Reizen

Cruise Noorwegen: een unieke belevenis – voorbeeld cruises & tips!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Een cruise door Noorwegen is een ideale manier om het prachtige land te ontdekken. Noorwegen beschikt namelijk over één van de langste kustlijnen ter wereld. Deze diverse kustlijn loopt van de Noordzee in het uiterste zuiden van Noorwegen tot aan de Barentszzee in het uiterste Noorden. Daarnaast lopen de magische Noorse fjorden diep het binnenland in. Varend door deze fjorden, gelegen in prachtige landschappen met watervallen, gletsjers, bergen en groenrijke natuur, levert een cruise door Noorwegen panoramische beelden op.

Met daarnaast een bezoek aan één van de Noorse steden, zoals Bergen of de hoofdstad Oslo, maak je tijdens je cruise eveneens kennis met de Noorse tradities en cultuur! Ga terug in het verleden van de Vikingen in Trondheim, spot het magische Noorderlicht of doe de wandeling naar de Preikestolen. Kortom, een cruise door Noorwegen is een unieke en onvergetelijke ervaring.

Cruise door de Noorse fjorden

De keuze is gemaakt voor een cruise door Noorwegen, maar welke past nu het beste bij de wensen? Vooraf is het handig om alvast enigszins te bedenken welke plekken absoluut onderdeel moeten zijn van de cruise. Op basis daarvan zijn al enkele selecties te maken. Mocht er nou nog helemaal geen idee zijn, dan helpen we onderstaand een handje met een overzicht van de vele mogelijkheden die er zijn wat betreft een Noorse cruise!

Cruise door de Noorse fjorden

Cruise door het Westelijk fjordengebied

Het Westelijk gelegen fjordengebied in Noorwegen is een erg populaire bestemming voor Noorwegen liefhebbers en voor het maken van een cruise. En dit is niet zonder reden! In deze regio bevinden zich adembenemende mooie fjorden zoals het Geirangerfjord, Nærøyfjord, Nordfjord en het Sognefjord. Gelegen in een groenrijke omgeving vol bossen, meren, gletsjers en watervallen. Zo grenst het nationale park Hardangervidda met al haar natuurpracht aan het westelijk fjordengebied.

Cruise Noorwegen Geiranger

Verder is er volop cultuur en traditie te vinden in en rondom Noorse steden in dit gebied als Bergen, Alesund en het dorpje Flåm. Zo is Bergen een sfeervolle stad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de oude hanzekade en UNESCO Werelderfgoed Bryggen of de bekende vismarkt. Geniet van het uitzicht over het fjord vanaf de berg Fløyen. Menig cruise door Noorwegen begint in Bergen of doet de deze plaats aan onderweg.

Veel cruises in Noorwegen doen de regio Geiranger aan. Het gelijknamige fjord is een ware belevenis. Varend door het diepblauwe fjord geniet je vanaf het cruiseschip van prachtige vergezichten en onderweg passeer je diverse watervallen, zoals de Zeven Zusters. Vanuit het dorpje Geiranger is het mogelijk om een ritje te maken over de bergweg Trollstigen en te genieten van een uitzicht over het fjord.

In deze regio bevindt zich ook het langste en diepste fjord van Noorwegen, namelijk het Sognefjord. Een aftakking van dit fjord, het Nærøyfjord, is UNESCO Werelderfgoed en een erg populaire cruise bestemming. Dit smalle fjord is op het smalste punt slechts 250 meter breed. Een echte belevenis dus wanneer je met een cruise langs de steile fjord wanden vaart.

Nærøyfjord

Verder doet menig cruise door Noorwegen Flam aan. Dit plaatsje is ook wel bekend van misschien wel de mooiste treinrit ter wereld, de Flåmsbana. Je kan hier eigenlijk niet komen zonder dat er een groot cruiseschip ligt aangemeerd in het dorpje. De regio rondom het Sognefjord is met het nationale park Jotunheimen en de Jostedalsbreen tevens een erg gewilde plek voor wandelaars.

Cruise richting de Noordkaap

Zo kan in veel gevallen een bezoek aan de Noordkaap onderdeel zijn van de reis. In ongeveer 15 dagen is het al mogelijk om direct vanaf Rotterdam te vertrekken, waarbij het noorden van Noorwegen wordt bezocht. Onderweg behoren daarnaast bijvoorbeeld een bezoek aan het Geirangerfjord en de bekende bergkam Romsdalseggen tot de mogelijkheden. Het is goed om te weten dat er vaak diverse routemogelijkheden worden aangeboden bij een cruise richting de Noordkaap. Kijk dus vooral goed welke plekken absoluut onderdeel moeten zijn van de reis en kies vervolgens het best passende reisschema. Wel is het goed om in het achterhoofd te houden, dat bij een keuze voor een cruise richting de Noordkaap, vaak rekening dient te worden gehouden met gemiddeld een wat hogere prijs. Verderop in dit stuk zullen we ingaan op de diverse betrouwbare reisorganisaties waar de cruises zijn te boeken.

Een bijzondere cruise richting de Noordkaap is de Hurtigruten. Wellicht dat dit type reis niet direct is besteed aan de reiziger die wat meer luxe wil onderweg, maar we willen deze cruise toch even benoemen. De Hurtigruten is eigenlijk een lijndienst die naast vracht, met name passagiers vervoert. Onderweg zal er dan ook regelmatig worden gestopt voor het laden en lossen van vracht, wat direct een bijzondere beleving is aangezien je als passagier onderdeel bent van het dagelijks leven van de Noorse bevolking.

