Activiteiten

Besseggen wandeling, mooiste hike van Noorwegen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

De wandeling over de Besseggen bergrug is de bekendste wandeling van Noorwegen. De Besseggen bevindt zich in het nationale park Jotunheimen, een schitterend natuurgebied. De Besseggen scheidt de meren Bessvatnet en Gjende. Elk jaar weer wordt de wandeling bezocht door meer dan 60.000 toeristen en ook onder Noren is de wandeling zeer populair. In het hoogseizoen, juni t/m augustus, is de wandeling erg populair. In het laagseizoen en op doordeweekse dagen is het een stuk rustiger en kan je in alle rust genieten van de prachtige Noorse natuur.

Beseggen Gjende meer
allesovernoorwegen.nl

De Besseggen wandeling samengevat:

 • Duur: 5 t/m 7 uur
 • Seizoen: juni tot en met september
 • Afstand: 15 kilomter
 • Startpunt: Gjendesheim
 • Hoogste punt: Veslfjellet, 1750 meter boven zeeniveau

De boot van Gjendesheim naar Memurubu

De wandeling kan zowel gestart worden vanaf Gjendesheim alsmede vanuit Memurubu. Een aanrader is om te gaan voor optie twee en de boot te pakken van Gjendesheim naar Memurubu. Vanuit Memurubu kan je dan terug wandelen over de Besseggen naar Gjende. Deze boot ervaring geeft de wandeling een extra leuke dimensie! Tickets voor de boot van Gjendesheim naar Memurubu zijn online te boeken en tevens te koop bij aankomst. De eerste boot vertrekt ’s ochtends al rond een uurtje of 07:00 en de gemiddelde vaartijd bedraagt zo’n 20 minuten.

Gjende boot Beseggen
allesovernoorwegen.nl

De prijs voor een boot-ticket bedraagt zo’n 140 NOK. De auto kan je parkeren nabij Gjendesheim of net buiten het dorpje, prijzen 150 NOK voor 24 uur inclusief shuttle naar Gjendesheim. Tickets en tijdschema kan je op de website van Gjende vinden!

Tip: Begin ’s ochtends op tijd aan de wandeling. Net name in de maanden juni, juli en augustus kan het erg druk zijn met toeristen.

De start van de wandeling Besseggen

Nadat je met de boot aangekomen bent in Memurubu begint de wandeling relatief makkelijk. De gehele route is goed aangegeven met het in Noorwegen bekende rode “T” teken. Na ongeveer 30 minuten lopen wordt de route lastiger en kom je in een met keien bezaaide omgeving terecht. Vervolgens loop je zo’n twee uur alvorens je de voet van de bergrug bereikt. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om even te genieten van een zelf geprepareerde lunch, alvorens de klim over de bergrug begint.

Start Beseggen wandeling
allesovernoorwegen.nl

De klim naar de top en uitzicht over het Gjendemeer

De klim naar de top van de Veslfjellet is pittig, waarbij je letterlijk met handen en voeten naar boven klimt. De uitzichten tijdens deze beklimming zijn echter magnifiek. Neem dan ook rustig de tijd! Op de achtergrond zie je namelijk de meren en besneeuwde bergtoppen, erg mooi! Wanneer je de top bereikt voel je je voldaan en is het tijd om even bij te komen en een foto te maken van de geweldige omgeving.

Beseggen ridge
Morten Helgesen / – Visitnorway.com

De afdaling naar Gjende is relatief goed te doen, is goed geprepareerd en beschikt op enkele stukken zelfs over anti slip. Het eerst gedeelte loop je over een soort van maanlandschap gestaag naar beneden. In het laatste gedeelte van de wandeling wordt het groener en zie je de hut, de boot en de auto’s liggen en daal je langzaam om vervolgens weer in Gjende aan te komen.

Is de wandeling Besseggen zwaar?

Mensen die de wandelingen naar Preikestolen, Kjerag en Trolltunga gewend zijn, zijn uitstekend in staat om de wandeling te verrichten. De wandeling is lang, zo’n 5 a 6 uur, en het advies is om de wandeling uitsluitend te verrichten wanneer de weersvoorspellingen in Noorwegen goed zijn. Het snelheidsrecord ligt in handen van Tomas Bereket. Hij verrichte de wandeling in een recordtijd van 1 uur en ruim 15 minuten. Dit kan je je niet voorstellen wanneer je zelf de wandeling doet.

