Als je emigreert zul je ook op zoek moeten naar woonruimte. In Noorwegen kun je een huis (hus/bolig) huren(leie) of kopen (til salgs). Er zijn verschillende die het aanbod weergeven. De meest uitgebreide is finn.no. Je vindt hier niet alleen veel aanbod in en rondom de steden Bergen, Oslo en Stavanger maar ook in de buitengebieden staan prachtige huizen, campings en horeca gelegenheden te koop.
- Vereniging eigen huis / Huseiernes Landsverbund • Hier kunnen particulieren en bedrijven lid van worden. De HL geeft aan leden gratis juridische, technische en economische raad. De website van HL staat vol met interessante informatie.
- rubrikk.no
Bedrijfspanden vind je ook op finn.no onder het kopje næringsmarked.
Eerst proeven aan Noorwegen?
Wil je eerst kijken of Noorwegen wat voor jou is? Je kan dan overwegen om eerst een verkennende rondreis te maken. Dit doe je bijvoorbeeld via één van onderstaande Noorwegen experts. Je kunt hier allerlei Rondreizen door Noorwegen boeken met verschillende bestemmingen of routes.
Populairste reis aanbieders naar Noorwegen:
Zelf regelen:
Tips bij kopen van je droomhuis in Noorwegen
Het kopen van een huis verloopt iets anders dan in Nederland. een veel gehoorde opmerking is “je hebt het pas gekocht als je de sleutel hebt”. Een huis wordt aangeboden meestal via de makelaar of notaris. In de buitenstedelijke gebieden is het echter vaak de bewoner / eigenaar die de bezichtigingen zelf doet.
Het is belangrijk je goed te informeren over tal van zaken. Zo is er niet altijd een taxatierapport of is dit gedateerd. Een taxatierapport vermeld veel zaken en is vaak veel uitgebreider dan in Nederland.
De eigenaar vult ook zelf de bekende gebreken in. In veel gevallen heeft de verkoper ook een ‘Boligkjøperforsikring’ , een rechtsbijstandsverzekering mochten er problemen achteraf zijn.
In het taxatierapport zijn alle ruimten apart beschreven.
De waardebepaling heeft te maken met vele factoren. Er is een herbouwwaarde, een technische waarde en vaak is elke bebouwing apart gewaardeerd. Bij objecten met grote stukken grond kan ook het jachtrecht, de kwaliteit van de bomen of bijvoorbeeld de aanwezigheid van een eigen stukje strand een waarde hebben.
Konsesjon is een gemeentelijke verordening die aangeeft of er bijvoorbeeld woonverplichting op het object zit of bij een boerderij bijvoorbeeld ‘driveplikt’ als het bedrijfsmatig beruikt moet worden.
In veel gemeenten is er een verordening met woonverplichting opgenomen als het grondoppervlak boven 2.000m2 is, dit om speculatie te voorkomen. Ook de bewoning van een vakantiewoning is vaak concessieplichtig zodat niet hele dorpen spookdorpen worden. Op de website van Norsk.nl staat een uitgebreid stuk over dit onderwerp.
Een ander belangrijk punt is of er Odel of Odelsrett op het object zit. Dit heeft te maken met erfrechten van belanghebbende. Het is belangrijk dat bij aankoop het odelsrett is afgekocht of er een verklaring is dat alle belanghebbende er van afzien. Odelsrett is van toepassing op boerderijen waarbij er meer dan 5 hectare grond is. Deze stokoude wet dateert al uit circa 1600. Het is het oudste kind dat het recht heeft van eerste koop, daarna zijn/haar kinderen, vervolgens het twee na oudste kind en zijn/haar kinderen, en zo verder.
Laat altijd in het voorlopige koopcontract de ontbindende bepaling opnemen dat het object vrij moet zijn van odelsrett bij aankoop! Familieleden kunnen namelijk tot tien jaar na overdracht het object terugeisen! En als je dan geïnvesteerd hebt in je object is dat zuur geld, want daar zie je niets van terug. De makelaar notaris kan je er alles van vertellen.
Wil je op vakantie naar Noorwegen en zoek je nog een route om het land te verkennen? Ontdek dan onze route voor je rondreis naar Noorwegen waarin je in drie weken kennis maakt met al het moois dat Noorwegen te bieden heeft.