Reizen

Tolwegen in Noorwegen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Tolwegen Noorwegen? Alles wat je erover moet weten!

In Noorwegen zijn veel tolwegen, soms van particulieren maar de meeste van de overheid. Er zijn bemande en onbemande tolwegen. Soms rij je over het grondgebied van een boederij en betaal je enkele kroner om de weg te vervolgen. Op de enkele snelweg in Noorwegen zijn vaak automatische tolpoorten net als bijvoorbeeld in Oslo, Bergen en Stavanger.

Op de websites van Autopass en de ANWB vind je heel veel informatie over het gebruik en betalen van tol.

Wat ben je kwijt aan tol in Noorwegen?

AutopasAutopass is een elektronisch tolbetaalsysteem waarbij u van een Autopass kastje gebruik maakt. Buitenlandse voertuigen kunnen ook van dit systeem gebruik maken. Het is handig als u langere tijd (3 maanden of meer) in Noorwegen verblijft.

Om een Autopass kastje te verkrijgen kunt u terecht bij een bedrijf in Noorwegen de tolstations beheert. U sluit hier een contract af. U betaalt een waarborgsom van Nok 200. Dit bedrag krijgt u terug als u het kastje na verlaten van Noorwegen weer terugstuurt aan het tolbedrijf. U krijgt dan uw waarborg en eventueel tegoed weer terugbetaald. Op de website van Autopass.no vindt u de adressen waar u de kastjes  en een contract kunt afsluiten.

Voorkom extra toeslag!
Enkele tolstations zijn nog niet geautomatiseerd en zowel AutoPASS betaling als handmatige betaling is mogelijk. Als u door het AutoPASS poortje rijdt zonder uw credit card te registreren, riskeert u een toeslag van NOK 300 te moeten betalen. Deze stations worden wel afgebouwd sinds 2014 en komen steeds minder voor.

Vergeet niet dat u uw credit card tot ten hoogste 14 dagen na de passage kunt registreren. Beschikt u over BroBizz? Als u een BroBizz-kastje hebt uit Denemarken of Zweden, kunt u hiervan gebruik maken bij Noorse tolstations met de aanduiding AutoPASS. De passages worden verrekend via uw contract voor de Storebæltbrug of de Øresund-brug. Als u klachten hebt over een betaling of extra toeslag, stuur deze dan naar het tolbedrijf waarvan u een rekening hebt ontvangen. De rekening moet betaald worden in afwachting van de afhandeling van uw klacht.

Bel 02012
Bij vragen of behoefte aan assistentie kunt u bellen met 02012.
Automatische tolstations De meeste Noorse tolstations zijn nu automatisch zodat u er zonder te stoppen doorheen dient te rijden, zoals rond de fjorden rondom Bergen. Hier wordt een opname gemaakt van de kentekens van alle auto’s zonder AutoPASS.

Als u geen AutoPass- of “Visitors’ Payment”-contract hebt, wordt de rekening naar de eigenaar van het voertuig opgestuurd. Deze rekening is afkomstig van EPC plc in Londen, Verenigd Koninkrijk. Het kan zes maanden duren vóór de rekening wordt verzonden. Als u de rekening niet op tijd betaalt, ontvangt u eerst een herinnering en vervolgens wordt de rekening verhoogd met NOK 300,-. U kunt ook binnen drie werkdagen betalen bij benzinestations e.d. in de buurt van het tolstation. Kijk uit naar het bord ”Kr-service”.

Tol op ferries

Er zij ook Ferries die uitgerust zijn met een speciale Autopass lane. Als u in het bezit bent van een Autopass dan kunt u van deze lane gebruik maken.

Op vakantie in Noorwegen?

Op vakantie in Noorwegen? Dan kunt u op autopass.no een account aanmaken met uw creditcard. U registreert uw gegevens , het kenteken van de auto en klaar. Bij het passeren van uw eerste tolpoort wordt een bedrag van nok 300 afgeschreven (auto’s lichter dan 3.500kg). Zodra het tolbedrag van de automatische tolpoorten over deze nok 300 heengaat wordt wederom nok 300 in rekening gebracht ten laste van uw creditcard.

U voorkomt met dit systeem mogelijke toeslagen die u dient te betalen als u geen Autpass of registratie heeft.

Bij problemen met de aanmelding of vragen over de betaling kan in Noorwegen zelf gebeld worden met  02012 of je kunt een een mail sturen (in het Noors, Duits of Engels) naar visitors@vegfinans.no.

Privé tolwegen in Noorwegen

Soms dient u, als u gebruik maakt van een bergweg of particulier onderhouden weg , tol te betalen. Vaak hangt er een simpel houten kastje waar u uw bijdrage in kunt doen. Veel vakantiegangers passeren zonder te betalen. U moet zich wel realiseren dat wegeigenaar va uw bijdrage de weg onderhoudt en ook vaak ’s winters sneeuwvrij houdt tijdens het winter weer in Noorwegen.

1 Comment

  1. G. Terpstra

    Hoe te handelen als er zowel met de auto als met de auto + caravan gereden wordt; beide hebben een verschillend kenteken. kan. Kunnen beide kentekens worden opgegeven?

Write A Comment