Beseggen trail hike
allesovernoorwegen.nl

Aangezien er meermaals geklommen en gedaald moet worden, is een goede basisconditie en goede fysieke gesteldheid van belang. Het klimmen is het echter meer dan waard. De prachtige panoramische vergezichten zijn adembenemend en onvergetelijk mooi, waardoor je de inspanning al snel vergeet!

Onze Besseggen tips:

 • Zorg voor voldoende water en drinken onderweg. Er is geen mogelijkheid om onderweg wat bij te vullen, buiten de natuurlijke bronnen om. En gezien je lekker sportief bezig bent, heb je ook wel zin in een lekkere lunch onderweg.
 • Begin vroeg aan de wandeling, overnacht bijvoorbeeld in of vlakbij Gjendesheim, zodat je de drukte voor bent en de eerste boot kan pakken.
 • Zorg voor verschillende laagjes. Tijdens het wandelen begin je het snel warm te krijgen, echter kan het weer in Noorwegen ook snel omslaan. Wees hierop voorbereid! Met name wanneer de wind opspeelt, kan het een stuk ouder aanvoelen. Neem daarom een regen- of winddichte jas mee.
 • Bereid je voor op een wandeling waar ook geklommen moet worden, met handen en voeten. Maar niet getreurd, het klinkt spannender dan het is!
 • Goede schoenen zijn een must! Je loopt over keien, door beekjes en over stenen paden. Zorg dus voor degelijke en sterk wandelschoenen.
 • Vergeet je foto camera niet. De prachtige panoramische vergezichten met bergtoppen en meren in het Jotunheimen nationale park wil je vastleggen!
 • In het hoogseizoen, van juni t/m augustus, is het ’s ochtends vaak erg druk voor de boot en is het dan ook aan te raden om deze vooraf online te reserveren.

Waar te overnachten? Perfect uitvalsbasis voor Besseggen hike

In de omgeving van Gjendesheim vind je tal van accommodaties zoals hotels, appartementen, hutten en campings. Het Jotunheimen nationale park is erg mooi, en naast de Beseggen is bijvoorbeeld ook de wandeling rondom de Galdhoppigen de moeite waard. Blijf dus zeker wat langer in deze prachtige regio! Maar waar te overnachten? We hebben een aantal accommodaties in de buurt van de Besseggen hike voor je op een rijtje gezet:

 • Bessheim Fjellstue og Hytter

Bessheim Fjellstue og Hytter is perfect gelegen in een prachtige omgeving en een uitstekende uitvalsbasis voor de wandeling over de Besseggen. Vanaf de accommodatie kan je tevens direct andere wandeling doen, zo de bergen in. Met een beetje gelukt spot je nabij je hytte zelfs een rendier. Het complex herbergt verschillende typen hytte (huisjes), van wat eenvoudigere hytte tot een compleet uitgerust appartement. De hytte zijn schoon en het personeel is erg vriendelijk. Het ontbijt is uitgebreid en goed van smaak.

 • Lemonsjoen Fjellstue & Hyttegrend

Een aan een meer gelegen, kleinschalig park met zo’n 10 appartementen. Gelegen midden in het Jotunheimen nationale park. De hutten zijn ruim en comfortabel en hebben een echte Noorse authentieke uitstraling. De locatie van Lemonsjoen Fjellstue & Hyttegrend is perfect, gelegen tussen de bekende hikes naar Galdhoppigen en Besseggen. Er is tevens een restaurant aanwezig met een uitstekende prijs/kwaliteit. Het personeel is erg vriendelijk en helpt je met het plannen van activiteiten in de nabije omgeving. In de winter is Lemonsjoen een perfecte uitvalsbasis voor je wintersport in Noorwegen!

Hoe de Besseggen hike te bereiken?

Besseggen is gelegen in de Jotunheimen. Dit gebied ligt op zo’n kleine 1.700 kilometer van Utrecht. Maar hoe kom je in Noorwegen? De meest eenvoudige manier om naar Noorwegen te reizen is per auto en vervolgens de boot oversteek te maken in Hirtshals, Frerikshaven of Kiel (Duitsland). Vanuit Oslo is het zo’n 4,5 uur rijden naar Gjendesheim.

Daarnaast kan je het vliegtuig pakken richting Oslo. Er gaan dagelijkse meerdere vluchten vanaf Amsterdam en Brussel naar de hoofdstad van Noorwegen. Vanaf Oslo rijden meerdere keren per dag bussen en treinen in de richting van Otta. Vanuit deze plaats kan je vrij eenvoudig een regionale bus pakken naar Gjendesheim, de start van de wandeling naar Besseggen.

Op zoek naar een complete rondreis? Bekijk dan deze unieke reizen door Noorwegen.

Comments are closed.