Bezienswaardigheden in Noorwegen

Bezienswaardigheden Noorwegen: onze top 25

Magische fjorden en watervallen, steile bergwanden en kliffen, kristalheldere meren, idyllische dorpjes en wandelingen door de ongerepte natuur. Noorwegen heeft het allemaal en is een bezoek meer dan waard. Elke minuut in dit land, te voet middels een wandeling of per auto over de prachtige toeristische routes, is genieten! Maar waar te beginnen in dit uitgestrekte land?

Noord-Noorwegen

Bezienswaardigheden: van natuurschoon, steden tot cultuur en historie

Onderstaand de top 25 highlights en bezienswaardigheden in Noorwegen. Een mix van wandelingen door de schitterende Noorse natuur, culturele en historische steden en magische fjorden. Opgesomd in willekeurige volgorde en daardoor voor ieder wat wils. Goed te combineren met een rondreis door Noorwegen per auto of camper ook bezienswaardigheden geschikt voor korte stedentrip door Noorwegen. In tegenstelling tot wat velen misschien denken, bevinden de meeste bezienswaardigheden in Noorwegen zich in de natuur en zijn dus veelal gratis te bezoeken!

1. Preikestolen

De Preikestolen, ofwel “Preekstoel” genoemd”, is door CNN & Lonely Planet uitgeroepen tot één van de mooiste uitzichten ter wereld. Deze bijzondere klif bevindt zich zo’n 600 meter boven het Lysefjord. De wandeling vanaf de parking duurt zo’n twee uur en is voor bezoekers met een basis conditie goed te doen. Het uitzicht boven over het fjord is adembenemend mooi en iets om nooit te vergeten. Niet voor niks een must visit bij een bezoek aan Noorwegen!

De beste reistijd om deze highlight Preikestolen te bezoeken is van april t/m september. In juni, juli & augustus is de kans op mooi weer het grootst. Overnachten kan in de nabij gelegen steden Sandnes of Stavanger, van waaruit ook de wandeling naar Kjerag te doen is.

Preikestolen, Noorwegen

2. Geirangerfjord

Noorwegen, fjordenland, staat natuurlijk bekend om de vele fjorden. Denk bijvoorbeeld aan het Lysefjord, Sognefjord, Lusterfjord en Naeroyfjord. Maar op één staat toch wel het prachtige Geirangerfjord omringd door helder blauw water, de watervallen zoals de Syv Søstre, de met sneeuw bedekte bergtoppen en de bosrijke omgeving. Dit fjord is dan ook niet voor niets opgenomen in de UNESCO werelderfgoed lijst.

In de omgeving is genoeg te doen zoals een cruise over het fjord, een panoramisch vergezicht nabij Ørnesvingen en de roadtrip Geiranger – Trollstigen.

Geirangerfjord

3. Oslo

De hoofdstad van Noorwegen, gelegen in zuidoost Noorwegen, mag natuurlijk niet ontbreken in deze top 25 bezienswaardigheden in Noorwegen. Deze trendy en veelzijdige stad Oslo is zowel op rondreis door Noorwegen als voor een stedentrip een bezoek waard. Bezoek bijvoorbeeld het fort Akershus of het operagebouw, geniet van terrasjes en ga shoppen in de alternatieve wijk Grünerløkka, wandel door Vigelandsparken of geniet van het uitzicht vanaf de schans Holmenkollen!

Oslo Noorwegen

4. Trondheim

Het centrum van de Vikingen en de vroegere hoofdstad van Noorwegen, Trondheim. De stad kent een rijke historie en dit is o.a. terug te vinden bij een bezoek aan de Nidaroskathedraal, Fort Kristensen, de oude brug Gamle Bybro, de wijk Bakklandet of een bezoek aan he Trondelag folk museum. In deze levendige studentenstad ontbreekt het niet aan eet- en drinkgelegenheden. Vanuit Trondheim is het tevens mogelijk om het Noorderlicht te spotten!

