Groepsreis Noorwegen: de perfecte manier om dit fraaie land te ontdekken

Een groepsreis door Noorwegen is een geweldige kans om het land van Vikingen te ontdekken. Het fijne van een groepsreis is dat je nergens over na hoeft te denken. Je volgt het programma dat de reisorganisatie voor je heeft samengesteld. Met de bus ga je van pareltje naar pareltje en tussendoor geniet je van de vrijheid om leuke dingen te doen.

Op deze pagina leggen we je uit wat je op een groepsrondreis door Noorwegen kunt verwachten. We laten je een voorbeeld van een reis zien. Ook geven we tips waar je op moet letten en welke plekjes je absoluut niet mag missen. Kortom, je komt alvast helemaal in de stemming voor je groepsreis door Noorwegen.

Voordelen groepsrondreis Noorwegen

Er zijn veel mogelijkheden om Noorwegen te verkennen. Dit kan door naar één plek te gaan, zoals Oslo of Stavanger. Een rondreis is ook heel populair. Noorwegen is daar uitermate geschikt voor. Het land is een en al natuurpracht, met de fjorden, de vele natuurparken en het indrukwekkende verlaten landschap boven de poolcirkel.

Als je veel van Noorwegen wilt zien, is een groepsrondreis ideaal. Dit zijn de voordelen:

Alles is inbegrepen

Het meest prettige aan een groepsrondreis door Noorwegen is dat je nergens aan hoeft te denken. Vliegtickets, accommodaties en excursies zijn allemaal inbegrepen. Voor je portemonnee is dat lekker, je weet immers al grotendeels wat de vakantie kost. Maar het lekkerste is dat je verzekerd bent van mooie accommodaties.

Veel geregeld, maar ook veel vrijheid

‘Een groepsreis doe ik niet hoor, dan heb je helemaal geen vrijheid!’ Ken jij ook iemand die dit altijd zegt? We snappen waar het vandaan komt, maar het tegendeel is waar. Tijdens een groepsreis heb je juist erg veel vrijheid.

De tijd die je normaal gesproken nodig hebt om restaurants te zoeken en overnachtingsplaatsen te vinden, houd je over. Daarnaast doe je tijdens de excursies lekker je eigen ding. En vergeet niet dat je ook tussendoor veel vrije momenten hebt. Het is vakantie hè, en geen dienstplicht!

Je ziet meer

Tijdens een groepsrondreis door Noorwegen word je begeleid door een of meerdere gidsen. De gidsen weten overal de weg en nemen je mee naar de mooiste plekjes. Dat betekent dat je alle hotspots ziet, met af en toe een verborgen pareltje ertussen.

Het is trouwens ook een stuk veiliger om met een gids op pad te gaan. Een wandeling door de Noorse bergen is prettiger als degene die voorop loopt de weg weet.

Het is gezellig

Op een groepsrondreis ontstaan de mooiste vriendschappen. De setting is er perfect voor. Je geniet van de pracht van Noorwegen en deelt die passie met je reisgenoten. En als je een keer geen behoefte hebt aan gezelschap, ga je toch lekker zelf op pad. Vraag aan je gids om een tip voor een goed restaurant of zonder je af in de Noorse natuur. Op een groepsrondreis kan veel, ook voor mensen die even alleen willen zijn.

Een groepsrondreis door Noorwegen: hier let je op

Noorwegen heeft veel te bieden. In het land wonen nog geen zes miljoen mensen, de oppervlakte is enorm. Noorwegen is ongeveer negen keer zo groot als Nederland. In de ruim 300.000 vierkante kilometer ligt een heleboel pracht verborgen. Het is onmogelijk om dit allemaal in één groepsreis te stoppen, tenzij je twee maanden op pad gaat.

Het is dan ook belangrijk dat je vooraf goed bepaalt wat je wel en niet wilt zien. Dit is deels afhankelijk van de periode waarin je reist. Als je in de winter gaat, is het Noorderlicht een trekpleister die je niet kunt (maar vooral wilt) negeren. Ook in de zomer kun je het Noorderlicht zien, met uitzondering van de maanden waarin de zon niet onder gaat.

Noorwegen is heel veelzijdig. Grofweg hebben de verschillende regio’s dit voor je te bieden:

Zuid-Noorwegen

Het zuiden is ideaal voor mensen die tijdens de groepsrondreis door Noorwegen ook van de zon willen genieten. Noorwegen is natuurlijk geen Spanje, maar de zomers zijn in het zuiden prima te doen. Je vindt hier dan ook diverse strandbestemmingen. En het binnenland is vlakbij, waar je prachtige wandelingen door de bergen kunt maken.

