegen staat bekend om wisselende weersomstandigheden, ook in de zomermaanden. Dagen van neerslag en zon wisselen elkaar af en ook de temperatuur in Noorwegen kan erg schommelen. Bij mooi weer is de wandeling naar Kjerag uitstekend te doen. Bij neerslag wordt het pad naar Kjerag snel slipperig. Dit in combinatie met een harde wind kan de wandeling bemoeilijken en mogelijk is dan het advies bij start van de wandeling om deze voor eigen veiligheid niet te doen! Maar geen angst, in het hoogseizoen is Kjerag doorgaans goed te bereiken.

Hoe moeilijk is de wandeling naar Kjerag?

De moeilijkheidsgraad van de wandeling naar Kjerag zetten we uit eigen ervaring op gemiddeld. Het is qua zwaarte iets zwaarder dan de wandeling naar Preikestolen en vergelijkbaar met de wandeling naar Trolltunga. Al is laatstgenoemde een stuk langer! De route bestaat uit diverse steile klimmen en hiervoor is goed schoeisel aan te raden.

OrcaTec, Pixabay

Deze klimmen zijn echter uitgerust met kettingen wat deze uitdagende stukken wat gemakkelijker maakt. Het advies is om goed de tijd te nemen en vooral te genieten van de wandeling en het uitzicht! Een goede conditie & lichamelijke gezondheid is vereist om deze wandeling tot een succesvol eind te brengen. Daarnaast is de wandeling voor kinderen te pittig en wat ons betreft alleen voor volwassenen begaanbaar!

De route naar de Kjeragbolten

Startpunt is de parkeerplaats Øygardsstøl. Je vindt hier tevens een restaurant waar je voor de start nog even een sanitaire stop kan houden. Op de parkeerplaats is personeel aanwezig. Vraag dit personeel om advies indien de weersomstandigheden te wensen overlaten (bijvoorbeeld met veel regen en wind). Veiligheid gaat immers voor alles!

Wandeling naar Kjerag
OrcaTec, Pixabay

Het begin van de wandeling start met een steile klim. Vervolgens daal en klim je afwisselend. De route is eenvoudig te volgen door de bekende roodgeverfde T van trail. Soms lijkt het net alsof je op de maand loopt door alle rotsen onderweg. Op een gegeven moment, na het bereiken van de top van het eerste bergplateau, loopt de route langs de afgrond van het fjord. Dit levert een adembenemend mooi uitzicht op.

Wandeling naar Kjerag
OrcaTec, Pixabay

De beloning: Prachtig uitzicht over het Lysefjord

Vervolgens daal je wat af door een valleitje dat in de zomermaanden groen bedekt is. De hike naar het tweede bergplateau is minder lastig dan de eerste. Boven op de top merk je dat je bijna in de buurt komt van Kjerag. Na nog ongeveer 30 minuten bereik je het bergplateau Kjerag. Tijd om te genieten van het prachtige uitzicht. Daal vervolgens iets naar beneden en je ziet de Kjeragbolten.

Wandeling naar Kjerag uitzicht Lysefjord
OrcaTec, Pixabay

Naast wandelen is Kjerag wereldwijd ook erg populair onder base jumpers! Geniet voordat je weer terug gaat naar de parkeerplaats nog even van een zelf meegebrachte lunch en natuurlijk het uitzicht op deze prachtige plek in Noorwegen.

De Kjeragbolten
OrcaTec, Pixabay

Hoe kom je bij Kjerag?

Je vindt Kjerag relatief onderin Noorwegen waardoor het goed bereisbaar is vanuit Nederland én België. Het startpunt van de wandeling kan bereikt worden per boot, auto en bus. Zo is het mogelijk om de toeristen boot te pakken naar Lysebotn, met of zonder auto. Een taxi brengt je dan naar het startpunt, Øygardsstøl. De boottocht is een aanrader. Onderweg kan je namelijk genieten van prachtige uitzichten over het Lysebotn, de Kjeragbolten en Preikestolen.

Met de auto is Øygardsstøl goed te bereiken. Vanuit Stavanger rijd je zuidelijk op de E39 en sla je linksaf naar de RV45 in Ålgård. Vervolgens rijd je door richting Suleskarsveien en volg je de borden naar Lysebotn. De auto kan je parkeren bij Øygardsstøl, vlak voor de afdaling met haarspeld bochten naar het Noorse plaatsje Lysebotn. Ga je de wandeling in de zomermaanden doen? Begin dan op tijd in de ochtend om de drukte in te voorkomen!

Op zoek naar een complete reis? Bekijk dan deze rondreizen door Noorwegen.

Comments are closed.