Reizen

Trysil, een prachtig ski- en wandelgebied

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Trysil is een plaats in de gemeente Trysil in de provincie Hedmark. Trysil is een gemeente in de Noorse provincie Hedmark in het midden van Noorwegen. De gemeente telde 6882 inwoners in januari 2005 Trysil is een uitgestrekte gemeente, bosrijk en dunbevolkt. In oppervlakte is het na Rendalen de grootste gemeente van Hedmark. In de winter is het een populair skigebied. Het gemeentebestuur zetelt in Innbygda.

Trysil grenst in het noorden aan Engerdal en Rendalen, in het westen aan Åmot, in het zuidwesten aan Elverum en Våler en in het oosten en zuiden aan Zweden. De gemeente maakt deel uit van het district Østerdalen, het dal van de bovenloop van de Glomma. Belangrijkste rivier in de gemeente is de Trysilelva, die echter niet uitmondt in de Glomma, maar naar Zweden stroomt.[/vc_column_text][vc_cta h2=”Dit is de ideale route voor Noorwegen” txt_align=”center” add_button=”bottom” btn_title=”Lees meer” btn_color=”success” btn_size=”lg” btn_align=”center” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fallesovernoorwegen.nl%2Frondreis-noorwegen%2F|||”]Prachtige fjorden, meren, bergen, nationale parken en campings. Met onze ideale reisroute voor Noorwegen vind je het allemaal![/vc_cta][vc_column_text]

Skigebied Trysil, grootste van Noorwegen

In Trysil komt de Wintersport liefhebber aan zijn trekken. Het gebied is zelfs het grootste skigebied van heel Noorwegen en bevindt zich op circa 2,5 uur rijden van de hoofdstad van Noorwegen, Oslo. In dit gebied vind je de Trysilfjellet, met een hoogte van 1132 meter. Deze berg vormt het middelpunt van het skigebied Trysil, omgeven door een prachtige natuur vol naaldbos. Het gebied bestaat uit drie bergflanken, te bereiken met liften en met tal van pistes.

Naast skiën in Trysil kan je er in de Winter in Noorwegen ook terecht voor andere activiteiten als een tochtje met de honden- of arreslee en voor de langlauf liefhebber is er meer dan 100 kilometer aan piste geprepareerd.

Jaspis Bruddet – wandelroute regio Trysil

jaspis aanwijsbord

Vanuit de plaats Trysil in Hedmark zijn er veel mogelijkheden voor korte en langere wandeltochten. Eentje daarvan is het pad naar Jaspis Bruddet.

Dit is een 7000 jaar oude steengroeve (niet vergelijken met een tegenwoordige groeve). Hier werden door jagers brokken Jaspis steen verwerkt tot gereedschap. De overwegend rode steen is in grote brokken aanwezig.

Vanuit Trysil gaat u langs het fraaie witte kerkje in de richting van Fendalen. Deze route met een lengte van circa 35 km, van asfalt overgaand in een ‘grusvei’ , een grindweg, voert u naar zo’n 700 meter hoogte. Als u aankomt bij de geitekaasboerderij Brynost dan bent u een paar honderd meter verwijderd van de zijweg naar het Jaspis pad.  Vanaf dit punt is de weg een ‘bomveg’, een tolweg dus. De kosten bedragen 40 kroner, voor wie de route helemaal door wil rijden is dit zeker de moeite waard.

JaspisDet er skiltet fra Bittermarkvegen, ca. 1 km innenfor bommen ved Bryn. Fra parkeringsplassen er det ca.2 km å gå fram til jaspisbruddet. Trysil Kommuneskoger ønsker alle velkommen! OBS OBS ! det er ikke tillatt å ta med seg jaspis fra bruddet.

Als u het aanwijsbord met de P naar Jaspis ziet staan dan rijdt u het weggetje in. Na circa 1km komt u op de parkeerplaats uit. Op het informatiebord leest u meer over het Jaspis Bruddet en hier zijn ook informatiefoldertjes aanwezig die tijdens de wandeling door de regio Trysil informatie geven.
jaspisbruddet
Let op het weer in Noorwegen! Trek goed en waterdicht schoeisel aan als u deze tocht maakt of u moet af en toe natte voeten niet erg vinden. Deze route gaat dwars door een drassig gebied en passeert ook een paar vennetjes waar u over planken loopt naar de andere kant. Eind juli / begin augustus moet u rekening houden met wat muggen. Houdt u van botanica, rust en een schitterende omgeving dan is deze circa 2 km (heen) lange wandeling de moeite waard.
geiten brunost

Terug op de parkeerplaats kunt u de bomveg verder volgen. Dit voert u door een zeer mooi gebied bovenop de berg. Met vele vergezichten, prachtige meren, watervallen en natuur. U bevindt zich in het eerste deel op de Seatra waar u mogelijk ook de geiten tegenkomt die de melk geven voor de lekkere Brunost (geitenkaas) van Bryn Ost.
natuur fendalen

Overnachting in Trysil, van hyttegrend tot hotel

In de regio Trysil vind je legio accommodaties, hytte en camping mogelijkheden. Deze op mum van afstand van vis, ski en wandelgebieden. Omgeven door de ongerepte, prachtige natuur van Noorwegen.

Comments are closed.