Oost-Noorwegen

Noorwegen is niet overdreven breed, vandaar dat je het oosten nogal ruim moet zien. We hebben het grensgebied met Zweden aangehouden. In het zuidoosten ligt Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. Verder is het oosten het land van de wilde natuur en de Vikingen. Er leven wolven en beren. Die kom je gelukkig niet tegen tijdens een wandeling door de bergen of over een van de vele hoogvlaktes. Ook de kans dat je een Viking treft is wat kleiner dan duizend jaar geleden.

Midden-Noorwegen

In het hart van Noorwegen vind je de ultieme rust. Net als in Zweden en Finland is het centrale deel van Noorwegen bezaaid met bossen en heldere meren. Een leuke excursie is om naar een van de vele eilandjes te gaan. Dit is het ‘echte’ Noorwegen, met dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan en de Noorse viscultuur.

Noord-Noorwegen

Het noorden van Noorwegen is een geval apart. In de positieve zin van het woord. Tijdens de wintermaanden zie je er het Noorderlicht. En in de zomer zie je hele dagen van alles. De zon gaat dan namelijk niet onder. Het noorden is ideaal voor dierensafari’s en dé kans om walvissen in het wild te zien.

Het noorden is uitgestrekt, met de Noordkaap als een van de trekpleisters. We zeggen er wel alvast bij dat er nauwelijks iets te beleven valt.

Bedenk van tevoren goed waar je heen wilt en stem daar je reis op af. En als je niet kunt kiezen, doe je een groepsrondreis die meerdere regio’s van Noorwegen aandoet.

Actief of relaxed?

Noorwegen is geen land waar je drie weken op het strand gaat liggen. Daar is een groepsreis toch al niet geschikt voor. Nu is er nog wel een verschil tussen niks doen op het strand en een rondreis waarbij je lekker kunt relaxen.

We adviseren je dan ook om goed naar het programma van de groepsreis te kijken. Als je vooral voor je rust gaat, kun je beter geen reis boeken waarbij er veel wandelingen op het programma staan. Het is ook weer zo dat je de excursies kunt overslaan. Zoals gezegd heb je tijdens een groepsrondreis veel vrijheid.

Volpension of halfpension?

Over de vrijheid gesproken. Bij een groepsreis kun je volpensioen boeken. Als je deels zelf wilt bepalen waar je eet, is halfpension een prima optie. Kijk bij het boeken ook altijd even wat wel en niet is inbegrepen.

In de meeste gevallen is bijna alles inbegrepen.

Vijf bijzondere bezienswaardigheden in Noorwegen

Eigenlijk is dit een onmogelijke opdracht. Noorwegen is een aaneenschakeling van natuurschoon. En als je een keertje geen zin hebt in de natuur, ga je naar een van de grote steden of kleine dorpjes. Toch beginnen we er aan. We geven je vijf tips mee van pareltjes waar je zeker weten geen spijt van gaat krijgen.

De fjorden

Als eerste een open deur, maar toch. Denk aan Noorwegen en je denkt aan fjorden. Er zijn er veel in Noorwegen. Tot de mooiste worden de Geirangerfjord, Hardangerfjord en Sognefjord gerekend. Het leukste is om op een vrije dag een autootje te huren en zelf op onderzoek uit te gaan. Je komt gegarandeerd op onvergetelijke plekken terecht.

De Trollstigen

De Trollstigen klinkt als de titel van een spannend boek. Spannend is de weg zeker. De Trollstigen is een prachtige weg die bezaaid ligt met haarspeldbochten. Het rotsachtige landschap is prachtig. Dit is een van de drukkere wegen van Noorwegen. Wanneer je er rijdt, zie je meteen waarom dat zo is. Trollstigen betekent ‘Trollenroute’. Dat belooft wat.

De stad Bergen

Bergen is een bijzondere stad. Het ligt aan de westkust van Noorwegen en wordt omgeven door, je raadt het al, bergen. De uitzichten over de stad zijn fenomenaal. En ook in de stad zelf is genoeg te beleven. Breng sowieso een bezoekje aan de vismarkt. Je weet niet wat je ziet.

