Activiteiten

De hike naar de Trolltunga. Tips & meer!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ben je avontuurlijk en hou je wel van een uitdaging? Dan is de hike naar de Trolltunga in Noorwegen een echte aanrader. Deze hike wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. Niet alleen de Trolltunga zelf met dito uitzicht is adembenemend mooi maar ook de hike zelf levert schitterende plaatjes op! Dus ga je op rondreis naar Noorwegen dit jaar? Dan mag de Trolltunga hike niet op je bucket list ontbreken!

Trolltunga hike

De Trolltunga hike samengevat:

 • Afstand: 22KM (heen en terug vanaf start hike)
 • Duur: 8 tot 12 uur
 • Trolltunga Hoogtemeters: 1000m
 • Beste reistijd: juni t/m september
 • Moeilijkheidsgraad: Bovengemiddeld

Wat is de Trolltunga eigenlijk?

De trolltunga ofwel trollentong is een rotspunt die 700 meter boven het Ringedalsvatnet uitsteekt. Deze is duizenden jaren geleden gevormd tijdens de ijstijd. Niet alleen de trolltunga zelf is adembenemend mooi, de hike onderweg brengt je langs tal van meren, fjorden en geweldige vergezichten.

Waar start de hike naar de Trolltunga?

De Trolltunga bevindt zich in de buurt van Odda. Dit dorp is binnen 2-3 uur te bereiken vanaf Bergen en 6 uur vanaf Oslo. Hoe kom je het snelst in Noorwegen? Ontdek hier de beste route per auto, caravan of camper naar Noorwegen! Wanneer je bent aangekomen in Odda rijd je in de richting van Tyssedal (route 13) in de richting van het bergdorpje Skjeggedal. Onderweg kom je al snel borden tegen waarop de hike wordt weergegeven, kan dus niet missen!

Let op, er bevinden zich een tweetal parkeerplaatsen nabij het vertrekpunt van de hike. Parkeerplaats 1, vrij nieuw en “slechts” ruimte biedend voor 30 auto’s, bevindt zich vlakbij de start van de route. Deze parkeerplaats opent rond 07:00 en is erg gewild, kosten 500 NOK! Waarom hier parkeren? Parkeerplaats 2 bevindt zich 4KM voor de start van de hike en biedt plaats voor voldoende auto’s, kosten 300 NOK. Heb je geen auto tot je beschikking? Niet getreurd, de start van de hike is ook uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer en shuttle bussen.

Hoe ziet de hike eruit? De Trolltunga route & map!

Aangezien de parkeerplaats dichtbij de start van de route slechts plek biedt aan enkele auto’s is de kans groot dat je begint bij de reguliere parkeerplaats. De eerste 4KM van de hike zijn het minst interessant. Via een zandweg loop je via een haarspeldbocht omhoog naar de start van de hike!

Aangekomen bij de start van de route klim je de eerste paar kilometer via stenen omhoog. De eerste kilometers van de hike zijn best pittig en bij regenachtig weer kan het wat slipperig zijn. Maar er zijn genoeg trappen met touwen langs de weg die houvast bieden! Je passeert beekjes met koud stromend water. Deze zijn makkelijk te passeren met aangelegde bruggetjes. Je klimt voortdurend op en neer in een rotsachtige omgeving. Op een gegeven moment passeer je een klein meer waar de route naar beneden begint te lopen. Dit voelt even prettig, maar helaas begint de klim naar boven al weer vrij snel. Vanaf dit punt start een pittige klim waarbij je op gegeven moment een “emergency cabin” tegenkomt. Deze kan gebruikt worden in noodsituaties!

Trolltunga Hiking - 2013.08 - panoramio (1)

Naarmate je hoger en hoger komt begin je de eerste vergezichten te zien van het Ringedalsvatnet, in de ochtend nog mooi geringd in dauw. Een lekkere plek om even te stoppen en te genieten van een lekkere, welverdiende lunch! Het uitzicht vanaf dit punt is adembenemend mooi. Je krijgt tevens het idee dat de Trolltunga dichtbij is. Maar schijn bedriegt! Al zit het gros van de hike er gelukkig al wel op. Vanaf hier gaat de hike op en neer. Via gekronkel in een soort van maanlandschap kom je uiteindelijk na 11KM aan bij de Trolltunga

En dan besef je dat het allemaal meer dan waard is geweest wanneer je de Trolltunga met uitzicht over het Ringedalsvatnet ziet verschijnen. Werkelijk waar schitterend. Geniet van het uitzicht met een lekkere lunch en zorg dat je die perfecte foto maakt op de Trolltunga!

The Troll's Tongue

Een aantal tips voor de perfecte Trolltunga Hike

 • Start zo vroeg als mogelijk met de hike naar de Trolltunga. Zo heb je voldoende tijd voor de hike (heen en terug) en om een foto te maken op de Trolltunga.
 • Start op tijd met de terugtocht zodat je voor zonsondergang weer arriveert bij de parkeerplaats.
 • Volg het rode “T” teken om bij de Trolltunga uit te komen. Deze markering is aangebracht op stenen onderweg en valt eigenlijk niet te missen!
 • Zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg
 • Zorg voor verschillende kleding laagjes. Het weer kan namelijk binnen mum van tijd omslaan in Noorwegen.
 • Breng een goede camera mee. De hike is pittig maar 100% de moeite waard.
 • Zorg voor waterbestendige schoenen
 • De beste tijd om de hike te doen is tussen mei en september

Kortom, hou je van een uitdaging? Doe dan de hike naar de Trolltunga in Noorwegen! 

 

Comments are closed.