Fly Drive Noorwegen

Fly drive Noorwegen: onbezorgd naar fjorden, natuurparken en de Noorse luxe

Na de landing op het vliegveld van Oslo wacht je bij de kofferband. Sneller dan verwacht zie je jouw koffer voorbijkomen. Je pakt hem en loopt naar de uitgang van het vliegveld. Je haalt nog even snel de sleutels van je huurauto op en stapt lekker in. Je fly drive Noorwegen is begonnen!

Het grote voordeel van deze manier van reizen is het gemak. Je hebt een vlucht en een huurauto, eventueel aangevuld met accommodaties. Op deze pagina leggen we je alles uit over een fly en drive in Noorwegen. We kunnen alvast verklappen dat de kans groot is dat je over een minuut of tien meteen wilt boeken.

Wat is een fly drive Noorwegen?

Voordat we écht gaan beginnen, leggen we je graag uit wat precies een fly drive is. De letterlijke vertaling helpt je al een heel eind op weg. Het komt namelijk neer op vliegen en rijden. Je vliegt naar je bestemming, in dit geval de luchthaven van Oslo, Stavanger, Trondheim of een andere bekende Noorse stad. Daarna wacht je op je bagage en even later stap je in je huurauto. Met deze auto ga je het prachtige Noorse landschap verkennen.

Een fly en drive door Noorwegen kun je in je eentje doen, met een groep vrienden of met je gezin. Het concept is eigenlijk voor iedereen geschikt.

Basis fly drive

Er zijn twee soorten fly en drive. De eenvoudige versie is dat je alleen een vlucht en een huurauto boekt. De rest regel je zelf. Met de rest bedoelen we accommodaties, eten en eventueel excursies. Dat dit een prima optie is, leggen we straks nog uit.

Het voordeel van basis fly drive is de flexibiliteit. Stel dat je in een plaats terecht bent gekomen waar je wilt blijven, dan kan dat moeiteloos. Het nadeel is dat je actief op zoek moet naar overnachtingsplaatsen. In het hoogseizoen levert dit weleens problemen op.

Volledige verzorging

Als je nergens over na wilt denken, kies je voor een volledig verzorgde fly drive. Behalve je vlucht en huurauto zijn ook de overnachtingen al geboekt, eventueel met maaltijden inbegrepen. Je hoeft dus alleen kleren, paspoort (en rijbewijs!) en geld mee te nemen. De rest is geregeld. Dit zorgt voor zekerheid, maar is wat minder flexibel.

Welke gebieden zijn geschikt voor een fly en drive in Noorwegen?

Noorwegen is een heel ander land dan Nederland (en België). Waar het in Nederland zoeken is naar ruimte, zeker als je in de Randstad woont, ben je in Noorwegen eerder op zoek naar bebouwing en mensen. Het is een uitgestrekt land, dat bijna negen keer zo groot als Nederland is. Qua inwoneraantal komt Noorwegen echter niet eens aan een derde van Nederland.

Als je op de kaart kijkt, is Noorwegen ook best een vreemd land. Het is veel langer dan dat het breed is. En dan heb je nog al die inhammen en meren, waardoor het een uitdaging is om van noord naar zuid of andersom te rijden. Laat je niet ontmoedigen, voor een fly drive is Noorwegen heel geschikt. We geven hieronder voorbeelden van reizen die je kunt boeken.

De fjorden

Veel mensen denken bij Noorwegen meteen aan fjorden. Terecht overigens, want hoewel Noorwegen meer te bieden heeft, zijn de fjorden uniek. Als je de fjorden tijdens een fly drive vakantie wilt ontdekken, kun je het beste op Oslo, Stavanger of Bergen vliegen. Wij zouden voor Oslo kiezen. Waarom? Het is een hartstikke leuke stad. En vanuit Oslo rijd je een prachtige route naar de fjorden.

Je kunt eerst naar het noorden rijden, richting Hamar en Lillehammer. Sportliefhebbers kennen deze plaatsen van de Olympische Winterspelen van 1994 en de vele schaatswedstrijden die nog altijd in het Vikingskipet in Hamar worden verreden.

Na Lillehammer rijd je in westelijke richting naar de fjorden. Noorwegen heeft verschillende pareltjes voor je. Het symbool van de vele fjorden is de stad Bergen. Deze internationale stad is rijk aan tradities en wordt de stad van de zeven bergen genoemd. Het uitzicht op de stad is fenomenaal.

