Rondreis door Noorwegen met de auto

Noorwegen kun je bereiken op diverse manieren. Zo kun je er komen met de boot, ter plaatsen een fly-drive boeken maar natuurlijk ook met eigen vervoer. Een rondreis door Noorwegen met de auto neemt dan ook toe aan populariteit. En dat is zo gek nog niet! Het land is relatief eenvoudig te bereiken via Duitsland en Denemarken. In Denemarken pak je dan de veerboot naar Noorwegen. De reis is vanaf Utrecht ongeveer 1250 kilometer. Dit is dus niet helemaal niet verder dan bijvoorbeeld een vakantie naar Zuid Frankrijk.

Het landschap in Noorwegen is prachtig en idyllisch: ideaal dus om met de auto doorheen te touren.

Waarom een rondreis door Noorwegen met de auto?

Er zijn diverse overwegingen waarom je een rondreis door Noorwegen met je eigen auto wilt doen. We zullen enkele belangrijke aspecten hieronder uitlichten.

 1. Vrijheid en flexibiliteit: Een rondreis door Noorwegen met de auto stelt je in staat om je eigen route uit te stippelen en plekken te bezoeken die buiten de gebaande paden liggen. Of je nu kiest voor een geplande route of een spontane ontdekkingstocht, de auto geeft je alle vrijheid.
 2. Comfort: Met een rondreis door Noorwegen met je eigen auto heb je altijd je vertrouwde comfort bij je. Je bepaalt zelf wanneer je stopt, waar je overnacht en welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken.

Tips voor een auto rondreis door Noorwegen

Planning: Hoewel spontaniteit een groot deel van het avontuur is, is het toch aan te raden om je reis enigszins te plannen. De afstanden in Noorwegen kunnen verraderlijk zijn vanwege de kronkelende wegen en het bergachtige terrein.

Seizoensgebonden activiteiten: Afhankelijk van de tijd van het jaar zijn er verschillende activiteiten die je kunt ondernemen. In de zomer kun je genieten van het Noorderlicht in het noorden, terwijl je in de winter kunt skiën in de vele skigebieden.

Lokale voorschriften: Zorg ervoor dat je bekend bent met de verkeersregels en andere lokale voorschriften. Het is ook belangrijk om rekening te houden met tolwegen en veerboten, die veelvuldig voorkomen in Noorwegen.

Populaire bestemmingen voor een rondreis Noorwegen auto

 • De Noordkaap: maak kennis met de prachtige vertoning van de middernachtzon en het einde van het Europese vasteland.
 • De Geirangerfjord: Een van de meest iconische fjorden van Noorwegen, bekend om zijn ongeëvenaarde schoonheid.
 • Bergen: Deze pittoreske stad biedt een mix van natuurlijke schoonheid en historische architectuur.
 • Trollstigen: Een spectaculaire bergweg die je de adem zal benemen.

Regelgeving

Net als ieder land heeft Noorwegen ook regelgeving voor auto’s en het gebruik van auto’s. De belangrijkste regels sommen we hieronder op.

1. Maximale snelheid

 • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
 • Buiten de bebouwde kom: 80 km/u (tenzij anders aangegeven)
 • Op autosnelwegen: meestal 110 km/u, maar kan variëren tussen 90 en 110 km/u afhankelijk van het gebied en de staat van de weg.

2. Banden en bandenprofiel

 • De minimale profieldiepte voor zomerbanden is 1,6 mm en voor winterbanden 3 mm.

3. Winterbanden

 • Het gebruik van winterbanden (of all-season banden met wintermarkering) is verplicht in Noorwegen als de wegcondities dit vereisen, meestal van november tot de eerste maandag na Paaszondag. Buiten deze data kunnen winterbanden nog steeds verplicht zijn als de weersomstandigheden dit vereisen.

4. Sneeuwkettingen

Hoewel niet verplicht, kunnen sneeuwkettingen wel een redding zijn op de – soms onvoorspelbare – wegen in Noorwegen. Zorg er dus voor dat je een set sneeuwkettingen bij je hebt, vooral in de winter. Bekijk thuis ook goed de instructies en probeer ze een keer om te leggen; dit kan een hoop stress besparen wanneer je ze moet gaan gebruiken.

5. Verplichte uitrusting in de auto

 • Een goedgekeurd gevarendriehoek is verplicht.
 • Het wordt aanbevolen (maar niet verplicht) om een reflecterend vest, een EHBO-doos en een brandblusser bij je te hebben.

6. Verlichting

 • Het is verplicht om altijd met gedimde koplampen te rijden, zelfs overdag.

7. Alcohol

 • Noorwegen heeft zeer strikte alcohollimieten voor bestuurders. De toegestane limiet is 0,2 g/l, wat praktisch betekent dat je niet moet rijden als je alcohol hebt gedronken.

8. Tolwegen

 • Veel wegen in Noorwegen zijn tolwegen. De meeste hebben automatische tolstations, dus het is handig om je van tevoren te registreren voor het AutoPASS-systeem.

9. Rustperiodes

 • Gezien de lange en soms vermoeiende routes in Noorwegen, wordt aanbevolen regelmatig pauzes in te lassen.

Waar wacht je nog op?

Een rondreis door Noorwegen met de auto is een onvergetelijke ervaring. Of je nu kiest voor een uitgestippelde route of je eigen pad kiest, de schoonheid van Noorwegen zal je op elke hoek verrassen. Dus, waar wacht je nog op? Pak je koffers, stap in je auto en ga op avontuur in het prachtige Noorwegen!