Steden

Wat is er te doen in Stavanger Noorwegen?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Stavanger is een ideaal vertrekpunt voor het zien van de Noorse fjorden, zoals het Lysefjord, en doen van hikes zoals de hike naar de Preikestolen of Kjeragbolten. Maar de stad heeft zelf ook veel te bieden. De voormalig cultureel Europese hoofdstad biedt een breed scala aan musea en evenementen. Ontdek het oude centrum, ofwel Gamle Stavanger, nabij de haven en de goed bewaard gebleven houten huizen uit de 18e eeuw. Hou je van winkelen? Dan bieden de vele winkelstraten, plaatselijke markten en horeca gelegenheden nabij de haven voldoende mogelijkheden!

De stad en kustplaats Stavanger ligt in het zuidwesten van Noorwegen en is de hoofdstad van de provincie Rogaland. Stavanger is het centrum van de florerende olie industrie in Noorwegen en heeft circa 120.000 inwoners. Het oude en nieuwe centrum van Stavanger zijn goed te belopen, waardoor je de meeste bezienswaardigheden binnen één dag kan ontdekken.

De top 7 Stavanger tips

Het weer is jaarrond wisselvallig. Dit komt door het zeeklimaat waardoor de kans op neerslag aanwezig is maar je net zo goed stralend zomerweer kan hebben. Meer informatie over de beste reistijd? Ontdek het weer in Stavanger. Wat voor weer het ook is, er is genoeg te doen in de stad en in de omliggende prachtige Noorse natuur, onze top 7!

1. Bezoek het oude Stavanger ofwel Gamle Stavanger

Gamle Stavanger ligt dicht bij het centrum en de oude haven, in het Noordwesten van de stad. Deze wijk bevat de typische Noorse kenmerkende witte houten huizen, daterend uit de 18e en 19e eeuw. De circa 170 houten huizen worden nog steeds bewoond en de wijk bevat een aantal pittoreske winkeltjes en musea. Bezoek bijvoorbeeld het Maritime museum over de geschiedenis van de scheepsvaart in Stavanger!

Gamle Stavanger
©allesovernoorwegen.nl

2. Ontdek de haven en het centrum van Stavanger

De haven en het centrum nabij zijn zeker de moeite waard. Zin om even lekker te winkelen en een hapje te eten? Ga dan naar de kleurrijke straat Ovre Holmegate in Stavanger. Deze straat kenmerkt zich door de kleurrijke huizen, de winkeltjes en eetgelegenheden. Wandel langs immense cruise schepen of geniet van een sapje op één van de vele terrassen.

Ovre Holmegate in Stavanger
©allesovernoorwegen.nl

3. Bezoek de oudste Domkerk van Noorwegen

Bezoek de Domkerk, de oudste kathedraal van Noorwegen. De domkerk dateert uit de 12e eeuw en heeft onlangs diverse restauraties ondergaan om haar middeleeuwse kenmerken te behouden. In 1272 vatte de kerk vlam waarna deze in Gotische stijl weer volledig opgebouwd is. De domkerk bevindt zich vlakbij de haven van Stavanger! Naast deze Domkerk staat Noorwegen bekend om haar staafkerken, vaak schitterend gelegen aan één van de vele fjorden.

Adress: Domkirkeplassen, 4001 Stavanger

4. Doe de wandeling naar de Preikestolen

Preikestolen is door Lonely Planet uitgeroepen tot één van de mooiste uitzicht punten ter wereld. En daar kunnen wij volledig inkomen. Preikestolen, ofwel “pulpit rock”, is een bergplateau aan het Lysefjord en steekt meer dan 600 meter boven dit fjord heen. Het uitzicht op het plateau over het Lysefjord is adembenemend.

Preikestolen Noorwegen
©allesovernoorwegen.nl

De bijna 8KM lange wandeling start bij de Preikestolhytta en duurt 4 tot 5 uur. De beste tijd om de wandeling naar Preikestolen Noorwegen te doen is april t/m oktober. Vanaf Stavanger is de Preikestolen goed bereikbaar. Pak de ferry naar Tau of van Lauvvik naar Oanes en rijd vervolgens naar de Preikestolhytta.

5. Maak de perfecte foto voor Instagram op de Kjeragbolten

Net als de wandeling naar de Preikestolen mag de wandeling naar Kjerag niet op je lijstje ontbreken. Naast een schitterend uitzicht over het Lysefjord staat deze berg tevens bekend om de Kjeragbolten. De “Kjeragbolten” is een 5m³ grote rotsblok vastgeklemd tussen twee bergwanden, 1.000 meter boven het Lysefjord.

A man standing on Kjeragbolten

Vanuit Stavanger start de wandeling naar Kjerag nabij Lysebotn om precies te zijn bij Øygardstøl. Dit is ongeveer twee uur rijden. De wandeling is pittiger dan de eerder genoemde naar Preikestolen, met 570 te overbruggen hoogtemeters en een duur van 5 uur.

6. Bezoek het herdenkingsmonument Sverd i fjell

Gelegen aan het Hafrsfjord in Stavanger is het herdenkingsmonument Sverd i fjell te vinden. Dit monument refereert aan de slag om het Hafrsfjord in de 9e eeuw. Koning Harald l wist in deze periode van Noorwegen één koninkrijk te maken. De zwaarden zijn zo’n 9 meter hoog. Het grote zwaard staat symbolisch voor de zegevierende Koning terwijl de tweede kleine zwaarden de slachtoffers symboliseren. De zwaarden zijn gebaseerd op de zwaarden die in heel Noorwegen zijn gevonden.

Sverd i fjell Stavanger
Konstantins Jaunzems via Pixabay

Het monument in combinatie met het fjord leveren prachtige plaatjes op. Vanaf Sverd i fjell is het tevens mogelijk om een wandelroute te volgen van zo’n 9 kilometer met verhalen en herdenkingen uit de Viking tijd. Bij een bezoek aan Stavanger zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

7. 50.000 bloemen in Stavanger

Meer dan 50.000 planten met bloemen zijn er geplant in Fjor & Fjære. Een uniek park in Stavanger. Flor & Fjære is een restaurant. Het bezoeken van het park kan dan ook alleen in combinatie met een bezoek aan het restaurant. Ook is het mogelijk een boottoer te maken. Van 7 mei tot 22 september is het park geopend. Op de site vind je alle informatie.

Lekker eten in Stavanger

Hou jij ook zo van lekker eten? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Noorse stad Stavanger! Er wordt daar namelijk het jaarlijkse Gladmat-festival gehouden. Gladmat is met zo’n 250.000 bezoekers het grootste culinaire festival van Scandinavië. Proef lokale specialiteiten of verbeter je kookkunsten tijdens een van de vele kookworkshops. Het festival vindt plaats in het centrum van Stavanger. De stad staat bekend om de culinaire kwaliteiten. Er zijn heel veel goede restaurants en het is zelfs mogelijk een heuse ‘food safari’ te doen.

Kortom, de stad zelf en de omgeving hebben veel te bieden! Op onze pagina “vakantie of rondreis Noorwegen in drie weken” vind je een route die langs de stad Stavanger loopt en gebruikt kan worden om Noorwegen te verkennen/ontdekken in drie weken. Daarnaast hebben we een overzicht gemaakt met de top bezienswaardigheden in Noorwegen

Comments are closed.