De Noordkaap

Over de Noordkaap hebben we het al even gehad. Op het punt zelf is weinig te doen, maar alleen al voor het verhaal voor thuis ga je erheen. De Noordkaap is trouwens niet het noordelijkste puntje van Europa, maar veel hoger op de kaart ga je niet komen.

Rondom de Noordkaap is het heel toeristisch, met wat zeer aardige restaurantjes, winkeltjes en een bioscoop.

De blinde plek

Met de blinde plek bedoelen we niet iets mysterieus. Dat kan het wel worden. Wij vinden dat de pracht van Noorwegen in het onbekende zit. Je neemt op een vrije dag of ochtend de auto, fiets of benenwagen en gaat een willekeurige kant op. De kans is 99% dat je op een prachtig plekje uitkomt. Een ‘verstopt’ fjord, een verlaten dorp of een imposante bergtop, Noorwegen heeft het allemaal.

Dit moet je nog weten over Noorwegen

Natuurlijk is het lekker om je te laten verrassen op vakantie, maar het is fijn om enige voorkennis te hebben. We beginnen met de bewoners van dit prachtige land. Noren zijn over het algemeen erg aardige mensen, ze zijn alleen wel behoorlijk op zichzelf.

Zo is het in Noorwegen niet gebruikelijk dat je zomaar iemand aanspreekt. Dit kan wel, maar verwacht geen hele gesprekken zoals in bijvoorbeeld New York gebeurt. Noren voeden hun kinderen ook op met de wijze raad om zeer voorzichtig te zijn met mensen die ze niet kennen. Geef ze eens ongelijk!

Een ander leuk en vooral handig weetje is dat Noren niet echt van luxe houden. Althans, niet de luxe waar je nu aan denkt. Veel inwoners bezitten een hytte. Dit is een hutje op de hei. In een hytte is geen elektriciteit, internet, stromend water of televisie. Je leeft er volledig teruggetrokken. Voor Noren is dit luxe. Misschien dat jij het ook zo ervaart.

Het eten

Een hapje eten is niet alleen nodig, het is ook nog eens erg lekker. De Noorse keuken is veelzijdig en smakelijk. Vis is een belangrijk ingrediënt in de Noorse keuken. Zalm en kabeljauw bijvoorbeeld, maar ook de befaamde koningskrab is erg geliefd.

Qua vlees onderscheidt Noorwegen zich onder meer met eland, rendier en korhoender. Een kaas die je absoluut moet proberen is brunost. Dit is een bruine kaas met een lekkere zoete smaak.

Ook voor vegetariërs is er in Noorwegen een ruim aanbod.

De prijzen

Over Noorwegen hoor je vaak dat het duur is. Daar is niks aan gelogen. Noorwegen is een van de duurste landen van Europa. Het voordeel van een groepsrondreis door Noorwegen is dat je betaalt voor het complete pakket en dus weinig last hebt van de hoge prijzen.

Voor boodschappen ben je meer kwijt dan in Nederland. De brandstofprijzen liggen ongeveer gelijk. Voor alcohol en sigaretten betaal je echter een stuk meer. Rokers doen er goed aan om een voorraadje van thuis mee te nemen, anders worden het hele dure trekjes.

Nu is het ook weer niet zo dat je bankroet terugkomt. Als je verstandig met je geld omgaat en weet waar je goedkoop en goed kunt eten, is het prima te doen. In Noorwegen betaal je trouwens niet met euro’s, maar met Noorse kronen.

Groepsrondreis Noorwegen: waar boek je het?

We kunnen het ons goed voorstellen dat je enthousiast bent geworden. Noorwegen is een schitterend land, de inwoners zijn leuk en het eten is goed. Dat een rondreis populair is, zie je aan het aanbod. Iedere bekende touroperator heeft een of meerdere groepsreizen door Noorwegen in het aanbod zitten.

Daar kun jij natuurlijk lekker van profiteren. De kans is groot dat jouw favoriete rondreis ertussen zit. Je kunt kiezen voor een reis van tien dagen, maar ook voor het dubbele gaan.

Bedenk vooraf goed wat je allemaal wilt zien tijdens de rondreis. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld voor een combinatie van de zon in het zuiden en de fjorden in het zuidwesten gaan. Dit combineer je met bezoekjes aan Stavanger en Oslo.

Of ga je voor de ongeëvenaarde rust van het noorden? Een ding is zeker, een groepsreis door Noorwegen is onvergetelijk. Het land laat een onvergetelijke indruk achter en is zo mooi dat je waarschijnlijk snel nog een keer wilt gaan.