Na de fjorden rijd je weer terug naar Oslo, uiteraard met diverse tussenstops. Deze reis duurt tien dagen, waarin je de mooiste stukken van het zuiden en zuidwesten van Noorwegen ziet.

De middernachtzon of het noorderlicht

Als je naar het noorden van Noorwegen wilt, ben je wat langer onderweg. Niet alleen omdat het verder vliegen is, maar ook omdat er vanuit Nederland niet rechtstreeks naar dit gebied wordt gevlogen. De beste optie is om naar Oslo te vliegen en daar over te stappen op een binnenlandse vlucht.

Noorwegen heeft zo’n 45 vliegvelden. Dat komt ook door de soms lastige bereikbaarheid over de weg. Niet dat de wegen slecht zijn, maar de geografie van Noorwegen is nu eenmaal niet geschikt voor snelle verplaatsingen per auto.

Als je het prachtige en rustige noorden wilt ontdekken, is Tromsø een prima uitvalsbasis. Tromsø ligt boven de poolcirkel en heeft een gemiddelde jaartemperatuur van twee graden Celsius. Je hebt dus wel een jas nodig.

Tromsø wordt het Parijs van het noorden genoemd. Als je er bent, zie je meteen waarom. Vanuit deze plaats kun je het noorden ontdekken. In de zomermaanden heb je daar in theorie 24 uur per dag de tijd voor. De zon gaat dan namelijk niet onder. Ook in de winter is het er goed toeven. Dan wordt het overdag niet licht, maar krijgt de lucht een mooie gloed van de sneeuw. En de absolute trekpleister van de Noorse winter is het noorderlicht. Dit moet je eens in je leven gezien hebben.

Tijdens je fly en drive door Noorwegen-noord is een bezoekje aan de Noordkaap eveneens een must. Technisch gezien is het niet het meest noordelijke punt van Europa, maar de kans is groot dat je nooit meer hoger gaat komen.

De grote tour door Noorwegen

We hebben je een fly drive Noorwegen in het zuiden en het noorden laten zien. Maar waarom kiezen als dat niet hoeft? In theorie kun je vanuit Oslo helemaal naar de Noordkaap. Dan ben je alleen wel écht lang onderweg. Je mag gerust uitgaan van drie weken tot een maand, uiteraard met de nodige tussenstops.

In ‘onze’ grote tour hebben we vooral gekeken naar de hotspots in het zuiden en het midden van het land. Nu zeggen we er wel meteen bij dat Noorwegen dermate veel te bieden heeft dat je reis altijd te kort is. Wat natuurlijk een goed teken is.

Wat kun je tijdens de grote tour van de fly en drive Noorwegen verwachten? Je brengt een bezoekje aan grote steden, zoals Oslo, Trondheim en Bergen. Daarnaast wachten spectaculaire watervallen, grote fjorden en ongelooflijke vergezichten op je. Ga mee op een excursie door de Geirangerfjord en Sognefjord. Dit zijn de mooiste van het land.

Ook tijdens het rijden valt het er genoeg te genieten. Je rijdt onder meer over de beroemde Atlantic Road. Deze weg van ruim acht kilometer gaat door de zee en heeft een uniek verloop. Ook de Trollstigen ligt op de route. Deze ‘trollenroute’ slingert in 11 haarspeldbochten naar een hoogte van net geen 900 meter. Zorg ervoor dat je telefoon vol is. Je blijft namelijk foto’s maken.

Waar overnacht je?

Mensen die kiezen voor een flexibele fly en drive door Noorwegen, moeten zelf de overnachtingen regelen. De gedachte levert je misschien wat stress op, maar Noorwegen is een ideaal land om op zoek te gaan naar een slaapplaats. Het aanbod is bovendien erg divers.

Laten we beginnen met de hotels. Deze heb je in alle vormen en prijsklassen. Je kunt voor op en top luxe gaan, maar net zo goed voor een prijsvriendelijk (maar kwaliteit uitstekend) hotel. Noorwegen heeft een aantal skigebieden. In de zomer is het daar veel minder druk dan in de winter. Daar kun je dus makkelijk een hotelletje scoren.

Vind je een hotel te luxe of te duur? Geen probleem. Noorwegen heeft ook hostels, motels en appartementen. Het is ook mogelijk om een caravan of tent te vinden op een van de vele kampeerterreinen.

