Reizen

Met de auto, camper of caravan naar Noorwegen? Ontdek de routes!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Prachtige fjorden, ongerepte Noorse natuur en uitgestrekte nationale parken. Je bent om en hebt besloten om dit jaar op vakantie of rondreis naar Noorwegen te gaan. Uiteraard een perfecte keuze! Maar hoe kom je in Noorwegen vanaf Nederland of België? Wat is de meest ideale reisroute? En waar pak je de boot? Of is het verstandiger om via Zweden te reizen? En wat is de goedkoopste manier om in Noorwegen te komen? We hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet!

Noorwegen met de auto

Een perfecte reisroute naar Noorwegen bestaat niet. Dit is namelijk mede afhankelijk van je type vakantie. Ga je bijvoorbeeld voor een rondreis door Noorwegen of een drie-daagse stedentrip naar een stad als Oslo of Bergen? Daarnaast is de type van vervoer naar Noorwegen ook afhankelijk van de reisroute. Met de auto ben je doorgaans sneller dan met bijvoorbeeld een camper of caravan. Desalniettemin zijn er genoeg tips voor een prettige reis naar het prachtige Noorwegen die we graag met jullie delen!

Een van de eerste opties die te binnen schiet is wellicht een bootovertocht, een eenvoudige wijze om het land te bereiken. Daarnaast is het mogelijk om Noorwegen via het vaste land te bereiken, namelijk via Zweden. Uiteraard behoort een combinatie van beiden ook tot de mogelijkheden. We nemen onderstaand de opties even door.

Met de auto, camper of caravan naar Noorwegen

De meeste Nederlanders en Belgen kiezen ervoor om met de auto, camper of caravan naar Noorwegen te reizen. Naar Noorwegen met de auto, camper of caravan op vakantie is sowieso een aanrader. Aangezien de meeste bezienswaardigheden in Noorwegen best een eind uit elkaar liggen heb je met een auto genoeg bewegingsvrijheid. Daarnaast is een rondreis door Noorwegen gezien de prachtige ongerepte natuur een hele ervaring op zich. Met de auto ben je dan ook vrij om te gaan en te staan waar je wilt om even te stoppen en een perfecte foto te maken van het Noorse landschap.

Met de boot naar Noorwegen, welke optie kies je?

Hoe kom je in Noorwegen met de auto? Dit kan op drie manieren, namelijk via Duitsland, Denemarken en Zweden. Kies je ervoor om via Duitsland en Denemarken te rijden, dan dien je de boot naar Noorwegen te nemen. Maar welke veerboot kies je voor je overtocht?

Dit is afhankelijk van je eerste bestemming in Noorwegen. De meest Nederlanders of Belgen nemen één van onderstaande opties:

1.Hirtshals ferry naar Kristiansand, Larvik, Stavanger of Bergen

Vanaf Hirtshals heb je de mogelijkheid om te reizen naar de Noorse steden Kristiansand, Larvik, Stavanger of Bergen. Zelf geven we de voorkeur aan Hirtshals naar Kristiansand. Dit aangezien deze overtocht slechts 3 uur in beslag neemt, goed te betalen is en de bestemming van aankomst Kristiansand een uitstekend vertrekpunt is voor je auto vakantie in Noorwegen. De overtocht naar Kristiansand is zo’n drie keer per dag mogelijk en wordt uitgevoerd door Fjord Line en Color Line.

Indien je eerste bestemming in Noorwegen rond de stad Oslo ligt is het aan te raden om de SuperSpeed ferry van Hirsthals naar Larvik te pakken. Deze vaart circa 14 keer per week en heeft een reistijd van ongeveer 3 uur en 45 minuten. Ticketprijzen starten vanaf €100 voor een auto + 2 passagiers. De Super Speed schepen beschikken over Business Class plekken, welke het beste uitzicht bieden tijdens de comfortabele boottocht. Deze plekken zijn echter beperkt, dus tijdig reserveren hiervoor is gewenst.

Vanuit Hirtshals heb je ook de mogelijkheid om de boot te pakken met Fjordline naar Stavanger of Bergen. Dit kan een voordeel zijn als je bijvoorbeeld ’s nachts wilt reizen. Je bent dan gelijk in een prachtig gedeelte van Noorwegen, het westelijk fjordengebied. Fjordline is goed en goedkoop. Tickets kan je eenvoudig boeken op internet. De tarieven verschillen per dag, dus kijk op meerdere momenten voor de perfecte prijs. Vanuit Bergen kan je eenvoudig met de auto, caravan of camper in Noorwegen door naar bijvoorbeeld Alesund, Trondheim, Lofoten en door Lapland.

Hirtshals naar Kristiansand Color Line

Hoe kom je in Hirtshals vanaf Nederland of België?

