Steden

Ontdek Bodø in Noorwegen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Bodø, wellicht niet een stad die direct naar boven komt wanneer er aan een rondreis door Noorwegen wordt gedacht. Ondanks dat het overgrote deel van deze stad tijdens de Tweede Wereldoorlog in rook is op gegaan, doet dit niets af aan de bedrijvigheid en levendigheid in Bodø. Daarnaast wordt de stad ook wel de stad van de zeearend genoemd, vanwege de grootste populatie aan zeearenden ter wereld.

De poort richting de Lofoten

Bodø is gelegen in de provincie Nordland, aan de westkust van Noorwegen. Met ongeveer 50.000 inwoners is het de hoofdstad van deze provincie. De stad kent zowel per boot als per vliegtuig goede verbindingen met de Lofoten, een schitterende eilandengroep in Noorwegen waar veel toeristen heen gaan om bijvoorbeeld het noorderlicht te bekijken. Aangezien Bodo beschikt over een vliegveld is de stad ook goed te bereiken vanuit andere steden in Noorwegen.

Reine Lofoten

Daarnaast kent de stad ook een treinstation. Het is af te raden om de stad te bezoeken met de auto. In Noorwegen wordt immers op veel wegen een maximum snelheid van 90 km per uur gehanteerd, waardoor de 1200 km durende reis vanaf bijvoorbeeld Oslo aardig wat tijd in beslag zal nemen. 

Wat is er te doen in Bodø?

Bij een reis door Noord Noorwegen is het zeker de moeite waard om te stoppen voor een kort bezoek aan dit gezellige vestigingsstadje. Onderstaand een impressie van de activiteiten in en rondom de stad.

Keiservarden

Bij een verblijf mag een bezoek aan de Keiservarden eigenlijk niet ontbreken. De Keiservarden is een bergplateau (366 meter boven de zeespiegel) vlakbij de stad en staat ook wel bekend als de meest bezochte wandelbestemming in de regio van Bodø. Vanaf het bergplateau is er een fantastisch uitzicht op de zee, de Lofoten en de stad Bodø. Daarnaast is het vanaf hier ook een unieke plek om het Noorderlicht te bekijken.

Noorderlicht Bodø

Vanaf Bodø vinden er dagtochten plaats naar de Keiservarden. Het meest eenvoudig is om hiervoor even naar het lokale toeristen informatie punt te gaan, waar reservering mogelijk is en aanvullende informatie wordt gegeven.   

Het beklimmen van het bergplateau is geen intensieve wandeling, dus in die zin goed te doen voor de gewone wandelaar. Uiteraard is het ook mogelijk om op eigen initiatief naar de Keiservarden te gaan. Het kan handig zijn om vooraf dan even wat tips uit te vragen bij het lokale toeristen informatiepunt, aangezien er verschillende routes zijn om de top van het bergplateau te bereiken.   

Beklim de Borvasstindan  

Naast de Keiservarden kent Bodø ook nog een andere bergketen: de Borvasstindan. Op en rondom deze bergketen zijn er diverse wandel- en klimmogelijkheden welke prima op eigen gelegenheid te doen zijn. Specifieke informatie over de diverse wandelingen kan worden opgevraagd bij het lokale toeristen informatiepunt in het stadscentrum. 

Bezoek de Saltstraumen (de “Zoutstromen”)

Op ongeveer 10 kilometer van Bodø is de meest sterke getijdenstroom ter wereld te vinden: de Saltstraumen (de “Zoutstromen”). Deze spectaculaire watermassa stroomt in en uit het fjord en kan vanaf de brug worden bekeken. Hier is tevens de mogelijkheid om de auto te parkeren. Daarnaast is nabij de Saltstraumen een informatie centrum te vinden waar gedetailleerde informatie is te verkrijgen over dit spectaculaire natuurverschijnsel. Een bezoek aan dit verschijnsel mag eigenlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Bodø.

Saltstraumen Bodo
VG Partnerstudio – VisitNorway.com

Street-art in Bodø

Bodø kent een levendige Urban scene met een diverse gemeenschap, bestaande uit veel lokale kunstenaars. Kunst is op veel plekken in de stad dan ook terug te vinden. Zo zijn tijdens het UpNorth festival in 2016 door internationale kunstenaars diverse kunstwerken aangebracht op verschillende plekken in de stad. Deze kunstwerken zijn op loopafstand van elkaar te vinden, waardoor het een leuke manier is om Bodø eens wat nader te verkennen! Een plattegrond van de street-art is te vinden via deze link.

