Wat te doen in Bergen Noorwegen?

De stad Bergen bevindt zich in de gemeente Hordaland en is de op één na grootste stad van Noorwegen. De gemeente Bergen herbergt ongeveer 275.000 inwoners. De naam Bergen heeft de stad te danken aan de zeven bergen waartussen de stad gelegen is, met de berg Fløyen als de meest bekende. Boven op deze berg heb je een geweldig uitzicht over de stad Bergen. De hoogste berg is echter de Ulriken. Voor veel vakantiegangers in Noorwegen is de stad het vertrekpunt van een tocht naar de bekende Noorse fjorden, bergen of gletsjers.

Haven Bergen met schepen

Hanzestad Bergen werd in de 11e eeuw gesticht door koning Olav Kyrre. Het was tot eind van de 13e eeuw de hoofdstad van Noorwegen. Bergen heeft een internationale luchthaven, genaamd Flesland. Vanuit de stad zijn er tal van veerdiensten, naar o.a. het Sognfjod en het Nordfjord. Opvallend is het klimaat in Bergen. De stad staat bekend om de vele neerslag, gemiddeld zo’n 2250 mm per jaar. Hiermee is het binnen Europa de stad waar de meeste neerslag valt. Ben je echter in de buurt van Bergen Noorwegen tijdens je vakantie of rondreis? Dan mag een bezoek aan deze prachtige, culturele stad niet ontbreken.

Top 5 must do’s in Bergen Noorwegen

We zetten de top 5 bezienswaardigheden en activiteiten in Bergen Noorwegen voor je op een rijtje.

1. Geniet van het uitzicht over de stad vanaf de berg Floyen of Ulriken

Ulriken view

De fløyen is de bekendste berg van de stad en een bezoekje waard. Vanuit het centrum vertrekt er een kabelspoorbaan die je bovenop de berg brengt. Vanaf dit punt heb je een geweldig uitzicht over de stad en de baai waarin het in ligt. Er staan echter vaak lange rijen voor de kabelspoorbaan, helemaal in het hoogseizoen juni t/m augustus. Wil je een misschien nog wel mooier uitzicht en niet zo lang in de rij staan? Beklim dan de berg Ulriken. Deze kan je helemaal zelf op hiken of pak de kabelbaan vanaf de Ulriksbanen. Het uitzicht boven is adembenemend mooi!

2. Bezoek de vismarkt Fisketorget in Bergen

De vismarkt Fisketorget bevindt zich aan de kleine haven van Bergen, vlakbij de historische wijk Bryggen. Deze mag je absoluut niet missen wanneer je in Bergen bent. Noorwegen staat bekend om zijn verse vis en verser ga je het hier niet krijgen. De vis wordt namelijk letter voor je neus bereid en op de markt zijn tal van lokale en Noorse specialiteiten verkrijgbaar zoals gepekelde haring en vissoep. De vismarkt is deels in de open lucht en deels overdekt en vrijwel het gehele jaar geopend. Let op, tussen september en mei is de vismarkt Fisketorget op zondagen gesloten. Bezoek aan de markt is gratis. De prijs van de vis ligt gemiddeld hoger dan in de supermarkten, echter is deze verser en van betere kwaliteit!

3. Struin langs de huizen aan de kade in de wijk Bryggen

Bryggen Bergen Noorwegen

Ongetwijfeld het meest gefotografeerde en gebruikte beeld van Bergen, de gekleurde huizen in de wijk Bryggen nabij de kade. Deze handelshuizen, daterend uit de Hanze tijd, staan sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de 18e eeuw werden de huizen door een grote brand grotendeels vernietigd waarna de wijk in oude stijl is opgebouwd. In Bryggen vind je tal van horecagelegenheden, musea en souvenirwinkeltjes.

4. Kom even bij in het park Byparken

Ten zuiden van de haven bevindt zich het openbare park Byparken. In dit park vinden regelmatig festiviteiten plaats. In het park staan Japanse kersenbomen, een muziekkoepel en een standbeeld van de bekende componist Edvard Grieg. Daarnaast vind je grenzend aan het park de populaire musea Bergen Kunstmuseum en de Bergen Kunsthall. Wil je even relaxen en bijkomen van de drukte van de stad? Geniet dan van het groen in park Byparken met uitzicht op de Mount Ulriken!

5. Ontdek het centrum van Bergen Noorwegen

Het centrum van Bergen is erg overzichtelijk en eenvoudig via voet te verkennen. Tip: Bemachtig een gratis plattegrond bij de VVV aan de kade. Hierin staan leuke wandelroutes die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Bergen leiden. Geniet onderweg van een welverdiende lunch of een lekkere bak koffie in één van de vele restaurants.

Zoals je ziet, mag Bergen niet ontbreken op je lijstje wanneer je in de provincie Hordaland bent. Naast de vele activiteiten in de stad zelf, zijn de fjorden en bergen goed bereikbaar. De stad is dan ook een perfecte uitvalsbasis van je vakantie of stedentrip in Noorwegen en goed bereikbaar per auto of vanuit het vliegtuig vanuit Nederland en België.

Naast Bergen zijn ook de Noorse steden Stavanger en de hoofdstad Oslo van Noorwegen een bezoek waard.

Comments are closed.