 • Utrecht naar Hirtshals (Denemarken) = 950 kilometer, 9 uur en 30 minuten
 • Brussel naar Hirtshals (Denemarken) = 1.100 kilometer, 11 uur

Wat kost de overtocht van Hirtshals naar Kristiansand?

 • Personenauto: Enkele reis vanaf €98
 • Camper of caravan: Enkele reis vanaf €148

Zoek je een leuke overnachting in Hirtshals aan het strand? Kies dan voor Tornby Strand Camping!

2.Met de boot van Kiel naar Oslo

Vanaf Duitsland vertrekken de schepen van Color Line en Stena Line in Kiel. Color Line biedt dagelijks overtochten vanuit Kiel naar Oslo en retour. Bij velen een favoriete route, relaxt overnachten in Duitsland om vervolgens fris aan te komen in het prachtige Noorwegen. Je vakantie begint zodra je het schip binnen gaat! Vanuit Kiel in Duitsland ben je namelijk in zo’n 20 uur in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. De veerboot vertrekt rond het middaguur en in de ochtend kom je via het prachtige Oslofjord de stad Oslo binnen.

Een prima optie indien je je reis start vanuit Oslo en eerste de stad wilt verkennen. Door de vroege vertrektijd van deze boot moet je vanuit Nederland of België al zo’n beetje ’s nachts vertrekken of overnachten in de buurt van Kiel, ter hoogte van Hamburg. Wil je snel in Noorwegen zijn en niet ’s nachts rijden, dan kan je beter voor een andere optie gaan.

De schepen zijn modern en comfortabel uitgerust en beschikken over diverse faciliteiten, zoals restaurants, lounges, bars, een spa en zelfs een zwemparadijs. De hutten zijn in diverse prijsklassen te reserveren. Gezien de populariteit van deze overtocht is het advies om dit tijdig te doen.

Daarnaast biedt ook Stena Line dagelijkse overtochten aan vanaf Kiel. Echter pendelt deze organisatie naar Göteborg, wat inhoudt dat er vanaf daar nog een stukje gereden moet worden naar Noorwegen. De reistijd bedraagt 14,5 uur, eveneens inclusief overnachting. Ook deze schepen zijn comfortabel uitgerust met diverse gezellige restaurants en lounges.

Hoe kom je in Kiel vanaf Nederland of België?

 • Utrecht naar Kiel (Denemarken) = 950 kilometer, 9 uur en 30 minuten
 • Brussel naar Kiel (Denemarken) = 1.100 kilometer, 11 uur

Wat kost de overtocht van Kiel naar Oslo?

 • Personenauto = Enkele reis vanaf €339

3. De boot van Frederikshavn naar Oslo

In Noord Denemarken kan je naast via Hirtshals ook via Frederikshavn naar Noorwegen reizen. Je komt dan aan in Oslo. Deze verbinding wordt uitgevoerd door de operator Stenaline. De vaardienst gaat ongeveer zeven keer per week en je bent zo’n 9 uur onderweg.

Hoe kom je in Hirtshals vanaf Nederland of België?

 • Utrecht naar Frederikshavn (Denemarken) = 950 kilometer, 9 uur en 30 minuten
 • Brussel naar Frederikshavn (Denemarken) = 1.100 kilometer, 11 uur

Wat kost de overtocht van Frederikshavn naar Oslo?

 • Personenauto = Enkele reis vanaf €112
 • Camper of caravan = Enkele reis vanaf €181

Kies je voor een overtocht via Hirtshals of Frederikshavn? Zorg dan voor een overnachting bij één van de twee afvaarten in de buurt. Vanaf Nederland ben je zo’n 9 uur en 30 minuten onderweg naar Hirtshals of Frederikshavn. Je hebt vakantie, neem dus de tijd en boek een overnachting voordat je de boot pakt naar Noorwegen. Hirtshals is een erg leuk stadje om ’s avonds of ’s ochtends voordat je de boot pakt nog even te verkennen. Zo beschikt het over een prachtige vuurtoren, strand en zijn bunkers te bezichtigen die dateren van de Tweede Wereldoorlog.

Reserveer je boot overtocht naar Noorwegen

Reserveren voor een van de bovenstaande overtochten is mogelijk via de officiële websites van de Color Line, Stena Line en Fjord Line. Deze organisaties zijn allen betrouwbaar en bieden gedegen overtochten. Tevens is het bij al deze organisaties mogelijk om de eigen auto, camper, motor of fiets mee te nemen. Ideaal dus!

Zelf kiezen we voor de heenweg voor een overtocht met Color Line vanaf Hirtshals naar Kristianssand. De terugweg zijn we met Stena Line vanaf Oslo naar Frederikshaven gevaren. Beide overtochten zijn ons goed bevallen en zijn aan te bevelen. Door de diverse mogelijkheden zit er voor iedere reisroute wel een geschikte optie tussen!

