Campings Noorwegen: alles over kamperen in Noorwegen

Ga je dit jaar op vakantie naar Noorwegen en ben je op zoek naar campings in Noorwegen om te boeken voor je rondreis in Noorwegen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In Noorwegen vind je prachtige, bijzondere campings gelegen in de mooiste natuurgebieden en aan de mooiste fjorden. Echt voor de pure natuurliefhebber! Noorwegen is een dunbevolkt, uitgestrekt land. Met dunbevolkt bedoelen we dan vooral dat de inwoners erg geconcentreerd wonen, in de steden dus. Het land is bij uitstek geschikt voor een rondreis waarbij je enkele dagen op een camping verblijft en vervolgens doortrekt. Reserveren is doorgaans niet noodzakelijk, al kan het in het hoogseizoen (juni t/m augustus) druk zijn op de campings rondom StavangerBergen & Oslo!

Direct een camping in Noorwegen zoeken en boeken?

Campings Noorwegen per provincie

Noorwegen kent een groot aantal campings verspreid over de verschillende provincies. Vanuit allesovernoorwegen.nl hebben we per provincie onderstaand een opsomming gemaakt. Tip, bekijk dit handige overzicht van alle campings in Noorwegen.

 • Akershus
 • Augst Agder
 • Buskerud
 • Finnmark
 • Hedmark
 • Hordaland
 • Møre og Romsdal
 • Nord Trøndelag
 • Nordland
 • Oppland
 • Oslo
 • Østfold
 • Rogaland
 • Sogn og Fjørdane
 • Sør Trondelag
 • Telemark
 • Troms
 • Vest Agder
 • Vestfold
Provincies in Noorwegen

Kamperen in de vrije natuur?

In Noorwegen vind je veel mooie campings aan het fjord en in de Noorse natuur. Wist je dat je in Noorwegen ook (gratis) mag kamperen in de vrije natuur? Er zijn een paar regels aan verbonden, maar de belangrijkste is dat je de privacy van andere moet respecteren. Kort gezegd houdt dit in dat je minstens 150 meter afstand dient te houden van het dichtstbijzijnde (bewoonde) huis.

Tips kamperen in Noorwegen

Noorwegen wordt onder kampeerders uit Nederland en België een steeds populairder vakantieland. Dit komt omdat steeds meer mensen het prachtige Scandinavië en Noorwegen leren te ontdekken. Een veelgehoorde kreet is dat je voor mooi weer Noorwegen niet hoeft te bezoeken. Maar wist je dat het in de zomer in Noorwegen ook gewoon +25 graden kan worden? Het kan heel goed dat je in de periode mei t/m augustus stralend zomerweer hebt in Noorwegen. We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om als kampeerder zonder voorbereiding Noorwegen te bezoeken. Je kan op de bonnefooi naar Noorwegen, maar het is toch wel prettig als je je ingelezen hebt en weet welke route je ongeveer af wilt leggen. Daarnaast kan het in het hoogseizoen druk zijn op de campings in Noorwegen, met name rondom de regio Stavanger en Bergen en is het prettig als je een reservering gemaakt hebt.

Hoe zien campings in Noorwegen eruit?

In Noorwegen mag je wildkamperen in de vrije natuur al zijn er wel een aantal regels aan verbonden. De campings in Noorwegen kan je niet vergelijken met de campings die je vind aan de Middellandse Zee, qua grootte en voorzieningen. Camping Noorwegen beschikken over de basis voorzieningen en kenmerken zich met name door het schone sanitair en de ruime plekken. Noorwegen kent zo’n 1000 campings verspreid over het gehele land. Met name in de regio Midden en Zuid Noorwegen kom je tal van campings tegen op je doorreis. Deze zijn vaak schitterend gelegen in of tegen een bergdal, aan het fjord of in een bosrijke omgeving.

Campings in Noorwegen beschikken vaak over enkele tientallen kampeerplekken en op veel campings vind je ook Noorse hutten, ook wel “hytte” genoemd. Wil je niet overnachten in een hotel of appartement en een kampeer gevoel ervaren in de Noorse natuur? Dan raden we een hytte erg aan! We hebben een aantal veelgestelde vragen hieronder voor je uiteengezet.

Is kamperen in Noorwegen duur?

In tegenstelling tot overnachten in hotels is kamperen in Noorwegen niet duur. Het is zelfs de beste manier om budgetvriendelijk op vakantie te gaan. Kamperen in de vrije natuur is helemaal gratis, echter beschik je dan niet over de basis voorzieningen zoals sanitair. Een gemiddelde camping in Noorwegen kost zo’n 230 NOK (ongeveer 27 euro) per nacht voor een kampeerplek. De lokatie is dan wel een bepalende factor. Zit je dicht bij vertier en/of de grote trekpleisters en steden? Dan zul je meer betalen dan wanneer je afgelegen in rustige gebieden overnacht. Maar dit is eigenlijk niets nieuws: zo gaat het tenslotte overal!

Tip: Kook zelf op de camping en bespaar zo vele euro’s. Uit eten in gaan in Noorwegen is namelijk respectievelijk duur!

Welke extra kosten zijn er als kampeerder in Noorwegen?

Net als in Nederland en in andere landen in Europa betaal je in Noorwegen ook toeristenbelasting en voor o.a. elektriciteit. Vaak trek je langs verschillende campings in Noorwegen en de kans bestaat dat je onderweg tol moet betalen, met name in de gebieden rond Stavanger en Bergen. Dit gaat echter automatisch en na afloop van je vakantie ontvang je je eindafrekening. Verder zal je een aantal keer gedurende je vakantie de ferry moeten nemen om het fjord over te steken. Deze kosten zijn echter prima te overzien!

Wat is de beste reistijd om een camping in Noorwegen te bezoeken?

Als je een camping in Noorwegen gaat bezoeken is het wel fijn als je ook nog een beetje prettig weer hebt. Op onze pagina over het weer in Noorwegen kun je zien welke periodes het beste zijn om te vertrekken naar Noorwegen. De beste reistijd om te kamperen in Noorwegen is tussen juni en augustus. De temperaturen zijn dan met name in Midden en Zuid Noorwegen erg aangenaam, de dagen zijn lang en de kans op Winterse neerslag is in deze maanden klein.