Natuur

Trollstigen bergweg Geiranger route

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Noorwegen staat bekend om zijn prachtige toeristen-routes door de Noorse natuur. Dit maakt het land ideaal voor een rondreis per auto, camper of motor. Maar voor welke routes kies je met bijna 20 nationale toeristen routes en slechts een beperkte reistijd? De route die absoluut niet mag ontbreken op je reisschema is de nationale toeristen route Trollstigen.

trollstigen kronkel weg

De bergwegen in Trollstigen voeren je langs misschien wel het mooiste fjord van Noorwegen, het Geirangerfjord behorend tot Unesco Werelderfgoed lijst. En of het nog niet genoeg is passeer je geweldige landschappen, hoge watervallen en bergen met prachtige benamingen als “Kongen” (de Koning), “Bispen” (de Bisschop) en “Dronningen” (de Koningin).

Een spectaculaire en kronkelachtige bergweg

De totale route van Trollstigen naar Geiranger heeft een lengte van ruim 100 kilometer en loopt over de route 63. De route kan gestart worden in zowel Sogge Bru als Langevatn en onderweg dient eenmaal de veerboot genomen te worden waarbij de Norddalsfjorden overgestoken worden.

Naast het Geirangerfjord is dé eyecatcher van deze route de bergweg genaamd Trollstigen. Deze bergweg is een onderdeel van de route Trollstigen-Geiranger en vind je onderweg van Andalsnes naar Gudbrandsjuvet op de nationale weg 63. De ongerepte Noorse natuur waardoor deze route voert maakt dat steeds meer toeristen deze bergweg weten te vinden. De Trollstigen is geschikt voor zowel gebruikers van auto, motor alsmede de fiets.

Trollstigen bergweg
 • Lengte: 20 kilometer
 • Stijgingspercentage: Gemiddeld zo’n 10%
 • Haarspeldbochten: 11

De bergweg werd geopend in 1936 door de toenmalige Noorse koning Haakon V11. Onderweg niet genoeg tijd om te genieten van het prachtige uitzicht? Niet getreurd! Op de top van de Trollstigen op het platform Trollstigheim vind je een uitzichtpunt. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een geweldig zicht over de steile bergwanden, watervallen met o.a. de Stigfossen en natuurlijk over de befaamde Trollstigen!

De bergweg werd geopend in 1936 door de toenmalige Noorse koning Haakon V11. Onderweg niet genoeg tijd om te genieten van het prachtige uitzicht? Niet getreurd! Op de top van de Trollstigen op het platform Trollstigheim vind je een uitzichtpunt. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een geweldig zicht over de steile bergwanden, watervallen met o.a. de Stigfossen en natuurlijk over de befaamde Trollstigen!

Hoe kom je bij de Trollstigen?

Veel toeristen uit Nederland en België komen Noorwegen binnen per auto, camper of met caravan. Doorgaans via Zweden of in de Noorse plaatsen Kristiansand en Oslo. Maar ook indien je per vliegtuig of trein door Noorwegen reist is de Trollstigen en het Geirangerfjord goed bereisbaar. Ondanks dat Noorwegen bergachtig en glooiend is, is de infrastructuur prima in orde. Onderstaand hebben we de afstanden per auto, trein en vliegtuig voor je opgesomd.

 • Met de auto
  • Vanaf Oslo is de meest gemakkelijke manier om Trollstigen te bereiken door de E6 weg te pakken richting Andalsnes.
 • Met het vliegtuig
  • Het dichtstbijzijnde vliegveld is gelegen in de Noorse plaats Molde. Deze bevindt zich op ongeveer 1,5 uur van Andalsnes. Vanaf het vliegveld zijn dagelijkse vluchten naar andere steden in Noorwegen. Een goed alternatief is vliegen op Bergen. Vanaf hier kan je eenvoudig een auto huren of de bus pakken.
 • Met de trein
  • Vanaf Oslo en Trondheim gaan er dagelijks treinen richting Andalsnes. Je bent dan ongeveer 5 uur onderweg. Een aanrader wanneer je niet over een auto beschikt. De treinrit voert je namelijk door adembenemende Noorse landschappen!
 • Met de boot
  • In de zomermaanden is het mogelijk om met de Noorse Kustlijn, de Hurtigruten, Geiranger en Trollstigen te bereiken. Deze bootdienst vertrekt vanaf de Noorse havenstad Bergen. In de Wintermaanden gaat deze bootdienst naar Alesund, vanwaar eenvoudig de eerder genoemde bus gepakt kan worden.

Wanneer is de Trollstigen open?

Let op, het weer in Noorwegen kan onvoorspelbaar en erg wisselend zijn gedurende het jaar. Dit zorgt ervoor dat bepaalde delen van de route in bepaalde delen van het jaar gesloten zijn. Gedurende de Winter zijn dit doorgaans het gedeelte van Langevatnet naar Geiranger (tussen november en eind april) en de bergweg Trollstigen zelf (tussen oktober en eind april).

Tip: Ga je buiten het hoogseizoen naar Noorwegen? Controleer dan altijd even of de Trollstigen bergweg geopend is.

natuur trollstigen

Trollstigen met de caravan, camper of motor. Waar te overnachten?

Met het Geiranger fjord in de buurt en diens prachtige omgeving met watervallen en bergen is het zeker de moeite waard om te overnachten in de buurt van de Trollstigen. Zo heb je voldoende tijd om te genieten van de bergweg en tevens een bezoek te brengen aan het prachtige fjord met omliggende Noorse dorpen. Daarnaast bevinden Molde, Alesund en de Atlantische Oceaan zich binnen handbereik. Maar voor welke camping kies je in de buurt van de Trollstigen? Allesovernoorwegen.nl heeft een aantal campings en accommodaties voor je opgesomd.

1.Trollstigen Camping in Andalsnes

Een prachtige plek om tot rust te komen! Deze vernieuwde camping is helemaal de moeite waard voor een verblijf vlakbij de Trollstigen, namelijk direct aan de bergweg zelf gelegen. De camping beschikt niet alleen over kampeerplaatsen maar ook over de voor Noorwegen kenmerkende hutten. Vanaf de camping heb je een prachtig uitzicht over de bergen. Op de camping is tevens een kleine winkel gesitueerd.

2.Pluscamp Trollstigen Camping

Pluscamp Trollstigen Camping ligt aan de voet van de Trollstigen, in het plaatsje Isterdalen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de bergweg, de waterval Stigfossen en de machtige omliggende bergen. Het dorp Andalsnes bevindt zich op slechts 10 kilometer van de camping, aan de weg 63 naar het Geiranger fjord. De camping beschikt over kampeerplaatsen, hutten met douche en toilet en cottages voor ongeveer 10-personen.

3.Trollveggen Camping AS

Deze camping is gelegen op een prachtige locatie vlak onder de Trollveggen, wordt gerund door vriendelijk personeel en beschikt over schoon sanitair. De kampeerplaatsen zijn ruim en beschikken naar eigen wens over stroom. Zelfs voor kinderen is er een speeltuin. Op slechts enkele kilometers is de Trollstigen te vinden en dichtstbijzijnde supermarkt vind je in het nabijgelegen plaatsje Andalsnes. De camping beschikt tevens over moderne en comfortabele hutten. Voor de sportieveling onder ons is het mogelijk om enkele wandelingen te maken vanaf de camping.

Ga je naar Noorwegen dit jaar dan mag de Trollstigen in combinatie met het Geirangerfjord dus niet op je lijstje ontbreken!

Comments are closed.