Noordkaap Noorwegen

De Noordkaap in Noorwegen: een unieke bestemming in Noorwegen

De Noordkaap, of ‘Nordkapp’ in het Noors, wordt vaak beschouwd als het noordelijkste puntje van Europa. Gelegen op een indrukwekkend plateau, biedt het een onvergetelijk uitzicht op de eindeloze oceaan en de middernachtzon. Wanneer je op de Noordkaap staat, bevind je je op een locatie waar de Atlantische Oceaan de Noordelijke IJszee ontmoet. Een monument in de vorm van een wereldbol, geplaatst op de Noordkaap, is een populair fotopunt voor bezoekers en markeert dit unieke punt in de wereld. Vanaf dit plateau van de Noordkaap hebben bezoekers een panoramisch uitzicht over de Barentszzee.

Noordkaap monument

Geografisch gezien wordt de Noordkaap vaak beschouwd als het noordelijkste puntje van het Europese vasteland. Feitelijk is het werkelijke Noordelijkste punt Knivskjellodden, maar de Noordkaap is vanwege zijn iconische status het meest bezochte (en bekendste) punt. De Noordkaap bevindt zich op het eiland Magerøya, dat deel uitmaakt van de gemeente Nordkapp in de provincie Troms og Finnmark. Voor de liefhebber: de exacte coordinaten van de Noordkaap in Noorwegen zijn: 71°10′21″ NB (Noorderbreedte).

Hoe kom je het makkelijkste bij de Noordkaap in Noorwegen?

Er zijn verschillende manieren om de Noordkaap in Noorwegen te bereiken. Veel reizigers kiezen voor een rondreis naar de Noordkaap, waarbij ze vanuit verschillende delen van Noorwegen of zelfs Europa vertrekken. Je doet dan via een georganiseerde reis diverse delen van Noorwegen een bezoek en je komt dan ook langs bij de Noordkaap. Dit kan vaak via georganiseerde busreizen of bijvoorbeeld een cruise. Voor de avontuurlijke reiziger is de reis naar de Noordkaap via de weg een onvergetelijke ervaring, met adembenemende landschappen en bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er dus ook cruises naar de Noordkaap die je een uniek perspectief van de Noordkaap geven vanaf de zee gezien. Het is ook mogelijk om met de auto bij de Noordkaap te komen De Noordkaap is toegankelijk via de E69, die door het prachtige landschap van Noord-Noorwegen loopt. Deze weg leidt je naar de parkeerplaats van het Nordkapphallen complex, vanwaar je te voet naar het bekende monument in de vorm van een wereldbol kunt wandelen. Wat je ook kies: de reis naar de Noordkaap is een avontuur op zich en absoluut één van de hoogtepunten die Noorwegen rijk is.

Welke slaapmogelijkheden zijn er bij de Noordkaap?

Hoewel de Noordkaap zelf een afgelegen bestemming is, zijn er in de omgeving van de Noordkaap diverse accommodatiemogelijkheden. Honningsvåg (klik voor accommodatie) is met ongeveer 33 kilometer afstand de dichtstbijzijnde (wat grotere) stad en biedt een scala aan overnachtingsmogelijkheden, variërend van hotels en pensions tot campings en vakantiehuisjes. Het dorpje Skarsvåg (klik voor accommodatie) ligt nog dichterbij, maar is wel wat kleiner. Voor diegenen die hun reis naar de Noordkaap echt memorabel willen maken, is er de mogelijkheid om te verblijven in het Nordkapphallen complex, direct aan de Noordkaap. Hier kun je de middernachtzon of het noorderlicht ervaren zonder de drukte van andere toeristen.

Vertrek goed voorbereid naar de Noordkaap

Een bezoek aan de Noordkaap is een ervaring als geen ander, maar vereist wel enige voorbereiding. Eigenlijk is dit niets nieuws; iedere reis kent tenslotte de nodige voorbereidingen. Maar toch willen we je enkele tips mee op reis geven zodat je niets over het hoofd ziet!

  1. Kleding: Het weer kan zeer veranderlijk zijn, zelfs in de zomer. Neem daarom laagjeskleding mee, waaronder thermokleding, een waterdichte jas, muts en handschoenen. Het voordeel van meerdere lagen met kleding is dat je eenvoudig wat uit kunt trekken als het toch te warm is. En dan gaat het motto ”beter te veel dan te weinig” zeker op. Vergeet dan ook zeker geen rugzak om de kleding die je uittrekt in op te bergen.
  2. Tijd van bezoek: Als je de middernachtzon wilt ervaren, plan je reis dan tussen medio mei en eind juli. Voor het Noorderlicht is de beste periode tussen september en maart.
  3. Navigatie: Hoewel de wegen goed zijn aangegeven, is het handig om een betrouwbare GPS of kaart bij je te hebben, vooral als je besluit om zelf naar de Noordkaap te rijden. Gelukkig hebben de meeste mensen nu een smartphone; een goede tip is om de offline kaarten van Google Maps te downloaden voor jou regio. In dit geval dus de Noordkaap Noorwegen. Hoe je de offline kaarten van Google Maps download lees je op de site van Google.
  4. Reserveringen: De Noordkaap is een toeristische trekpleister. Vooral in het hoogseizoen kan het druk worden. Het is aan te raden om je accommodatie en eventuele cruises naar de Noordkaap van tevoren te boeken zodat je zeker weet dat je accommodatie hebt.

De Noordkaap in Noorwegen is zonder twijfel een van de meest unieke en fascinerende bestemmingen in Europa. Of je nu kiest voor een rondreis, een cruise of gewoon een kort bezoek, de ervaring van staan aan het einde van de wereld is iets dat je voor altijd zal koesteren.