Noorderlicht Noorwegen

Noorderlicht in Noorwegen: alles wat je moet weten

Het Noorderlicht, ook bekend als het Aurora Borealis, is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld. En waar beter om dit fenomeen te ervaren dan in het prachtige landschap van Noorwegen? Op deze pagina vertellen we je alles over het Noorderlicht in Noorwegen. We vertellen je onder andere wat de beste reistijd is om het Noorderlicht te zien, welke plaatsen je het beste kunt bezoeken voor het mooiste zicht en natuurlijk hoe je je het best kunt voorbereiden.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht is een natuurlijk lichtverschijnsel dat voorkomt in het poolgebied. Het ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon botsen met de atmosfeer van de aarde, wat resulteert in een dans van licht en kleur aan de nachtelijke hemel. De kleuren variëren van groen, paars tot roze en zelfs rood.

De beste tijd om te gaan?

De beste periode om het Noorderlicht in Noorwegen te zien is van eind september tot eind maart. Gedurende deze maanden zijn de dagen kort en de nachten lang en donker, wat ideale omstandigheden biedt voor het waarnemen van de aurora’s. December en januari, met hun langste nachten, bieden vaak de meeste kansen op een goede show. Hou dus zeker rekening met dat je gaat in het juiste jaargetij. Dan heb je altijd de ideale omstandigheden voor het mooiste Noorderlicht.

De beste plekken in Noorwegen

Noorwegen is een relatief groot en uitgerekt land. Zuid Noorwegen ligt het dichts bij ”ons” en zal er dus niet veel te merken zijn van het Noorderlicht. Hoe verder (en hoger) je richting het Noorden vertrekt, hoe dichter je bij de Noordpool komt en hoe beter het Noorderlicht ook waarneembaar zou zijn. De beste steden en gebieden voor het zien van het Noorderlicht vind je hieronder:

  1. Tromsø: Een van de meest populaire steden om het Noorderlicht te jagen. Buiten de stad vind je talloze kijkplekken met minimale lichtvervuiling. Volgens veel kenners is Tromsø de plaats om het Noorderlicht te zien.
  2. (De) Lofoten: Deze eilandengroep biedt een adembenemend landschap en is een ideale achtergrond voor het Noorderlicht.
  3. Alta: Vaak aangeduid als ‘The City of Northern Lights’, deze stad in Finnmark biedt ook diverse excursies aan.
  4. Kirkenes: Dicht bij de Russische grens, is deze stad een andere populaire bestemming voor aurorajagers.

Hoe kom je er?

De meeste internationale bezoekers vliegen naar Oslo en nemen vervolgens een binnenlandse vlucht naar hun gekozen bestemming. Vanuit deze steden zijn er tal van excursies en tours beschikbaar die je naar de beste kijkplekken leiden, vaak ver weg van lichtvervuiling. Natuurlijk kun je ook wanneer je met een rondreis door Noorwegen met de auto bezig bent een strategische stop inplannen in één of meer van bovenstaande gebieden/steden.

Voorbereidingen treffen

Als je het Noorderlicht wilt aanschouwen is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Zo wordt jouw Noorderlicht beleving op de best mogelijk manier waargenomen. Onze tips lees je hieronder.

  1. Warm kleden: De winter in Noorwegen kan extreem koud zijn, dus zorg voor thermische kleding, handschoenen, mutsen en warme laarzen. Je wilt natuurlijk zonder in de kou te zitten kunnen genieten van het Noorderlicht.
  2. Camera instellingen: Als je van plan bent foto’s te maken, zorg er dan voor dat je weet hoe je je camera moet instellen voor nachtfotografie. Een statief is dan ook essentieel. Natuurlijk kun je ook de camera van je telefoon gebruiken – deze zijn vandaag de dag ook meer dan goed – maar doorgaans krijg je met een professionele camera de beste resultaten.
  3. Geduld: Het Noorderlicht is een natuurverschijnsel en er zijn geen garanties. Het vergt vaak geduld en meerdere pogingen om het licht te zien.
  4. Apps: Er zijn verschillende apps die voorspellingen doen over de waarschijnlijkheid van het Noorderlicht. Ze kunnen handig zijn om je nacht te plannen. We adviseren dan ook om de juiste apps te downloaden voordat je op reis gaat. Je vindt deze apps door te zoeken in de Google Play store of App store op bijvoorbeeld ”Noorderlicht”.

Klaar om naar het Noorderlicht in Noorwegen te gaan?

Het Noorderlicht in Noorwegen zien is een onvergetelijke ervaring. Met de juiste voorbereiding en een beetje geluk, ben je getuige van een van de meest verbazingwekkende schouwspelen die de natuur te bieden heeft. Zorg dat je warm bent ingepakt, wees geduldig en geniet van elk moment.