5. Trolltunga

De wandeling naar de Trolltunga, ook wel Trollentong genoemd, mag niet ontbreken in de bezienswaardigheden in Noorwegen top 25. Deze wandeling wordt steeds bekender en dit is niet zonder reden! Een wandeling van bijna 22 kilometer (heen en terug) over ongerept terrein brengt bezoekers naar een prachtige uitzichtpunt over de Trolltunga gelegen aan het Ringedalsvatnet. Een foto vanaf Trolltunga levert schitterende plaatjes op!

6. De Lofoten

De Lofoten is een eilandengroep gelegen in de Noord Noorwegen in de provincie Nordland. De combinatie van uitgestrekte natuurgebieden met magische fjorden, hoge bergtoppen en kliffen, idyllische dorpjes en witte zandstranden maken de Lofoten een populaire bestemming onder toeristen. Breng een bezoek aan de bekende eilanden zoals Gimsøya en Moskenesøya of het dorp Reine. Geniet van de lekkere verse vis, ga walvissen spotten of wandel door de prachtige natuur op de Lofoten.

Lofoten eilanden

7. Beseggen

Wederom een wandeling in deze lijst, de Besseggen gelegen in park Jotunheimen. Deze wandeling is zowel populair bij toeristen als onder de Noren. De Besseggen is een bergkam die de meren Bessvatnet en Gjende van elkaar scheidt. Het unieke van deze wandeling is dat eerst de boot van Gjendesheim naar Memurubu gepakt moet worden. Vervolgens loopt de wandeling over de bergkam terug naar Gjendesheim. Geniet onderweg van de vergezichten over het helderblauwe water in het meer en de besneeuwde bergtoppen in nationaal park Jotunheimen. Kortom, een aanrader!

8. Bergen

In het zuidwestelijk fjordengebied vind je de poort naar de fjorden ofwel de stad Bergen. De wijk Bryggen met de kenmerkende gekleurde handelshuizen en smalle straatjes is een bezoek waard en tevens UNESCO werelderfgoed. Ga verse Noorse vis proeven op de traditionele vismarkt Fisketorget of neem de kabelbaan of wandel omhoog naar de berg Ulriken. Geniet vanaf de top van een prachtig uitzicht over de stad Bergen gelegen tussen de fjorden!

Bergen Noorwegen

9. Noorderlicht

Het Noorderlicht, ook wel “Aurora Borealis” genaamd, spotten in Noorwegen, kan het nog mooier? Het poollicht geeft een lichte gloed bestaande uit bewegende bogen in de aardeatmosfeer. Dit prachtige natuurverschijnsel is te spotten op diverse plekken in Noord-Noorwegen. Denk bijvoorbeeld aan Tromsø, gelegen aan zee en midden in de Noorderlichtring. Maar ook in de Lofoten en aan de Noordkaap is de kans op het spotten van het Noorderlicht groot. De grootste kans om het Noorderlicht te spotten is bij donkere hemel in de periode van september t/m begin van het voorjaar.

Noorderlicht Noorwegen

Overweeg je een rondreis te maken naar Noorwegen en bijvoorbeeld het Noorderlicht? Bekijk onderstaande rondreizen via deze voordelige aanbieders:

10. Flåm

Flåm is voor toeristen één van de populairste bestemmingen van Noorwegen. Het kleine Noorse dorpje is gelegen aan het Aurlandsfjord, een zijarm van het Sognefjord. De bekendste bezienswaardigheid in Flåm is de treinrit Flåmsbana. Deze idyllische rit van Flåm naar Myrdal overbrugt in 20 kilometer zo’n 850 hoogtemeters. En dit alles door diepe groenrijke dalen en langs steile bergwanden. Onderweg wordt er zelfs nog een stop gemaakt bij de waterval Kjosfossen. In de omgeving van Flam is genoeg te doen, zoals een bezoek aan het smalle Nærøyfjord of de fietsroute Rallervegen. Het is goed te combineren met een rondreis door Noorwegen en te bereiken via de E16 vanuit Bergen.

Flam Noorwegen

11. Kjeragbolten

Net als de wandelingen naar de bezienswaardigheden Trolltunga en Preikestolen is ook de Kjeragbolten een absolute aanrader. Deze wandeling is gelegen aan het Lysefjord en start bij parkeerplaats Oygardsstøl vlakbij Lysebotn. Dit punt is vanuit Stavanger goed te bereiken. De wandeling voert grotendeels over bergplateaus. Na zo’n 2,5 uur wordt het eindpunt de Kjeragbolten bereikt. Vanuit dit bergplateau is het uitzicht geweldig, over het fjord en de spraakmakende rots. De wandeling naar Kjeragbolten is seizoensgebonden. Beste tijd voor deze wandeling is dan ook van begin juni t/m medio september.