De typisch Noorse hytte

Vraag aan een inwoner van Noorwegen waar je moet overnachten en de kans is groot dat ze je adviseren om voor een hytte te kiezen. Een hytte is de Noorse variant van een hut. Dat is het dan ook. In een hytte is er geen elektriciteit, geen televisie en soms zelfs geen water. Dit klinkt primitief, maar zeg dit alsjeblieft niet als je in Noorwegen bent. Noren houden van rust en voor hen is een verblijf in een hytte de ultieme luxe.

Er zijn trouwens nog talloze unieke overnachtingsplaatsen. Een vuurtoren bijvoorbeeld, een boomhut of een hotel bij een waterval. Het grote voordeel van een fly en drive door Noorwegen is dat je veel zelf kunt bepalen.

Fly drive Noorwegen: dit moet je nog weten

Natuurlijk is het lekker om je onderweg te laten verrassen. Maar het is wel handig om enigszins te weten wat je aantreft. Hieronder maken we een opsomming van belangrijke zaken, zoals het wegennet, de inwoners van Noorwegen en natuurlijk het eten.

De Noorse keuken: heerlijk, maar duur

Laten we meteen maar beginnen met het eten. Dat heeft namelijk twee kanten. De leuke kant is dat de Noorse keuken heerlijk is. Vlees, vis, vegetarisch, voor iedereen is er genoeg te kiezen. Qua vlees heeft Noorwegen enkele unieke gerechten, zoals eland, rendier en korhoender.

Noorwegen wordt omgeven door water. Het is dan ook logisch dat je er prima vis kunt eten. Noorse kabeljauw is heerlijk, net als de Noorse zalm. En als je een liefhebber van schaal- en schelpdieren bent, is de koningskrab een aanrader. Andere lekkernijen zijn brunost (een bruine, zoete kaas) en zeewier.

Het mindere nieuws is dat Noorwegen duur is. Uit eten gaan kost meer dan je gewend bent. Dit kun je oplossen door goedkopere restaurants te zoeken. Of haal je eten bij de supermarkt en maak het klaar op de camping. Dan ben je wat minder kwijt.

En je betaalt niet met euro’s, maar met Noorse kronen. Eén kroon is ongeveer 0,08 eurocent waard.

De Noren: vriendelijk, maar op zichzelf

Noren zijn over het algemeen erg aardige mensen, ze zijn alleen wel behoorlijk op zichzelf. Zo is het niet gebruikelijk dat je zomaar iemand aanspreekt. Dit kan natuurlijk wel, maar verwacht geen hele gesprekken zoals in bijvoorbeeld New York gebeurt. Noren voeden hun kinderen ook op met de wijze raad om zeer voorzichtig te zijn met mensen die ze niet kennen. Wat eigenlijk niet meer dan logisch is.

We gaan ervan uit dat je Noors niet echt op niveau is. Gelukkig kun je je in grote delen van het land prima met Engels redden. Noren spreken, net als Nederlanders, hun talen prima.

De wegen

Het Noorse wegennet is goed, maar wel anders dan je gewend. Noorwegen kent namelijk weinig snelwegen. Die zijn er wel rond de grote steden, maar als je van zuid naar noord rijdt, zal je dit voornamelijk over wegen doen waar je maximaal 80 kilometer per uur mag rijden.

Houd trouwens goed in de gaten of de wegen op je route wel open zijn. Met name in het noorden wil het weleens sneeuwen, en niet alleen als het volop winter is.

Wat is de beste tijd voor een fly drive in Noorwegen?

Heb je al zin om een fly en drive Noorwegen te boeken? Wij snappen dat maar al te goed. Het is immers een prachtig land en lekker rustig, een ideale combinatie voor een fly en drive.

Wat de beste tijd voor je reis is, hangt af van je wensen. Wil je zeker weten dat alle wegen open zijn en ook nog een beetje van de warme zon genieten? Dan kies je voor de zomermaanden en voor het zuiden van Noorwegen. Het klimaat is er vergelijkbaar met Nederland.

Als je het noorderlicht wilt zien, is de winter de beste periode. Tussen november en maart maak je een grote kans om het noorderlicht te mogen aanschouwen. In de winter kun je prima een fly drive door Noorwegen doen. Neem alleen wel dikke kleding mee en houd er rekening mee dat je onderweg extreem weer tegen kunt komen. Bij ons hebben de zomer en het late voorjaar dan ook de voorkeur.