Reizen

Flam: prachtige treinrit, fjord cruises & meer!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Het Noorse Flåm is gelegen in een prachtig decor aan een zij-arm van het Sognefjord: het Aurlandsfjord. Het dorpje is gelegen in de provincie Vestland en is relatief klein met zo’n 500 inwoners. Het is wellicht bijzonder dat juist Flåm één van de meestdruk bezochte plekken van Noorwegen is en een belangrijke trekpleister in veel van de georganiseerde rondreizen. Daarnaast meren er veel cruise schepen aan. Dit is natuurlijk niet zonder reden, dus tijd voor wat meer informatie over Flåm!

Wat is er te doen in Flåm?

In Flåm en de directe omgeving is van alles te doen! Zo is het een ideale uitvalsbasis om de prachtige natuur wandelend of per fiets te ontdekken. Daarnaast behoren een cruise door het beroemde magische Nærøyfjord of een treinrit met de Flåmsbana naar het bergstation Myrdal tot de opties. Onderstaand is van beide opties wat meer informatie te vinden.

Treinrit van Flåm naar Myrdal

Absoluut op één in Flåm staat de wereldberoemde en prachtige treinrit met de Flåmsbana van Flåm naar Myrdal. Dit is niet voor niks één van de meest bekende attracties van Noorwegen. De treinrit begint aan het Aurlandsfjord en begeeft zich naar het bergstation Myrdal. Kenmerkend is dat tijdens de treinrit van 20 kilometer een hoogteverschil van zo’n 867 meter wordt overbrugd. Het gemiddelde stijgingspercentage is dan ook zo’n 5,5%! Onderweg worden prachtige dalen, tunnels, watervallen (zoals de Kjosfossen) en bergachtige/bosrijke omgevingen gepasseerd.

Kjosfossen Flåm
Kjosfossen Flåm, Pixabay

Door het kopen van een retourtje eindigt de toch vanuit Myrdal weer in Flåm. Onze tip zou echter zijn om een enkeltje te boeken en per mountainbike of fiets de tocht terug af te leggen naar Flåm. Gegarandeerd een bijzondere ervaring!

Verder is het wellicht handig om te weten dat het vanaf het station van Myrdal tevens mogelijk is om de trein te pakken richting Bergen en Oslo.

Flamsbana treinrit Flam Myrdal
Flåmsbana, Pixabay

Op het station in Flåm is een bezoekerscentrum aanwezig. Het is mogelijk om hier diverse kaarten te kopen, bijvoorbeeld voor de Flåmsbana, de Flåm spoorlijn, de verschillende fjord cruisen, het huren van fietsen, de rondritten met de bus en de diverse andere activiteiten in de omgeving. De openingstijden van het centrum variëren. In het laagseizoen (oktober t/m maart) is het geopend van 09:00 t/m 15:00 en in het hoogseizoen (april t/m oktober) van 09:00 t/m 18:00.

Spectaculair uitzicht vanaf Stegastein

Gelegen aan de nationale toeristen route tussen Aurland en Lærdal ligt het uitzichtpunt Stegastein. Het uitzichtpunt is 4 meter breed en 30 meter lang en steekt vanaf de berg, op een hoogte van 650 meter, uit over het Aurlandsfjord. Hierdoor kan het aanvoelen alsof er boven het fjord wordt gevlogen. Het zal vast niet verbazen, maar vanaf dit punt is het dan ook een waar panoramisch schouwspel over het fjord. Het uitzichtpunt Stegastein is het gehele jaar geopend en vanaf Flåm te bereiken door de E16 te volgen richting Aurland.

Stegastein uitzichtpunt
Øyvind Heen – VisitNorway.com

Doe een fjord cruise over het Nærøyfjord

Het Nærøyfjord is een prachtig fjord en net als het Geirangerfjord opgenomen op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Kenmerkend is dat het fjord buitengewoon smal is (slechts 250 meter breed!) en wordt omgeven door steile rotswanden. Het Nærøyfjord ligt 1800 meter boven zeeniveau.

Een cruise door het Nærøyfjord is absoluut een onvergetelijke ervaring. Vanuit Flåm of Gudvangen is het mogelijk om per boot naar dit fjord te vertrekken. Onderweg, bij vertrek vanuit Flåm, wordt eerst het Aurlandsfjord en vervolgens het Nærøyfjord gepasseerd. Vanuit Gudvangen is dit uiteraard precies andersom. De boottrip duurt in totaal ongeveer 2 uur. Prima dus om een kleine middag voor uit te trekken! Daarnaast is de fjord cruise zowel in de winter- als zomermaanden te boeken.