Kjeragbolten in Noorwegen

12. Stavanger

Stavanger is de ideale uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan één van de vele schitterende fjorden die Noorwegen rijk is. Het Lysefjord is hierin een absolute aanrader. Daarnaast zijn op een steenworp afstand van de stad vele hoge bergen en witte zandstranden te vinden. Verder liggen de reeds benoemde Preikstolen vlakbij Stavanger. Los van al dit natuurschoon is de stad zelf ook zeker de moeite waard om te bezoeken! Stavanger is een van de voormalige culturele hoofdsteden die Europa rijk is. Vanwege de vele culturele evenementen en musea komt de cultuurliefhebber komt hier ook zeker aan zijn trekken. Iets minder behoefte aan cultuur? In Stavanger zijn ook volop uitgaansmogelijkheden en winkels te vinden.

Stavanger Noorwegen

13. Het strand van Sola

Tussen alle activiteiten door even toe aan wat ontspanning? Vlakbij de luchthaven van Stavanger is het strand van Sola te vinden. Op dit parel witte strand het heerlijk om even uit te waaien en afstand te nemen van de toeristische drukte. Het is er vaak namelijk lekker rustig! Afhankelijk van de reisperiode kan het lekker zijn om even te gaan zwemmen of kitesurfen in het heldere blauwe water. Verder is even rustig zitten of wandelen op het strand natuurlijk altijd mogelijk.

14. Voringfossen

Met een vrije val van 182 meter knettert het water van de waterval Voringfossen met grote kracht naar beneden vanaf het bergplateau Hardangervidda. Met recht is de Voringfossen één van de mooiste watervallen van Noorwegen. Daarnaast ligt de de waterval, in tegenstelling tot vele andere watervallen in het land, dicht aan de rijksweg 7 (deze loopt van Oslo naar Bergen). Hierdoor is de Voringfossen goed bereikbaar! Verder is het mogelijk om een wandeling rondom de waterval af te leggen. Een enigszins pittige activiteit gezien de fluctuerende ondergrond, maar zeker de moeite waard. Afhankelijk van het tempo zal de duur van de volledige wandeling ongeveer 1 tot 4 uur in beslag nemen.

15. Naeroyfjord

Het zal vast niet verbazen dat er in onze top 25 meerdere fjorden staan. Het benoemen van het Naeroyfjord (onderdeel van het grote Sognefjord) is hier zeker op zijn plaats. Extreem helder blauw water, immense kliffen en begroeide bergheuvels; wat wil men nog meer? Het Naereyfjord behoort tot een van de meest smalle fjorden van Noorwegen en is gelegen in het zuiden van Noorwegen. Op sommige plekken is het fjord slechts 250 meter breed! De omvang wordt echter compleet gecompenseerd door het vele natuurschoon wat er in en rondom het fjord te vinden is. Met recht is het Naereyfjord dan ook opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Van plan om het Naereyfjord te bezoeken? Het fjord ligt ten zuiden van Bergen en Fläm, dus wellicht handig om een bezoek hiermee te combineren.

16. Hardangervidda

Met een oppervlakte van 3422 km² is het Hardangervidda het grootste nationale park van Noorwegen. Daarnaast is hier het grootste bergplateau van Noord-Europa te vinden. Via de dorpen Eidfjord, Odda en Ullensvang is het Hardangervidda eenvoudig te bereiken. Zo is er in Eidfjord bijvoorbeeld een bezoekerscentrum gevestigd. Verder is er in de verschillende dorpen bij de lokale VVV ook informatie in te winnen.

Binnen het nationale park van Hardangervidda zijn diverse routes uitgezet. Fietsen, wandelen, langlaufen en bergwandelen? Het is er allemaal mogelijk! Langs deze routes liggen diverse berghutten (bemand en onbemand) waar overnacht kan worden. Uiteraard is het ook mogelijk om slechts een korte wandeling zonder overnachting te maken, zoals de Husedalen wandeling. De wegen zijn eenvoudig begaanbaar, dus ook een bezoek aan het park met kinderen is mogelijk.

