Reizen

Fietsen in Noorwegen, top 10 routes!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Noorwegen is een prachtig land om te verkennen per auto, bus én fiets. Van de Noorse fjorden tot de nationale parken, van bossen tot de kraakheldere meren, ontdek de mooiste plekjes van Noorwegen per fiets. In de zomer zijn de dagen in Noorwegen ook nog eens lang, wat voor fietsen in Noorwegen vele mogelijkheden biedt. Gezien het weer in Noorwegen kan schommelen maar in de zomermaanden aangenaam kan zijn, is de beste reistijd voor je fietsvakantie van mei t/m juli. In de maanden augustus en september wordt het namelijk weer eerder donker en valt er meer neerslag dan in de maanden mei t/m juli.

fietspad noorwegenIn tegenstelling tot wat je misschien denkt is Noorwegen en met name het zuiden van het land een uitstekend fietsgebied. De routes gaan veelal over binnenwegen en zijn goed bewegwijzerd en obstakels kunnen eenvoudig vermijd worden via tunnels en veerboten. Met de fiets ontdek je tal van dorpjes, fjorden en natuurgebieden.

Fietsvakantie naar Noorwegen? Onze route & tips!

Het Noorse reismagazine Ferie & Reiser en de Noorse Fietsersbond hebben een ranglijst opgesteld van de tien beste fietsroutes in het land. We hebben een aantal populaire fietsroutes voor je op een rijtje gezet.

1. Rallarvegen, fietsen van Geilo naar Voss

De Rallarvegen, op het bergplateau Hardangervidda in Noorwegen. Dit is de populairste fietsroute in Noorwegen. De 210 kilometer lange route moet iedere fietsliefhebber eigenlijk tenminste een keer rijden. De route voert van Geilo over het plateau van de Hardangervidda bergafwaarts naar of Voss of Flåm aan de Aurlandsfjord. In het voorjaar is hier meestal nog wat sneeuw te vinden, dus stel u voor vertrek op de hoogte van de gesteldheid van het weer in Noorwegen en de wegen op de route. Haugastøl is een goede start – u vindt er een treinstation en grote parkeerplaats.

2. Fietsen langs de Noorse kustroute in Nordland

Langs de kust van Helgeland in de regio Nordland in Noord-Noorwegen. Deze route loopt van Brønnøysund naar Sandnessjøen en terug naar Brønnøysund. De kust van Helgeland in Nordland heeft prachtige bergen, stranden, kliffen en eilanden, met inbegrip van het door de Unesco tot beschermd gebied verklaarde eiland Vega. Het eiland Dønna is bekend om zijn zeearenden.

Campings Nordland3. Mjølkeveien in Oppland

Deze route kan worden gereden als ‘lus’ op de Stølsvidda-hoogvlakte of als doorgaand traject van Golsfjellet naar Fagernes in de regio Valdres. Op het bergplateau tussen Valdres en het Hallingdal bevindt zich een uitgestrekt gebied met bergweiden waar fietsers kilometerslang prachtig uitzicht hebben op de bergen van Jotunheimen. De route is goed bewegwijzerd. Het is aan te raden tevoren accommodatie te reserveren. Neem zwemkleding en visuitrusting mee.

Campings Oppland4. Dovrefjell en Rondane, fietsen van Hjerkinn naar Dovre

Op deze route kan worden genoten van mooi uitzicht op de bergen in de nationale parken van Dovre en Rondane. Een aanrader is een omweggetje over de Snøheimveien naar Snøhetta, waar de zeldzame muskusossen kunnen worden bewonderd. Kom niet te dicht bij deze dieren!

5. Fietsen in Noorwegen langs het Oslofjord

Een goed startpunt is het station Sonsveien in Østfold, van waar fietsers achtereenvolgens Son, Moss en Jeløya bereiken. In de laatste plaats kan een veerboot over de fjord worden genomen. Op de weg van Horten naar Åsgårdstrand kan het voormalige huis van de beroemde schilder Edvard Munch worden bezocht. Verder naar het zuiden fietsend wordt Sandefjord bereikt, vervolgens Larvik en het als zomerverblijf populaire havenplaatsje Stavern.

