Staafkerken in Noorwegen

Je vindt ze mondjesmaat in de rest van Scandinavië en veelal in Noorwegen, de typische staafkerken. Deze houten kerken zijn volledig gebouwd van hout door de Christenen in de periode dat het Christendom in Scandinavië werd verspreid. De staafkerken kenmerken zich verder door unieke versiersels die verband houden met de Vikingen, zoals dieren en draken. Deze verfraaiingen zijn met zorg aangebracht en dat is te zien in precies snijwerk.

Noorwegen kent een aantal staafkerken, zoals de Kerk van Urnes aan het Lusterfjord. Deze kerk is tevens onderdeel van de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Opvallend is dat kerken in een relatief klein van Noorwegen te vinden zijn, namelijk veelal in het fjordengebied rondom Bergen. We hebben 3 staafkerken voor je opgesomd die zeker het bezoeken waard zijn!

1.Staafkerk van Borgund

Volgens velen misschien wel de mooiste en bekendste van Noorwegen, gebouwd omstreeks 1150. Het is mogelijk om een rondleiding te nemen waarbij de kerk met middeleeuws karakter ook van binnen te bezichtigen is. Kenmerken voor deze kerk zijn de Andreaskruisen die vernoemd zijn naar de heilige Sint Andreas. Je vindt de kerk in het plaatsje Borgund in de provincie Sogn og Fjordane. Een bezoek aan de kerk is goed te combineren met één van de vele wandelingen in het Laerdal.

2.Staafkerk van Urnes

Deze Werelderfgoed UNESCO kerk, en één van de zeven Noorse monumenten op deze lijst, vind je in het plaatsje Urnes in de gemeente Luster aan het gelijknamige Lusterfjord, ook in de provincie Sogn og Fjordane. De bouw is verricht tussen 1130 en 1150 en de bijnaam van deze kerk luidt: “koningin der kerken”. Een bezoek aan deze kerk is niet gratis, een toegangsticket kost rond de 80KR. Maar dan heb je wel een goed geïnformeerde gids die veel weet te vertellen over de geschiedenis van deze prachtige Noorse kerk. De kerk is goed te bereiken met zowel auto als de ferry, waarbij je het Lusterfjord oversteekt. Ontdek wat de beste reistijd is qua weer in Noorwegen om de staafkerken te bezoeken.

3.Staafkerk van Heddal

Deze staafkerk bevindt zich in het dorp Heddal langs de weg E134 in de Noorse provincie Telemark. Het is de grootste van alle staafkerken in Noorwegen en wordt daarom wel de “kathedraal” genoemd. De kerk is gebouwd in de 13e eeuw en wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.