17. Tromso

Bezoek de grootste stad van Europa vlak boven de poolcirkel. Logisch dan ook dat deze stad vaak het vertrekpunt is bij een reis door het noorden van Noorwegen. In Tromso is de kans daarnaast erg groot om het Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Dit komt doordat de stad zicht recht onder de “oval” van het Noorderlicht bevindt. Ondanks dat Tromso vaak alleen geassocieerd wordt met het Noorderlicht, is er veel meer te doen. Wat te denken bijvoorbeeld van een Husky safari, sneeuwschoen wandelen, walvissen spotten, sneeuwscooter tochten of een bezoek aan de Sami gemeenschap?

Niet onbelangrijk! In slechts drie uur is het mogelijk om vanaf Amsterdam naar Tromso te vliegen.

18. De Atlantische Route

Een van de mooiste toeristische routes ter wereld is de Atlantische route (én een van 18 nationaal toeristische wegen van Noorwegen). Deze route verbind de eilanden Molde en Kristiansund via de kleinere eilandjes Averoy, Eide en Vervang. Nu lijkt dit een hele afstand, maar de route is slechts 8 kilometer lang (8,234 kilometer om precies te zijn). Zoals de naam al impliceert is er continue uitzicht op de Atlantische oceaan. Bijzonder aan de Atlantische route zijn het ruige landschap met de vele haardspeld bochten. Met een beetje geluk is het mogelijk om zeehonden om walvissen te spotten onderweg!

19. Noordkaap

Uiteraard mag de Noordkaap in dit rijtje niet ontbreken. Zoals de naam al aangeeft is dit het meest Noordelijke plekje van Noorwegen in de provincie West-Finnmark. Hier komen de wateren van de Noordpool en de Atlantische oceaan samen. Bijzonder aan deze plek is dat de zon hier gedurende 2,5 maand (van midden mei tot eind juli) altijd schijnt. Even wennen misschien, maar erg bijzonder om mee te maken! Bewonder hier dan ook de middernachtzon of bekijk de zonsondergang over de zee vanaf het Noordkaap plateau.

Een bezoek aan de Noordkaap gepland in de winter? Maak dan zeker een tocht met de sneeuwscooter of quad of wandel op sneeuwschoenen door het boomloze besneeuwde landschap. Wellicht overbodig om aan te geven, maar uiteraard is de kans op het zien van het Noorderlicht hier erg groot!

20. Alesund

Alesund is gelegen op een aantal eilandjes in de Atlantische oceaan, aan de westkust van Noorwegen. In het stadje heeft in het begin van de 19e eeuw een enorme brand plaatsgevonden, waardoor Alesund volledig is verwoest. In 1904 is het stadje opnieuw opgebouwd in Art Nouveaustijl, een typische wijze van architectuur. Vanwege deze architectuur staat Alesund bekend als het culturele centrum in de regio. Qua cultuur vinden er diverse festivals op muziek en kunstzinnig gebied plaats, zoals het Alesund Theaterfestival, het Norwegian Food festival en het Jugendfest. Alesund is goed bereikbaar vanuit diverse steden als bijvoorbeeld Bergen en Stavanger.

21. Lillehammer

Lillehammer staat bekend als de stad van de Olympische Winterspelen in 1994. Voor de Noren waren deze spelen een van de meest succesvolle Winterspelen ooit. Tijdens deze periode kwamen er enorm veel publiek naar de stad. Toch is Lillehammer systematisch bezig om de negatieve invloed van het toerisme te verminderen. Hiervoor heeft de stad ook het certificaat ‘Duurzame Bestemming’ gekregen.

Het zal niet verbazen dat Lillehammer met name bekend staat om de diverse wintersport mogelijkheden. Het is dan ook een erg populaire plaats voor wintersportliefhebbers. Veel van de sportfaciliteiten die destijds zijn gebouwd voor de Olympische Winterspelen worden nog steeds gebruikt door bezoekers/toeristen.