Street Art Bodø

Een wandeling op sneeuwschoenen

Een wandeling op sneeuwschoenen is een leuke manier om van de sneeuw te genieten. Het is mogelijk om deze wandeling zowel overdag als in de avond te doen. Overdag kan genoten worden van het geweldige winter weer in Noorwegen in de buurt van Bodø . In de avond wordt de belevenis iets avontuurlijker met het gevoel van een winterse nacht vlak boven de poolcirkel. Met wat geluk is het zelfs mogelijk om tijdens deze wandeling een glimp op te vangen van het Noorderlicht.

Winter in Bodø

Voor beide tochten is het van belang om te zorgen voor warme kleding, aangezien het aardig koud kan worden! Vanaf Bodø is het ongeveer 20 kilometer rijden naar het startpunt van de wandeling. De wandeling op zichzelf is ongeveer 2 tot 3 kilometer lang en kent geen paden, dus het terrein kan enigszins ruig zijn. De wandeling op sneeuwschoenen is opnieuw weer te reserveren via het lokale toeristen informatiepunt in Bodø. Er wordt een groepsgrootte van ongeveer 2 tot 15 personen gehanteerd, om op deze wijze de ervaring zo optimaal mogelijk te houden.  

Fietsen en wandelen in het Bodømarka bos

Wanneer de voorkeur wordt gegeven aan een dagje skiën, dan is dit in de omgeving van Bodø volop mogelijk. Een tip voor een prachtige plek om te gaan skiën is in het Bodomarka bos. Naast skiën zijn hier daarnaast ook volop mogelijkheden om te fietsen en wandelen.   

Eten en drinken in Bodø  

Bodø is een stad waar eten en drinken hoog in het vaandel staat. Natuurlijk liggen de prijzen wat hoger dan we in Nederland zijn gewend, maar zeg nou zelf: wanneer in de haven van Bodø een glimp van het noorderlicht wordt opgevangen, is het wel erg fijn als dit onder het genot van een lekker hapje en drankje plaatsvindt. Enkele tips met leuke restaurants en café’s in Bodø kunnen hier worden gevonden. 

Volop kunst en muziek

Naast kunst kent Bodø ook een aardig muzikale gemeenschap. Diverse nieuwe talenten ontwikkelen zich hier en krijgen een podium aangeboden in de stad zelf. Bodø organiseert ieder jaar in augustus twee grote muziekfestivals, “Parken festivalen” en “Nordland Musikfestuke. Beide festivals trekken jaarlijks duizenden bezoekers aan. In die zin zeker leuk om een kijkje te nemen bij een bezoek aan Bodø in augustus!   

Hoe is het weer en klimaat Bodø?

Het weer in Bodø kan door het jaar heen aardig grillig zijn. Er valt gemiddeld gezien veel neerslag in de provincie Nordland. De beste reistijd om Bodø te bezoeken is van juni tot en met september. De temperatuur ligt in deze maanden op gemiddeld 16 graden en de neerslag ligt lager dan in de overige maanden van het jaar. Verwacht dus geen zonvakantie in Bodø. Desondanks zijn er genoeg heldere en prachtige dagen om te genieten van al het natuurschoon in en rondom deze Noorse stad. Daarnaast valt er in de wintermaanden veel sneeuw, waardoor de wintersport liefhebber zich er uitstekend kan uitleven.

Waar te overnachten in Bodø?

Campings en hotels zijn er genoeg in Bodø en omstreken. De accommodaties zijn beschikbaar in diverse prijsklassen, waardoor er zowel voor de budget reiziger als voor de wat meer op luxe gestelde reiziger een geschikt onderkomen is te vinden. Aangezien het in de zomer aardig druk kan worden, is het advies om tijdig te boeken!

Een tip welke we niet willen onthouden is een overnachting in het Thon Hotel Nordlys. Dit hotel beschikt over prachtige kamers voorzien van een Noorderlicht thema met uitzicht op de haven en kent daarnaast een geweldig ontbijt.

Op zoek naar een complete rondreis? Bekijk dan deze unieke reizen door Noorwegen.

Comments are closed.