Nærøyfjord Noorwegen
Nærøyfjord, Jörg Petersen

Fiets via de Rallarvegen naar Flåm

Fietsliefhebber en op zoek naar een beetje uitdaging? Dan is de fietsroute van Finse naar Flåm, ook wel de Rallarvegen genaamd, wellicht interessant. De route is in totaal 82 kilometer lang en volgt onder andere een gedeelte van de spoorlijn Flåmsbana. Een groot gedeelte van de fietsroute wordt afgelegd over onverharde paden door prachtige valleien. Het is mogelijk om de gehele tocht in één dag te doen, maar uiteraard kan er ook voor gekozen worden om de route op te delen. De beste tijd om de tocht te fietsen is van medio juli tot en met medio september, gezien de meest gunstige weersomstandigheden! Meer informatie over de fietstocht Rallarvegen is te vinden op de officiële site van Visit Norway.

Bezoek het dorpje Undredal

Het idyllische Noorse dorpje Undredal, gelegen aan het Nærøyfjord, is het bezoeken waard. Het dorpje beschikt over een prachtige staafkerk uit de 12e eeuw en wordt gekenmerkt door kleurrijke huisjes. Daarnaast staat Undredal bekend om de bruine kaas die wordt geproduceerd door de bijna 500 geiten die in de omgeving worden gehouden. Een leuk weetje: het dorp was tot 1988 alleen te bereiken per boot! Veel fjord cruises varen nog steeds langs Undredal en enkele maken er ook een tussenstop. Wanneer het op de planning staat om in dit dorpje te stoppen, dan is het dus handig om uit te zoeken welke cruises er stoppen. Daarnaast is Undredal ook gewoon te bereiken per auto.

Undredal Noorwegen
Øyvind Heen – VisitNorway.com

Wandeling naar waterval Brekkefossen

Een bezoek aan de waterval Brekkefossen is een absolute aanrader bij een verblijf in de omgeving van Flåm. Het beschikken over enige fysieke activiteit is geen overbodige luxe, aangezien het een flinke klim is om boven aan de waterval Brekkefossen te komen. Eenmaal boven is er een prachtig uitzicht over het dal van Flåm, met tal van aangemeerde cruiseschepen. De wandeling naar de waterval is gemakkelijk te lopen vanuit Flåm en staat goed aangegeven. Neem de tijd, zorg voor goed schoeisel en geniet!

Hoe Flåm te bereiken?

Het dorpje Flåm is gelegen aan de E16, de weg tussen Bergen en Oslo en goed bereikbaar per auto, bus of trein. Vanuit Oslo is het mogelijk om per auto via de Rv7 en Rv52 Flåm te bereiken. Deze reis duurt ongeveer 4,5 uur en onderweg wordt de langste tunnel ter wereld, de Lærdalstunnel, gepasseerd. Met de auto vanuit Bergen naar Flåm? Dan kan de E16 richting Voss worden gevolgd. In ongeveer 2,5 uur wordt Flåm bereikt. Het is tevens mogelijk om vanuit Bergen de boot te pakken. Direct een mooie manier om de natuur van Noorwegen te aanschouwen!

Er zijn tal van (georganiseerde) reizen waar Flåm onderdeel is van het reisschema. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij één van deze rondreizen.

Waar te overnachten in Flåm en omgeving?

Na alle uitstapjes en activiteiten heerlijk tot rust komen in de natuur tussen de bergen? Dat kan in één van de hotels of campings in Flam of omgeving. In het hoogseizoen (juni t/m augustus) is ons advies om niet te overnachten in Flåm of in de directe omgeving. De reden hiervoor is de toeristische drukte en daarnaast de hogere prijzen. In de omgeving van het Sognefjord zijn genoeg prachtige overnachtingsmogelijkheden beschikbaar, waar wij destijds ook ons oog op hebben laten vallen.

Aan het Lusterfjord in de plaats Høyheimsvik , ook een zij-arm van het Sognefjord, is Viki Fjordcamping te vinden. Deze kampeerplekken liggen letterlijk rechtstreeks aan het fjord. Daarnaast beschikt de camping over goed uitgeruste en schone hutten, werkelijk prachtig om te verblijven! Daarnaast is het mogelijk om hier een bootje te pakken en even rond te peddelen op het fjord. Op zoek naar wat verkoeling? Neem dan lekker een verfrissende duik in het Lusterfjord. Viki Fjordcamping ligt op ongeveer 2 uur rijden van ten noorden van Flåm. Het is een uitermate geschikte plek om te overnachten wanneer de Beseggen of het Geirangerfjord ook nog op de reisplanning staan!

Boottochtje over het Lusterfjord

Toch in Flåm overnachten én daarnaast op een bijzondere manier? Dan is het Fretheim hotel een absolute aanrader. Dit hotel ligt tussen de bergen en beschikt over kamers met uitzicht over het fjord. Het hotel is zowel in de winter- als zomermaanden geopend, maar wees snel met boeken!

Comments are closed.