Ontdek onze rondreis tip

Noorwegen is een relatief groot land om per auto te door kruizen. Ga je voor het eerst naar Noorwegen en wil je verschillende facetten van het land leren kennen? Dan hebben we dé perfecte rondreis voor je! Naast deze rondreis hebben we nog onderstaande tips:

Via Zweden met de auto naar Noorwegen

Naast bovenstaande opties per auto, camper of caravan en veerboot is het ook mogelijk om een overgang per veerboot te ontwijken en via Zweden naar Noorwegen te reizen. De reistijd voor deze route bedraagt ongeveer 15 uur. Je komt dan aan de Oostelijke kant Noorwegen binnen. Je begint je vakantie via Nederland of België naar Duitsland, via Hamburg en Flensburg, en vervolgens rijd je Jutland binnen in Denemarken. Je vervolgt de reis over de bruggen Funen en Seeland om vervolgens bij de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, de oversteek te maken naar Malmö in het Zuiden van Zweden.

Dit doe je eerst door een tunnel en dan over een brug. De eerstgenoemde brug Funen is gratis, over de laatste twee bruggen betaal je tol. Het grote voordeel van deze route is dat je niet hoeft te wachten op een boot. Je kan dit overigens ook prima combineren door op de heenweg de boot te pakken via Hirtshals naar Kristiansand en op de terugweg via Zweden af te reizen.

Indien je terugreist vanuit Noorwegen via Zweden dan kan dit eenvoudig via de E6 weg. Je verlaat dan ter hoogte van Oslo het land en komt aan de Zweedse westkust Zweden binnen. Vervolgens kan je bij Helsingborg de veerboot pakken richting Denemarken en ga je daarna vanaf Rodby via Puttgarden terug naar huis! Tip: Combineer deze route met een bezoekje aan de prachtige Deense stad Kopenhagen.

Met de trein naar Noorwegen

Naast bovenstaande routes is het ook goed mogelijk om met de trein naar Noorwegen te reizen. Ideaal wanneer je een stedentrip wilt maken door Noorwegen. Vanuit Nederland en België pak je dan de trein richting Kiel. In Kiel neem je de overtocht naar Oslo en vanuit Oslo vervolg je je weg per trein naar de Noorse stad Bergen. Deze route met de trein is werkelijk prachtig, dwars door de Noorse natuur. Met de trein kom je ook eenvoudig in andere Noorse steden, zoals Trondheim.

Raumabanen Noorwegen

Noorwegen kent niet of nauwelijks snelwegen

Verwacht geen honderden kilometers per dag te kunnen overbruggen in Noorwegen. Het land kent, buiten de stedelijke gebieden rondom Oslo en Bergen, niet of nauwelijks snelwegen. Op de meeste snelwegen is de maximale snelheid zo’n 70 a 80 kilometer per uur. Door het bergachtige landschap gaat autorijden veel minder snel dan bijvoorbeeld in Nederland. Neem dus de tijd, geniet van de omgeving en plan uw volgende bestemming op niet meer dan zo’n 200 kilometer rijden! Let op, in Noorwegen wordt regelmatig op snelheid gecontroleerd! Hou je dus netjes aan de aangegeven snelheid.

Wat zijn de kosten aan tol in Noorwegen?

In Noorwegen, betaal je in tegenstelling tot in Nederland en België, op enkele wegen tol. Deze tol betaal je met name in het westelijk fjorden gebied rond de steden Stavanger en Bergen. De tol wordt automatisch geregistreerd op je kenteken. Na afloop van je vakantie krijg je dan de eindafrekening op de mat! Naast overheidswegen zijn er ook bepaalde privé wegen waar tol betaalt dient te worden, vaak op bergpassen.

Autopas

Dit wordt echter duidelijk aangegeven. Hoeveel tol betaal je ongeveer? Gemiddelde ervaring leert dat je voor een drieweekse vakantie zo’n €75 kwijt bent aan tol.

Route per auto, camper & caravan in Noorwegen

Het vervoer naar Noorwegen is per auto, camper of caravan dus uitstekend te doen. Maar voor welke reisroute kies je wanneer je bent aangekomen in Noorwegen? We hebben een prachtige route voor je uitgestippeld, waarin je het land ontdekt in ongeveer drie weken.

Campings in Noorwegen

Je pakt hierbij de veerboot van Hirtshals naar Kristiansand, start de reis in het Setesdal om vervolgens de reis te vervolgen via het westelijk fjorden gebied. Je doet o.a. de steden Stavanger en Bergen aan, je rijdt over schitterende toeristenwegen en doet o.a. de nationale parken Hardangervidda en Jotunheimen aan.

Comments are closed.