Hurtigruten Noorwegen cruise

De sfeer op de Hurtigruten is erg informeel, aangezien het natuurlijk wat minder groot is aan boord dan bij een reguliere cruise. De hutten zijn daarnaast ook eenvoudiger. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat dit dus geen standaard cruise is door Noorwegen. Gezien het feit dat de Hurtigruten een lijndienst betreft, vaart er iedere dag wel een schip af vanaf de stad Bergen.

In 12 dagen is het al mogelijk om deze klassieke cruise van Bergen naar Kirkenes en weer terug naar Bergen te boeken. Echter behoren ook kortere reisroutes tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld van Kirkenes naar Bergen (6 dagen), van Bergen naar Kirkenes (7 dagen) en van Bergen en Kirkenes naar Trondheim (11 dagen). De prijs van deze cruise fluctueert, maar is zoals wellicht al werd verwacht lager dan de reguliere Noorse cruises. Wel is er een maximum prijs, maar deze kan lager uitvallen, aangezien de prijs afhankelijk is van het aantal passagiers dat meegaat.

Korte cruise langs de Preekstoel in het Lysefjord

Naast meerdaagse cruises is het ook mogelijk om tijdens in een vakantie in Noorwegen een dag cruise te doen. Dit is zeker een aanrader aangezien je op het water pas echt ervaart hoe immens de fjorden zijn. Voorbeeld van dag cruises zijn de cruise door het Lysefjord in de regio Rogaland in het zuiden van Noorwegen.

Cruise langs Preikestolen Noorwegen

Deze prachtige cruise voert door het ruim 40 kilometer lange fjord langs de Preikestolen, watervallen en kleine eilandjes. Cruises zijn op meerder plaatsen te boeken en vertrekken o.a. vanaf Lysebotn en Stavanger.

Spot het Noorderlicht tijdens een cruise

Een plek om het Noorderlicht te spotten is de plaats Tromsø. Deze Noorse stad ligt boven de poolcirkel waardoor het in de Winter nauwelijks licht is en in de Zomer genoten kan worden van de middernachtzon. Vanuit Tromsø is het zowel mogelijk om meerdaagse cruises te doen of een dag cruise te boeken. Een absolute aanrader om vanaf het fjord op de eerste rij dit natuurverschijnsel te ervaren!

Wat is de beste reistijd voor een cruise?

De meeste cruises in Noorwegen vertrekken in de periode tussen april en oktober. Hierbij is de kans op mooi weer het grootst in de periode van juni t/m augustus. Dit is dan ook de meest ideale periode voor een cruise. Noorwegen wordt steeds populairder en frequenter bezocht door toeristen. Dit heeft invloed op het prijsniveau. Zo liggen in het hoogseizoen van juni t/m augustus de prijzen wat hoger, ook voor een cruise.

Cruise Noorwegen

Gekeken naar prijs is het advies om buiten deze periode een cruise te boeken, bijvoorbeeld in april/mei of september/oktober. Buiten het feit dat de prijzen lager liggen profiteer je in de Lente periode en het najaar ook nog eens van een divers landschappen en weersomstandigheden.

Wat is het ideale vertrekpunt?

Een cruise naar Noorwegen kan op verschillende manieren gestart worden. Zo vertrekken er cruiseschepen vanuit verschillende Europese havens zoals Rotterdam & Hamburg. Daarnaast is het mogelijk om direct op Noorwegen te vliegen en vanuit hier de cruise te starten. Zo is Bergen een erg populaire bestemming om een cruise te starten. Maar ook vanuit steden als Stavanger, Trondheim, Oslo en Ålesund vertrekken er diverse cruises.

Waarom een cruise?

Een meer ontspannender manier dan varen door de Noorse natuur en langs de Noorse kustlijn bestaat er eigenlijk niet. Vanaf het cruise schip geniet je van al het natuurschoon dat Noorwegen te bieden heeft. En dat met maximale comfort zoals een eigen kamer en volop eetgelegenheden en amusement aan boord. Een feestende menigte hoef je op een cruise door Noorwegen doorgaans niet te verwachten. De meeste cruise vakantiegangers kiezen bewust voor deze vorm van reizen vanwege de rust en de unieke manier om Noorwegen te ontdekken!

Flam Noorwegen cruiseschip

Natuurlijk zijn er ook genoeg andere manieren voor een onvergetelijke reis door Noorwegen. Zo is het land uitermate geschikt voor een rondreis per auto, vliegtuig of zelfs trein.

Cruise boeken: waar te beginnen

Op internet zijn er genoeg aanbieders van cruises te vinden. Bedenk eerst voor jezelf welke bezienswaardigheden in Noorwegen je wilt zien en welke fjordengebieden je voorkeur genieten. Daarnaast hebben het vertrekpunt (Nederland of Noorwegen), de reisduur, het budget en de mate van duurzaamheid invloed op je keuze. Maak ook gebruik van reviews om je uiteindelijke keuze te bepalen. Er zijn tevens prijs vergelijkers in de markt die cruises door Noorwegen vergelijken. Klaar om te boeken? Bekende aanbieders van cruises in Nederland zijn TUI, Kras en Norske.nl! Op de website van Visit Norway vind je binnen handomdraai een cruisemaatschappij die bij je past.

Comments are closed.