Natuur

De watervallen Husedalen hike in Kinsarvik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Noorwegen is door haar ongerepte, bergachtige en omringd door water natuur een prachtig land om te wandelen en hiken. Denk aan de wandelingen naar Preikestolen en Trolltunga. Maar één van de mooiste wandelingen is gelegen nabij Kinsarvik, in het westelijk fjordengebied. Het is de Husedalen hike/wandeling, waarbij je onderweg vier prachtige watervallen in Noorwegen tegenkomt.

Husedalen Kinsarvik
allesovernoorwegen.nl

Een tweetal van deze watervallen behoort zelfs tot de “top 100 watervallen ter wereld”. Watervallen gelegen aan de rivier de Kinso, aan de rand van het natuurgebied de Hardangervidda. De wandeling in een notendop:

  • Tijd: +/- 5 uur
  • Hoogtemeters: 640
  • Vertrekpunt: Kinsarvik
  • Watervallen: Tveitafossen, Nyastølfossen, Nykkjesøfossen, Søtefossen

Start van de hike naar Tveitafossen

De Husedalen hike start in het plaatsje Kinsarvik, gelegen in westelijk fjorden gebied op zo’n 2 uur rijden van de bekende Noorse plaats Bergen. Aangekomen in Kinsarvik rijd je vanuit het centrum over het bruggetje in de richting van “Hus” waar je vervolgens vlak voor de start van de wandeling kan parkeren.

Husedalen Kinsarvik
allesovernoorwegen.nl

De wandeling Husedalen start over een verhard pad. Je passeert een landingsplek voor helikopters aan je rechterzijde om vervolgens na zo’n 20 minuten de eerste waterval te aanschouwen, de Tveitafossen. Deze waterval bevindt zich vlak naast de krachtcentrale van Kinsarvik.

Tveitafossen no

Een steil stukje richting de Nyastølfossen

Op weg naar de tweede waterval, Nyastølfossen, heb je een tweetal mogelijkheden. Zo kan je het pad langs de krachtcentrale naar boven vlak naast de pijpleiding volgen. Dit pas is echter vrij steil en bij slecht weer kan het hier erg modderig zijn! Een alternatieve route is het weggetje aan de linkerkant van de centrale. Beide wegen komen uiteindelijk bij hetzelfde pad uit!

Husedalen waterval
allesovernoorwegen.nl

Het vervolg is een wat moeilijker stuk. Je wandelt via wat steilere paden door het loofbos zigzaggend naar boven. Na wederom ongeveer 30 minuten wandelen bereik je de twee waterval, de Nyastølfossen. Deze waterval behoort tot de top 100 watervallen ter wereld, en dat is niet voor niks! Vlak naast het pad kan je vanaf een natuurlijk plateau genieten van het uitzicht over deze prachtige waterval.

Door het dennenbos naar de Nykkjesøfossen

Het pad blijft omhooglopend, over bospaden waarbij je via natuurlijke stenen trappen diverse hoogtemeters overwint. Je loopt door een prachtig dennenbos. Na wederom zo’n 30 a 45 minuten bereik je een tweetal hutten, uitgerust met toiletten voor een sanitaire stop. Tevens een mooie plek om te genieten van een zelfverzorgde lunch. Vlak boven deze hutten bevindt zich de Nykkjesøfossen, de derde waterval van de Husedalen hike. Deze waterval is wat rustiger dan de voorgaande twee.

De vierde waterval van de Husedalen hike: de Søtefossen

Je bent inmiddels zo’n twee uur bezig aan de Husedalen hike en het slotstuk moet dan nog komen, de Søtefossen. Deze waterval bevindt zich op zo’n 30 minuten hiken van de Nykkjesøfossen en behoort net als nummer twee tot de top 100 watervallen ter wereld. Vanaf de vorige waterval loop je over een stenen plateau over een heuvel naar een meertje naar de Søtefossen. Let hier goed op de rode “trail” markeringen, deze zijn soms wat lastig te herkennen. Neem de tijd, maak prachtige foto’s en geniet van het adembenemende uitzicht.

Sotefossen-3.jpg
By Ohelwig – Own work, CC BY-SA 4.0, Link

In tegenstelling tot de heenweg ben je bij de terugweg naar de parkeerplaats nagenoeg uitsluitend aan het dalen. Deze afdeling is zeer goed te doen, al kan deze bij slecht weer in Noorwegen wel wat glad zijn. Pas dan goed op je stappen! Na ongeveer 2 uur hiken bereik je het beginpunt van de Husedalen hike en kan je voldaan op weg naar je camping, hut of hotel.

Waar overnachten voor de Husedalen hike?

De hike naar Husedalen neemt zo’n 5 uur in beslag en dus is het fijn als je in de nabije omgeving een overnachting hebt. Zo kan je optimaal uitgerust beginnen aan de hike en kan je naderhand genieten van een heerlijke maaltijd. Hou je van een camping? Dan is Kinsarvik camping een absolute aanrader. Deze camping met uitzicht over het Hardangerfjord, beschikt over zowel kampeerplaatsen als hutten. De kampeerplaatsen zijn ruim en aan het fjord gelegen. De hutten zijn goed uitgerust met bedden en kookmogelijkheden. Het sanitair op de camping is nieuw en super schoon. Vanaf de camping hoor je de watervallen al liggen, kortom een echte aanrader!

Comments are closed.