Natuur

Wandeling beklim de Molden

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Noorwegen is een waar wandelwalhalla met wandelingen door uitgestrekte bosgebieden, over bergplateaus en langs helderblauwe fjorden. De ene wandeling is nog mooie dan de ander. Zo is in de buurt van het plaatsje Hafslo aan het Sognefjord de wandeling naar de top van de berg Molden te vinden. Volgens ons één van de mooiste wandelingen van Noorwegen en dus niet te missen bij een rondreis door Noorwegen. Deze wandeling leidt wandelaars naar 1.116 meter hoogte. Eenmaal boven is het uitzicht over het Lusterfjord adembenemend mooi. Met name door de opvallende en diverse tinten blauwe kleuren van het water, de vergezichten en de vorm van het fjord.

Molden wandeling in het kort

  • Duur: ongeveer 3 – 5 uur (heen en terug)
  • Parkeerplaats: Parking Krossen (afslag Mollandsmarki net voorbij Hafslo)
  • Geschikt voor: iedereen met een normale conditie, van gezinnen met kinderen, toeristen tot geavanceerde wandelaars
  • Afstand: een kleine 8 kilometer
  • Hoogtemeters: een kleine 600 meter

De wandeling start vanaf de parkeerplaats tussen Hafslo en Mollandsmarki. Dit kan even zoeken zijn aangezien niet alle wegen even goed gemarkeerd zijn in Noorwegen. Bij de start van de Molden wandeling is een informatie bord te vinden. De route is goed aangegeven door de bekende rode “T” en voert in het begin door glooiend en geaccidenteerd terrein in een bosrijke omgeving. Na ongeveer een uur wandelen wordt de verlaten boerderij Svarthiller bereikt. Een perfecte plek om te genieten van een zelf meegebrachte lunch. Vanaf de boerderij geniet men van het uitzicht over het Lusterfjord en het dorp Urnes met de Unesco erfgoed staafkerk in de verte.

De top is echter nog niet bereikt. Vanaf Svarthiller wordt het wat steiler en loopt het pad door een rotsachtige omgeving omhoog. Vlak voor de top wordt het pad vlakker alvorens het eindpunt Molden wordt bereikt. Vanaf dit punt is het panoramische uitzicht over het Lusterfjord en de bergtoppen in het nationaal park Jotunheimen adembenemend mooi te noemen. Op de top Molden zijn meerdere uitzichtpunten gericht op het Lusterfjord, de besneeuwde bergtoppen Breheimen en het Gaupnefjord aan de noordzijde.

Wandeling naar top Molden

De afdaling terug naar de parkeerplaats gaat over hetzelfde pad. Doe voorzichtig en neem de tijd voor de weg naar beneden indien het weer wat minder is! Door de rotsachtige omgeving kan de ondergrond bij slecht weer wat slibberg zijn. In de zomerperiode van mei t/m augustus is het aan te bevelen om voor 10:00 in de ochtend te beginnen aan de wandeling. De klim naar de top hoeft dan niet op het warmste moment van de dag gemaakt te worden. Neem voldoende water mee en een lunchpakket voor boven op de top! Een andere tip is om rond 04:00 de top te bereiken om te genieten van de prachtige zonsondergang.

Wat is er te doen in de omgeving van Molden?

De wandeling naar Molden is gelegen aan het langste en diepste fjord van Noorwegen, het Sognefjord. Dit gebied staat onder wandel- en natuurliefhebbers hoog aangeschreven. Zo is in de omgeving van Molden nationaal park Jotunheimen te vinden. Kenmerkend hier zijn de ruim 250 bergtoppen boven de 250 meter. De bekende en beroemde wandeling onder Noren, de Besseggen, bevindt zich ook in de Jotunheimen.

Een bezoek aan het Jostedalsbreen nationale park is zeker een aanrader. Dit park wordt voor bijna de helft bedekt met de Jostedalsbreen gletsjer. Dit is de grootste gletsjer op het vasteland van Europa. Het park staat bekend om de grote variëteit aan landschappen, van groene valleien tot gletsjers. In de buurt van Molden ligt op zo’n vijf kilometer aan het Lusterfjord de staafkerk Urnes. Deze kerk is een belangrijke bezienswaardigheid, Unesco werelderfgoed en de oudste staafkerk van Noorwegen.

Comments are closed.