Reizen

Is een reis door Noorwegen duur? Niet met onze tips!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Noorwegen wordt door veel mensen gezien als een relatief duur (vakantie)land. En eerlijkheid gebied te zeggen dat de prijzen gemiddeld hoger liggen dan in Nederland, België en de rest van Europa, namelijk gemiddeld zo’n 35%. Echter is dit absoluut geen reden om de prachtige natuur in Noorwegen te mijden. Met onze tips geniet je relatief voordelig van een prachtige vakantie in Noorwegen!

1: Wild kamperen in Noorwegen is “gratis”

Zie je jezelf al zitten voor je tentje midden in de natuur aan een prachtig fjord? In Noorwegen geldt het allemansrecht. Dit houdt in dat je overal in Noorwegen in de buitenlucht mag kamperen. Mits je uit de buurt blijft van privé terreinen en gecultiveerd land. Uiteraard wordt er verwacht dat je op een respectvolle manier omgaat met de natuur en je kampeer spot schoon achterlaat.

Mooi weer in de Naroyfjorden

Wil je toch liever kamperen met wat meer comfort? Noorwegen kent een groot netwerk (meer dan 1.000 campings) met campings waar voor alle typen kampeerders wat tussen zit. Deze campings beschikken doorgaans over basis en luxere camping plaatsen en goed uitgeruste hutten.

2. De Noorse natuur is vrij te bezoeken!

Vlieg of rijd naar een Noorse stad zoals Bergen of Stavanger en trek erop uit in de prachtige natuur. Je wordt omringd door adembenemende fjorden, bergen & nationale parken waar je ook naar toe gaat in Noorwegen. En het mooie is dat deze natuur en de wandelingen vrij toegankelijk zijn, zoals de prachtige wandelingen naar Preikstolen, Kjerag of de Trolltunga.

Hike naar de Trolltunga

Dus waar je ook bent in Noorwegen, trek de natuur én geniet! Overal zijn goed aangegeven wandelingen, fietsroutes of nationale autowegen beschikbaar.

Preikestolen Noorwegen
©allesovernoorwegen.nl

3. Kook je eigen maaltijden

Uit eten in Noorwegen of het pakken van een terrasje kan in de papieren gaan lopen en is zeker voor de budget reiziger een dure aangelegenheid. Onderstaand een overzicht van de gemiddelde prijzen in de Noorse horeca:

ProductEuro
Cappuccino€ 4,20
Maaltijd in restaurant voor 2 personen (3 gangen)€ 80,00
Binnenlands bier (0,5 liter)€ 8,75
Buitenlands bier (0,33 liter)€ 7,95
Coca-cola (0,33 liter)€ 3,00
Water (0,33 liter)€ 2,50

Zoals je al ziet liggen met name de kosten voor alcohol, wijn & een maaltijd in een restaurant hoger dan je gewend bent in Nederland of België. Gelukkig beschikken de meeste campings, hutten & accommodaties over genoeg faciliteiten om je eigen maaltijd klaar te maken. Daarnaast zit er in bijna ieder Noors dorp wel een supermarkt. De prijzen voor levensmiddelen liggen iets hoger dan in Nederland en België. We hebben de prijzen onderstaand voor je opgesomd!

©Ferdinand Griffioen

Tip, ga naar de Kiwi, Rema 1000 of Rimi. In deze Noorse supermarkten liggen de prijzen lager dan in de duurdere supermarkten zoals de Coop, Ultra en Meny.

ProductEuro
Melk (1 liter)€ 1,75
Vers brood€ 2,50
Eieren (12 stuks)€ 3,58
Appels (1 kilo)€ 2,75
Water (1,5 liter fles)€ 1,99
Fles wijn (gemiddelde klasse)€ 14,00
Binnenlands bier (0,5 liter)€ 3,00
Aardappelen (1kg)€ 1,99
Uien (1kg)€ 2,10

Bron gemiddelde prijzen oktober 2019: https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Norway

Zoals je ziet liggen de prijzen van alcohol in Noorwegen aanzienlijk hoger dan in Nederland. Zelf nemen we altijd een doos rode wijn mee vanuit Nederland en andere boodschappen zoals kruidenmixen, blikgroente en ontbijt artikelen. En wanneer we de Noorse natuur intrekken per wandeling, fiets of auto nemen we een compleet zelf bereid lunch pakket mee voorzien van koffie, broodjes & vers fruit.

Uitzicht op het fjord
©Ferdinand Griffioen

En zeg nou zelf, wat is er beter dan een bakje koffie met dit prachtige uitzicht?

4. Ga buiten het hoogseizoen naar Noorwegen

Noorwegen als vakantieland raakt steeds meer in trek en dat begrijpen wij helemaal. Zodoende neemt de drukte toe in het hoogseizoen. In Noorwegen zijn dit de maanden juni, juli & augustus. De prijzen voor accommodaties zoals hotels & campings liggen in deze periode logischerwijs dan ook hoger dan in de maanden mei & september.

Herfst in weer noorwegen

Je bespaart in het laagseizoen dus geld én hoeft de prachtige natuur en bezienswaardigheden met minder bezoekers te delen. Reis je met je gezin naar Noorwegen? Dan is het wel aan te raden om het land in het hoogseizoen te bezoeken aangezien veel musea & attracties uitsluitend in deze periode geopend zijn.

5. Overnacht in typische Noorse hutten

Een voordelige en uiterst gezellige manier om te overnachten in Noorwegen is in de typische Noorse hytte. Deze hutten vind je op veel campings in Noorwegen en zijn doorgaans uitgerust met verschillende faciliteiten om te koken, slapen & douchen.

Hutten in Noorwegen
©Sharonang, Pixabay.com

Een heerlijke plek dus om na een hike of wandeling tot rust te komen en je eigen maaltijd te bereiden. Extra voordeel, veel hutten zijn prachtig gelegen tussen de fjorden, bergen en midden in de Noorse natuur. Dit levert mooie vergezichten op!

Op zoek naar een complete reis? Bekijk dan deze rondreizen door Noorwegen.

Comments are closed.