6. Mjøstråkk, fietsen van Lillehammer via Hamar naar Gjøvik

De historische stoomraderboot Skibladner rijgt zoals bekend de stadjes rondom het Noorse Mjøsameer aan. Hetzelfde geldt voor Mjøstrakk, een bewegwijzerde fietsroute die begint bij de Olympische stad Lillehammer en helemaal om Noorwegens grootste meer heenloopt.

7. Jœren, van Egersund naar Stavanger

Het gebied rondom Brusand is in Noorwegen bekend om zijn vlakke kustlandschap en zijn bijzondere licht. Hier is bij Orresanden het langste strand van Noorwegen te vinden. De route voert fietsers door de Noorse ‘oliehoofdstad’ Stavanger, waar in de oude binnenstad de houten witte huisjes een bezoek meer dan waard zijn.

Stavanager haven zeezicht8. Het Telemarkkanaal, fietsen van Skien naar Dalen

Een aantrekkelijke fietsmogelijkheid in de regio Telemark. Er kan worden gekozen tussen een moeilijke, lange route en een gemakkelijke korte. Wie in Skien in het zuiden de kanaalboot neemt naar Bandaksjøen (meer) vindt daar het beroemde Dalen Hotel. Dit is een prima vertrekpunt voor een uitdagende route. Wie het wat gemakkelijker wil hebben wordt aangeraden in Lunde te beginnen.

Campings Telemark9. Fietsen door Numedal, van Geilo naar Kongsberg

Deze fietsroute begint in het bergdorpje Geilo. Zorg voor warme kleding, daar de route over drie bergpassen voert. Wie een lichtere tocht wenst moet proberen een lift te krijgen naar Ånevatn. Wie hier begint rijdt de hele weg bergaf. Onderweg passeren de fietsers de staafkerk van Uvdal. Het eindpunt ligt in het zilvermijnstadje Kongsberg.

10. De Atlantische Route

De Atlantische Route in het Noorse fjordengebied strekt zich uit over een groot aantal bruggen in het fraaie kustgebied van westelijk Noorwegen. Je kunt hier leuke kleine vissersplaatsjes bezoeken, alsmede de bekende vuurtoren van Ona en de steden Molde en Kristiansund.

Kristiansand Noorwegen11. Rallarvegen, fietsen van Haugastøl naar Flam

De Rallarvegen, op het bergplateau Hardangervidda in Noorwegen, is misschien wel de populairste fietsroute in Noorwegen. De route voert van Haugastol naar het toeristische plaatsje Flam aan het Sognefjord. Het is mogelijk om de gehele route van zo’n 82 kilometer binnen één dag af te leggen. Heb je de tijd? Doe er dan wat langer over en geniet van de prachtige Noorse natuur. De beste tijd om de Rallarvegen te fietsen is van juli t/m september!

12. Fietsen in het nationale park Jotunheimen

Het Jotunheimen nationale park kent een aantal van de hoogste bergtoppen van Noorwegen. Fietsen in dit gebied is dan ook een uitdaging voor de gemiddelde fietser, echter zijn de routes en vergezichten adembenemend. Denk aan kraakheldere meren, bergtoppen nog bedekt met sneeuw en uitzicht over pittoreske bergdorpjes.

Valdresfleye route

13. De kanaalroute van Porsgrunn naar Stavanger

Het betreft één van de kortste fietsroutes van Noorwegen, een echte aanrader. De route start in Porsgrunn en gaat langs het Telemark kanaal via Dalen naar de havenstad Stavanger. Het telemark kanaal is meer dan 100 jaar geleden uit de bergen gehakt en staat sindsdien ook wel bekend als het achtste wereldwonder.

Fietsen in Noorwegen rond het Hardangerfjord

Neem je de fiets mee op vakantie? Dan is de Hardangerfjord jouw bestemming! Onlangs is er een nieuwe fietsroute geopend, die je langs de mooiste plekjes in de regio rond de Hardangerfjord leidt. De fietsroute loopt tussen Voss en Rosendal en sluit aan op nationale fietsroute nr 6, van Røros in Trøndelag tot Leirvik in Fjord-Noorwegen. Totale lengte van de route is 191 km. Op de website van Cycling Norway vind je uitgebreide informatie over de route.

Noorwegen in een prachtland om te fietsen. Of je nu in Telemark in het zuiden bent of heerlijk geniet van het hoge noorden. Meer informatie over fietsen in Noorwegen te vinden via deze website.

Comments are closed.