Elektrische auto & laden in Noorwegen: Alles wat je moet weten voor je vakantie

Noorwegen, bekend om zijn adembenemende fjorden, het Noorderlicht en een pionier in groene technologieën, is een uitstekende vakantiebestemming voor eigenaren van elektrische auto’s. En dit zijn er vandaag de dag steeds meer! Als je overweegt met je elektrische auto naar Noorwegen te reizen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder behandelen we enkele essentiële punten voor een zorgeloze rondreis door Noorwegen met je elektrische auto!

De laadpaal infrastructuur in Noorwegen

Noorwegen is een van de koplopers als het gaat om de adoptie en verkoop van elektrische auto’s. In Noorwegen is op dit moment (2023) zelfs 80% van de nieuw verkochte auto’s een elektrische model (bron). Door deze gigantische aantallen is de laadinfrastructuur dan ook zeer goed ontwikkeld. In steden zoals Oslo, Bergen en Trondheim vind je tal van openbare laadstations. Zelfs in meer afgelegen gebieden zijn laadpalen relatief gemakkelijk te vinden dankzij de inspanningen van de overheid en particuliere bedrijven. Laadstress (of ”range anxiety”) is iets wat je in Noorwegen absoluut naast je neer kunt leggen.

Voordelen voor elektrische auto’s in Noorwegen

Als bestuurder van een elektrische auto kun je profiteren van diverse voordelen in Noorwegen. Veel tolwegen bieden aanzienlijke kortingen of zelfs gratis doorgang voor elektrische auto’s. Ook zijn er parkeerplaatsen in steden die exclusief gereserveerd zijn voor EV’s, waar je vaak gratis of tegen een gereduceerd tarief kunt parkeren. Daarnaast kun je in sommige steden gebruikmaken van busbanen om files te vermijden.

Kosten van het laden

De kosten voor het laden van een elektrische auto variëren in Noorwegen. Bij sommige openbare laadstations is laden zelfs gratis, hoewel dit steeds minder vaak voorkomt naarmate de infrastructuur verder groeit. Gemiddeld kun je rekenen op kosten tussen de NOK 2,50 en NOK 4 per kWh. Afhankelijk van de koers is dit ongeveer €0,25 tot €0,45 cent per kWh. Dit is iets goedkoper dan het op dit moment in Nederland kost. Snelladers zijn doorgaans (iets) duurder dan gewone laadstations, dit is in Nederland ook zo.

Laadsnelheid

Afhankelijk van het type laadstation en de capaciteit van je auto kan de laadsnelheid variëren. Noorwegen heeft een groeiend netwerk van snelladers, vooral langs de belangrijkste snelwegen en in grote steden. Met deze snelladers kun je je auto binnen 20 tot 40 minuten tot 80% opladen. Gewone openbare laadstations bieden vaak een laadsnelheid van 11 tot 22 kW, waarmee je auto binnen enkele uren volledig is opgeladen.

Laadpassen

Voor veel laadstations in Noorwegen heb je een laadpas nodig. Er zijn verschillende aanbieders van laaddiensten en elk heeft zijn eigen pas. Enkele van de grootste providers zijn Fortum, Grønn Kontakt en BKK. Het is een goed idee om voorafgaand aan je reis een of meer van deze passen aan te schaffen. Ze zijn vaak te bestellen via de websites van de providers en worden naar je adres verzonden.

Handige apps voor elektrisch rijden in Noorwegen

Er zijn diverse apps die je kunnen helpen bij het vinden van laadstations en het plannen van je reis in Noorwegen. Enkele aanbevolen apps zijn:

  • PlugShare: Wereldwijd gebruikt en biedt gedetailleerde informatie over laadstations, inclusief gebruikersbeoordelingen.
  • Nordic Green: Specifiek gericht op Scandinavië en biedt een overzicht van beschikbare laadstations, hun status en tarieven.
  • Bil lading: Een Noorse app die realtime informatie biedt over de beschikbaarheid van laadstations.

Zorgeloos naar Noorwegen met de juiste voorbereidingen!

Noorwegen is zonder twijfel een van de meest EV-vriendelijke landen ter wereld. Met een uitgebreid netwerk van laadstations, tal van voordelen voor elektrische auto’s en handige apps om je reis te plannen, is reizen met een elektrische auto door Noorwegen zowel haalbaar als plezierig. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid op pad gaat, met de juiste laadpassen en apps geïnstalleerd op je smartphone.