22. Jotunheimen

In de Noorse binnenlanden is het gebergte Jotunheimen te vinden. Wanneer er behoefte is aan het beklimmen van aardige bergtoppen dan kan een mens zijn geluk hier niet op! De hoogste bergtop van Noord Europa is onderdeel van dit gebergte, namelijk de Galdhoppigen. De Galdhoppigen ligt 2469 meter boven zeeniveau. Het gebergte Jotunheimen kent in zijn totaliteit meer dan 200 bergtoppen.

Een andere publieke trekpleister in dit gebied is de bergrug van de Besseggen. Per boot wordt men afgezet onderaan de bergrug. Vanuit daar is het door middel van een smalle pittige wandeling mogelijk om de rug te trotseren. Klinkt dit allemaal net een tikkeltje te uitdagend?

Het is uiteraard ook mogelijk om lager bij de grond een wandeling te maken en de bergtoppen vanaf daar te aanschouwen. In de diverse plaatsen in de omgeving, zoals Trondheim, is voldoende informatie te vinden over de diverse wandelingen die er in dit gebergte mogelijk zijn.

23. Sognefjord

Het Sognefjord werd bovenstaand al even kort benoemd bij het Naeroyfjord, maar mag op zichzelf eigenlijk ook niet ontbreken in dit overzicht. Het is namelijk het diepste en langste fjord van Noorwegen. Op het meest diepe punt is het Sognefjord ruim 1300 meter diep. Met bergen tot wel 1700 meter hoog kan het contrast haast niet groter zijn. Verder heeft het fjord vele vertakkingen, zoals het Finnafjord, Aurlandsfjord en het Lusterfjord. Daarnaast trekt de natuur rondom dit fjord jaarlijks vele toeristen, vanwege de schitterende wandelmogelijkheden. Tijdens de wandelingen is er een vrijwel altijd uitzicht op de mooie smaragd groene kleur van het water, dat afkomstig is van de gletsjers.

Ook het Sognefjord is in de running voor een certificering en niet zomaar een! De Sustainable Destination is een certificaat dat wordt uitgereikt aan plekken waar de impact van massa toerisme systematisch wordt bestreden. Het Sognefjord probeert met de komst van toeristen dan ook altijd oog te houden voor het behoud van de lokale omgeving, natuur en cultuur.

24. Trollstigen

In 1936 is deze toeristische trekpleister geopend: een weg langs de bergwand van de Trollstigfoten van om en nabij 20 kilometer gelegen bij het Geirangerfjord. De weg voert langs diverse hoge bergtoppen die vanwege hun hoogte vrijwel allemaal koninklijke namen gekregen. Kenmerkend aan de Trollstigen zijn de elf haarspeldbochten, die met recht deze naam hebben gekregen.

Onderweg worden diverse watervallen en bergtoppen gepasseerd, waarbij er vele mogelijkheden zijn om even kort (of wat langer) te stoppen. Vergeet zeker de camera niet, want het zou zonde zijn als de prachtige plaatjes onderweg niet worden vastgelegd. Let echter wel goed op en laat enthousiasme niet de overhand nemen, want de wegen kunnen af en toe erg smal zijn. Er gebeuren hier namelijk regelmatig ongelukken die worden veroorzaakt door onoplettende toeristen.

25. Jostedalsbreen

Voor de actieve reiziger mag deze bezienswaardigheid eigenlijk niet ontbreken. De Jostedalsbreen is met een lengte van 60 kilometer (en oppervlakte van 474 km²!) namelijk de één van de grootste gletsjers van Europa. De gletsjer is onderdeel van het Nationale park van Jostedalsbreen en neemt bijna het grootste deel van het park in beslag. Het park is niet ver gelegen van de plaatsen Jostedal en Fjaerland (nabij het Lusterfjord en Sognefjord), dus prima te combineren wanneer al een bezoek staat gepland aan een van de beide fjorden.

Het Jostedalsbreen park kent een grote variatie aan natuurlijke omgevingen, waardoor het een bijzondere ervaring is om doorheen te wandelen. Het is net alsof de diverse seizoenen van het jaar hier allemaal tegelijk worden getoond. Dit is iets wat op weinig plekken ter wereld zo dicht op elkaar is waar te nemen.